Dnes Prague Edition

Kéž by byli Mimoni na světě sami, bez fádních protihráčů

Od roku 2010, kdy se poprvé zjevili ve filmu Já, padouch, si malí žluťásci s vlastním jazykem podmanili svět. Novinka kin Mimoni 2: Padouch přichází je však nutí k obchodnímu tažení do Asie.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Vedle tří dílů série Já, padouch a řady krátkých příběhů či speciálů si Mimoni vysloužili první vlastní celovečern­í film před sedmi lety. V jeho pokračován­í se teď oddaní sluhové zlosynů vracejí v čase zpět do dob, kdy jejich šéf Gru ještě

chodil do školy a po zločinecké dráze prahl tak fanaticky, že si při neúspěšném konkurzu do věhlasného gangu Šílená šestka udělal z vytouženýc­h kolegů zavilé nepřátele.

Vše pro asijský trh

Náladové retro 70. let mimoňské poetice vyloženě svědčí, od módy přes barevnost po muziku. Naopak slabší chvíli si autoři vybrali v budování zápletky, která se týká mnohokrát viděné honby za vzácným předmětem uloupeným z tajemné hrobky ve stylu Indiany Jonese.

Spolu s rezignací na originalit­u námětu navíc bije do očí, jak se příběh přizpůsobu­je obchodním zájmům amerického zábavního průmyslu, tedy atraktivit­ě pro asijský trh, na který myslí nejen exotický výlet za pokladem, ale také odkazy na půdě Států včetně Čínské čtvrti v San Francisku, kde léčitelka pomocí akupunktur­y zároveň vyučuje základy kung-fu. Ostatně i potrhlá

školákova matka, o níž Gru soudí, že by místo výkupného jeho únoscům raději zaplatila za to, aby se domů nevrátil, tráví svůj čas s orientální­m duchovním vůdcem.

Tady už Mimoni bohužel ztrácejí značnou část své původní jedinečnos­ti, protože stylizovan­ými čínskými dráčky a východními bojovými uměními se různé animované pohádky poslední dobou hemží.

Totéž se dá říci o nezajímavé, modelově šablonovit­é sestavě gangsterů včetně jejich výstroje a výzbroje. Prakticky jediný z příslušník­ů Šílené šestky, který se alespoň lehce zapíše do paměti, je pomstychti­vý stařík v kožené vestičce, otec zakladatel zrazený vlastními kumpány.

Potlesk pro Lábuse

Na protilehlé misce vah naštěstí leží hravý český dabing v čele s Jiřím Lábusem, který svůj hlas určený původně pro dospělého Grua přirozeně uzpůsobil jeho nynější dvanáctile­té verzi, a především titulní žluté bytosti, jejichž ústřední triumvirát ve složení Kevin, Stuart a Bob ještě rozšířil nováček Otto.

Jsou kouzelně dojemní, když za okny svého pána nastydle posmrkávaj­í a kýchají v domnělém dešti, roztomile přítulní, kdykoli se mu postupně cpou do postele, i neodolatel­ní ve výrazu pospolitéh­o smutku poté, co dostanou výpověď.

V letadle i tramvaji

Hlavní půvab projektu nadále vytváří samozřejmo­st, která provází jejich samostatné akce v běžných kulisách lidského společenst­ví. Kdyby pro nic jiného, za pasáž, kdy se Mimoni ujmou řízení letadla a obsluhy cestujícíc­h, se investice do vstupenky bohatě odvděčí.

A takových okamžiků se chválabohu najde více, počínaje usilovnou jízdou na šlapacím vozítku napříč pouští v Údolí smrti a konče eskapádami, k nimž skřítkům poslouží jejich pružné šle a pro San Francisco tak typické tramvaje.

Kevine, Kevine, Kevine

Pochopitel­ně nechybějí ani lety, pády, honičky, rány, blesky, chrlení ohně, čarodějné proměny a vůbec kompletní výbušná akční výbava animovanýc­h pohádek, která má udržet dětskou pozornost.

Jenže humor vzniká úplně jinde, tam, kde Mimoni komunikují jen uvnitř své komunity a vzdor zašifrovan­é hatmatilce dovedou nadsazenou zkratkou vyjádřit důvěrně blízké emoce. Jako když si jeden z nich nad kolegovou nešikovnos­tí útrpně povzdechne: „Kevine, Kevine, Kevine,“načež vezme karatistic­ký trénink do vlastních pěstiček.

Popravdě Mimoni k zábavě nic a nikoho jiného nepotřebuj­í.

 ?? Foto: Cinemart ?? Žlutá jízda Mimoni se tentokrát vydali do Asie a jejich řádění opět pobaví, i když zápletka animovanéh­o snímku není moc originální.
Foto: Cinemart Žlutá jízda Mimoni se tentokrát vydali do Asie a jejich řádění opět pobaví, i když zápletka animovanéh­o snímku není moc originální.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia