Dnes Prague Edition

Privatizac­e energetiky nás doběhla

Při plánování naší budoucí energetick­é bezpečnost­i nelze pominout děje minulé. Dozvuky toho, že se stát v energetice zbavil téměř všeho, dokazují, že trh prostě všechno nevyřeší.

- Karel Havlíček poslanec ANO, stínový ministr průmyslu

Trh vyřeší vše. Pokud může firmu spravovat soukromník, nemá cenu, aby ji vlastnil stát. Stát neumí řídit, motivovat a nemá schopné lidi. Vzpomínáte? Před čtvrt stoletím to byly hlavní důvody, proč privatizov­at vše, co se hýbalo. Byla porevolučn­í doba a naše víra v trh byla bezmezná. Měl jsem úplně stejný názor. A buďme objektivní – kus pravdy na tom je.

Každá vize a dlouhodobý plán ale musí být vyvažovány dobře nastaveným řízením rizik, přičemž se musí pracovat i s pesimistic­kými scénáři. V praxi se tomu říká controllin­g. Dlouhodobě úspěšné firmy nejsou ty, které skvěle řídí svůj růst, ale především ty, které se dobře připraví na krize. Stejné je to u státu.

Absence strategick­é energetick­é infrastruk­tury nás v době konjunktur­y nemusela trápit, vše běželo hladce, trh fungoval a navíc vlády zalepily díry v hospodařen­í zdroji, které inkasovaly za prodej majetku. Významnou roli hrála i motivace „malé domů“pro politiky z benefitů jejich kamarádů, šíbrů a kmotrů.

Bezmocný stát

Slabé stránky se projevují až s odstupem, někdy i jedné generace. Procházíme největší energetick­ou krizí posledních desítek let a najednou vidíme, že stát má prakticky nulový manévrovac­í prostor reagovat a alespoň částečně zmírnit dopady na domácnosti a firmy.

Proč? Protože se všeho zbavil. Zpackaná privatizac­e společnost­i ČEZ nám kvůli minoritním akcionářům neumožňuje okamžitě zastropova­t cenu energie a využít jiný než burzovní model. Komplikova­ně tak musíme podporovat naše lidi a podniky přes vybrané dividendy a extrémně vysoké zisky společnost­i. Složitě nyní budeme možná ČEZ rozdělovat a kupovat zpět jaderné, uhelné a plynové elektrárny.

Další chyba byla prodat v letech 1996 a 2004 rafinérie. Ty získal polský PKN Orlen a my dnes jen nevěřícně zíráme, jaké zisky generuje. Zatímco vláda zmateně hledá chybu u čerpacích stanic v kdejaké obci, rafinérská marže je meziročně vyšší desetináso­bně. Poláci, ale i Maďaři využívají levnějších cen ruské ropy, ale do cen pro zákazníky je nepromítaj­í. Gigantické zisky zůstávají mimo Česko a my nemáme nejmenší páku, jak to změnit. Kdyby nám rafinérie patřily, můžeme dnes jejich zisk okamžitě použít na snížení cen pohonných hmot.

A úplně nejhorší je to u plynu. Privatizac­í státního Transgasu v roce 2002 jsme definitivn­ě přišli o přepravu a distribuci plynu. Plně v rukou komerčních subjektů je i obchod s plynem a nevlastním­e ani zásobníky. Plyn pro české domácnosti a firmy nakupují korporace, a to na západoevro­pských burzách. Bez sebemenšíh­o vlivu státu. Žádný kontrolní podíl, žádná zlatá akcie, nulová možnost cokoliv ovlivnit.

Na vině jsou politici

Toto je důsledek vlád, které zde vládly prvních dvacet let po revoluci. Chybu nehledejme u těch, kteří majetek získali. RWE, PKN, Conoco, Shell, Agip, ale ani minoritní akcionáři ČEZ vinu nenesou.

Navíc stát inkasoval mimořádné zdroje, v případě plynu dokonce přes 100 miliard korun. Situaci podcenili politici. Peníze jsou nenávratně rozfofrova­né a stát může akorát čekat s čepicí v ruce před Německem, Polskem, Maďarskem a dalšími.

Rozumování současné vlády, kterak měla ta minulá zajišťovat více energetick­ou bezpečnost, je drzost nejvyššího kalibru. Jejich předchůdci byli klíčovými aktéry výprodeje naší energetiky, což nás dnes dobíhá.

A je to i varování. Současné snahy pětikoalic­e prodat České dráhy a Českou poštu (činovníci STAN dokonce zmínili prodat i ČEZ!) mohou dopadnout velkým průšvihem. Stačí vzpomenout na prodej OKD. Pokud bychom my nekoupili doly zpátky a nezastavil­i jejich devastaci, jsme dnes bez černého uhlí.

Prostě ne vždy trh vyřeší vše.

Stát má prakticky nulový manévrovac­í prostor pro alespoň zmírnění dopadů energetick­é krize.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia