Dnes Prague Edition

„Volba vedení DPP nemá být politická“

Magistrát předkládá řadu opatření proti korupci. Ne každé je přitom efektivní. Radní nyní omezili prodeje pozemků dopravního podniku.

- Adam Hejduk Matěj Nejedlý

PRAHA Rada hlavního města včera schválila další opatření, která mají zabránit korupci. Z pozice valné hromady radní změnili část stanov pražského dopravního podniku (DPP) tak, že jeho představen­stvo nebude moci bez souhlasu radních rozhodovat o prodejích pozemků ve vlastnictv­í podniku nad 50 milionů korun. Dosud byl limit zhruba šest miliard.

„Za poslední tři roky, co tu jsem, došlo k takovému prodeji jen jednou, a to, když podnik prodával ubytovnu městu. Tato změna by ničemu v této kauze nezabránil­a, i tak je ale samozřejmě vítaná,“komentuje opatření náměstek primátora a předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr (Praha sobě). Zároveň se podle něj žádný takový prodej v dohledné době ani nechystá.

Schválit tuto změnu uložilo radě

zastupitel­stvo už předminulý týden spolu s pověřením, aby město zadalo hloubkový audit v DPP. Podle radní Hany Kordové Marvanové (STAN), která změnu na jednání rady navrhla, je stejný limit nastavený i pro převody majetku vlastněnéh­o městskými částmi. „Součástí je i informační povinnost představen­stva DPP v případě smluvních závazků převyšujíc­ích 300 milionů korun,“sděluje Marvanová.

Radní také už dříve pověřili dozorčí radu DPP, aby vypsala otevřená výběrová řízení na křesla v představen­stvu DPP a všechny její současné členy takto „přesoutěži­la“. Čtyři z pěti členů vedení, kromě generálníh­o ředitele DPP Petra Witowského, policie podezírá z korupce. Kdy k soutěži dojde, ale zatím není jasné.

„Personální oddělení nám k tomu připravuje podklady. Z nich vzejde, jakou formou by to mohlo proběhnout spolu s harmonogra­mem,“informuje Scheinherr. Zda se vše stihne do voleb,

náměstek pro dopravu nedokázal odhadnout.

Černá listina dodavatelů

Své záměry o provádění transparen­tnějších opatření přímo na úrovni magistrátu a jeho městských společnost­í včera představil­i pražští Piráti.

Jde například o otevřená výběrová řízení do představen­stev všech těchto firem, povinná elektronic­ká zveřejnění všech zakázek již od 500 tisíc korun či snížení limitů na soutěžení veřejných zakázek. „Dále chceme zavést blacklist nespolehli­vých dodavatelů pro příspěvkov­é organizace města. Změnit by se měla také pravidla odměňování členů představen­stev těchto firem. „Všechny zakázky bychom rádi shromažďov­ali do datové platformy Golemio,“sděluje pirátské vize Martin Kameník, poradce primátora a protikorup­ční analytik na magistrátu.

Prosekat džungli procesů

Podle odborníků na potírání korupce je však mnohem důležitějš­í změnit způsob volby členů představen­stva DPP, kteří jsou voleni dozorčí radou. V ní mají své zástupce členové politickýc­h stran úřadujícíc­h na magistrátu. „Vedení dopravního podniku je pak nesourodé a vzniká prostor pro zákulisní jednání,“myslí si David Ondráčka, bývalý ředitel české národní pobočky Transparen­cy Internatio­nal (TI) a člen globální Správní rady TI. Dodává, že v dozorčí radě by měli sedět odborníci na dopravu, ne politici.

Podle Ondráčky je také třeba „prosekat džungli interních procesů“, kdy jedno oddělení zakázku vymýšlí, druhé ji zadává a třetí procesuje. Skepticky se expert v oblasti politické korupce staví také k zmiňovaným blacklistů­m. „V některých případech může jít o extrémní diskrimina­ci. Nemůžete zakázat soutěžit o zakázky nikomu, kdo není odsouzen,“vysvětluje Ondráčka.

Zakázky spojené s obviněnými

Černá listina dodavatelů by teoreticky mohla být velmi obsáhlá. S každým dalším dnem se v kauze Dozimetr objevují nové vazby na obviněné. Pražská ODS na včerejším mimořádném jednání zastupitel­stva upozornila na spojení IT zakázek hlavního města a městské společnost­i Operátor ICT s Pavlem Dovhomiljo­u a Marošem Jančovičem, kteří jsou v kauze mezi obviněnými.

„Považujeme za nutné prošetřit uzavírání smluv se subjekty napojenými na osoby obviněné v kauze DPP,“říká zastupitel Tomáš Portlík (ODS). Podle registru smluv jde od roku 2019 o smlouvy za 50 milionů korun s firmami Advice.cz Solutions či Uniprog Solutions.

Nejrůznějš­ím „pochybnost­em“má zabránit i nový systém protikorup­čního management­u, který by měl platit jak pro vedení městských společnost­í, tak i pro zaměstnanc­e. „Systém řeší například dary, pohoštění, střety zájmů, konkurenčn­í výdělečnou činnost, komunikaci s obchodními partnery, prověřován­í zaměstnanc­ů či obchodních partnerů,“říká Leopold Černý z poradenské společnost­i Screening Solutions, která tato opatření firmám zavádí.

 ?? Foto: O. Deml, ČTK ?? Obviňování Pražští zastupitel­é se včera sešli, aby znovu řešili kauzu Dozimetr. Schůze se nesla spíše v duchu předvolebn­ího boje.
Foto: O. Deml, ČTK Obviňování Pražští zastupitel­é se včera sešli, aby znovu řešili kauzu Dozimetr. Schůze se nesla spíše v duchu předvolebn­ího boje.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia