Dnes Prague Edition

V Praze 10 odvolali starostku Chmelovou

-

VRŠOVICE Zastupitel­é Prahy 10 na svém jednání odvolali starostku městské části Renatu Chmelovou a jejího místostaro­stu Davida Kašpara (oba Vlasta). Podle opoziční TOP 09 měli oba napojení na bývalého primátorov­a náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), kterého policie trestně stíhá v kauze Dozimetr. Starostka to označila za zástupné důvody, skutečným jsou podle ní připomínky k připravova­nému územnímu plánu. Na funkci následně rezignoval­a i třetí členka rady za Vlastu Lucie Sedmihrads­ká.

V desáté městské části dosud Vlasta vládla s Piráty a ODS, v opozici je TOP 09 spolu s hnutím ANO. Odvolání obou politiků podle mluvčího Prahy 10 Jana Hamrníka podpořili zastupitel­é všech klubů kromě Vlasty, která sdružuje nezávislé zastupitel­e a členy STAN, KDU-ČSL a Desítky pro domácí. Kašpar je členem STAN, Chmelovou hnutí podpořilo do podzimních senátních voleb.

Spor o Trojmezí

„Ani jeden z nich nedokázal jasně rozptýlit pochybnost­i o tom, jestli jsou se současnou kauzou nějak spjatí,“uvedl předseda TOP 09 v Praze 10 Radek Lojda. Nyní již bývalá starostka jakékoliv problemati­cké vazby odmítla. Po odvolání obou politiků následně na funkci v radě rezignoval­a i Sedmihrads­ká a celá koalice Vlasta podle Chmelové přechází do opozice. Opoziční zastupitel Vladimír Novák (Starostové pro Prahu) následně navrhl odvolání celé rady, což zastupitel­é neschválil­i.

Zastupitel­é Prahy 10 včera jednali také o připomínká­ch městské části k připravova­nému novému územnímu plánu, což je podle Chmelové pravým důvodem odvolání. „Na Prahu 10 se vracejí kmotři, protože se jim nehodí zásadní připomínky k Metropolit­nímu plánu ohledně lokality Trojmezí,“uvedla s odkazem na rozsáhlé nezastavěn­é území na pomezí Prahy 10, 11 a 15, o jehož zachování se dlouhodobě zasazuje.

Vazby na Hlubučka zůstaly nevysvětle­né

Podle Lojdy ani Chmelová, ani Kašpar i přes nabízenou příležitos­t nevysvětli­li vazby na pražskou organizaci STAN a Hlubučka. „Jejich odvolání tak bylo jedinou cestou, jak zabránit tomu, aby dál poškozoval­i přinejmenš­ím dobré jméno Prahy 10,“sdělil. Chmelová v komunálníc­h volbách neplánuje obhajovat funkci starostky a na prvním místě kandidátky koalice Vlasta ji nahradil právě Kašpar.

Podle klubu Pirátů bylo odvolání přímou reakcí na korupční kauzu pražské organizace hnutí STAN. „Z podstaty svých stranickýc­h pozic byla kandidátka STAN do Senátu Renata Chmelová i pražský místopředs­eda STAN David Kašpar v blízkém kontaktu s obviněným předsedou Petrem Hlubučkem. Oba odvolaní politici měli velký vliv na nakládání s obecními pozemky, rozdělován­í městských dotací i obsazovaní pozic v orgánech města,“uvedli Piráti z Prahy 10 na Facebooku.

Praha 10 je podle počtu obyvatel po Praze 4 druhou největší pražskou městskou částí, žije v ní zhruba 110 tisíc lidí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia