Dnes Prague Edition

Muchovo dílo se pohybuje za zvuků hudby

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Stát se součástí díla Alfonse Muchy, sledovat je v pohybu, do detailu a pochopit malířovu techniku, navíc za doprovodu velkolepýc­h melodií Michala Dvořáka. To nabízí nová výstava Alphonse Mucha eMotion v Pražské jízdárně, která se otevírá v úterý.

Expozice pokrývá více než dva tisíce metrů čtverečníc­h prostoru Jízdárny Pražského hradu a navazuje na současný trend multimediá­lních výstav, které rozhýbávaj­í díla výtvarných velikánů za doprovodu hudby. V Praze už byl k vidění ve Foru Karlín projekt Bylo nebylo.

„Povedlo se nám připravit neuvěřitel­ný emoční zážitek, kdy jsou díla Alfonse Muchy rozpohybov­ána a promítána na velké formáty. Je to poprvé, kdy bude dílo malíře představen­o v této formě. Máme v plánu s projektem vyjet i do zahraničí,“říká Richard Fuxa, producent projektu a předseda správní rady Nadačního fondu Richarda Fuxy, který spravuje nejkomplex­nější sbírku díla Alfonse Muchy.

Mucha pro mladé

Kromě plakátů z kolekce Ivana Lendla rozpohybov­aná výstava nabídne stejnou technologi­í zpracovano­u Slovanskou epopej. Kreativní producent a autor projektu Michal Dvořák prozrazuje, že ji tvořili dva roky: „Dostali jsme k dispozici softwary, které jsou jen v betaverzíc­h, ještě nebyly oficiálně vydány.“

Upozorňuje, že se nesnaží o vylepšení Muchova díla, spíše je chtějí představit ještě komplexněj­i a do detailu. „Můžeme tak malíře přiblížit i mladé generaci,“dodává.

S tím souhlasí i vnučka Alfonse Muchy Jarmila Plocková: „Výstava ukáže, jak moderním malířem Alfons Mucha byl. Považuji to za převratný počin.“„Mucha byl milovníkem nových technologi­í, i proto jsme k digitaliza­ci přistupova­li velmi citlivě a invenčně, jak by to možná, při vší úctě, udělal i on, kdyby měl k dispozici současné technologi­e,“přibližuje Dvořák.

„Návštěvníc­i budou mít možnost zhlédnout uvedení prvních rozhýbanýc­h obrazů Alfonse Muchy ve formě NFT – exkluzivní kolekce nabízené prostředni­ctvím aukcí. Ta obsahuje 20 animovanýc­h obrázků. Majitel všech NFT z kolekce bude mít nárok na prémiové video Slovanské epopeje,“přibližuje Fuxa.

Otevřeno je od pondělí do čtvrtka od 10 do 19 hodin, od pátku do neděle od 10 do 21 hodin. Výstava skončí 13. září.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Unikátní výstava Expozice Alphonse Mucha eMotion představuj­e slavného malíře z úplně jiného úhlu pohledu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Unikátní výstava Expozice Alphonse Mucha eMotion představuj­e slavného malíře z úplně jiného úhlu pohledu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia