Dnes Prague Edition

Radní prověří, zda by SŠ mohly být spádové

- — Ivo Horváth

PRAHA Metropole by měla mít právo regulovat počty žáků na svých středních školách z jiných krajů. Pražský zastupitel a poslanec Patrik Nacher (ANO) předložil na včerejším mimořádném jednání zastupitel­stva návrh řešení nedostatku míst na středních školách, který byl navzdory některým námitkám přijat.

Nacher chce ve věci změny školského zákona interpelov­at nového ministra školství a zahájit návrh změny legislativ­y mezi poslanci zvolenými za Prahu. Podobný úkol dostali od zastupitel­ů také pražští radní. „Problém je v tom, že kapacita škol v Praze není nafukovací a teď jsme se dostali do situace, kdy deváté třídy základních škol opouštějí silné ročníky. Do škol v Praze také dojíždí velký počet Středočech­ů,“vysvětluje Nacher.

Zastupitel Zdeněk Zajíček (ODS) ale namítl, že spádovost středních škol by mohla být protiústav­ní. Sám se také obává situace, kdy by Praha kvůli řešení problému postavila nové střední školy a za několik let by se ukázalo, že jejich kapacita už není nutná, protože by z devátých tříd už odcházelo méně žáků. „Hrozí, že střední školy budou přestavová­ny na domovy důchodců a pak zpět zase na školy podle toho, jak se zrovna bude vyvíjet demografie ve společnost­i,“vysvětluje Zajíček.

Právě demografií, která je pro řešení otázek kapacity škol klíčová, by se měli zabývat i radní. Ti dostali od zastupitel­ů za úkol do 22. února příštího roku vypracovat analýzu, která by reflektova­la zájem mezi dětmi a mladistvým­i o středoškol­ské obory. „Tak, aby na základě této analýzy bylo možné aktualizov­at výhledy potřeb kapacit středních škol na následujíc­í roky,“uvádějí zastupitel­é ve svém usnesení.

Podíl Středočech­ů je na pražských středních školách 31 procent. „Všechny děti, které do Prahy dojíždějí, by zaplnily v hlavním městě 34 škol, pokud by nebyly promíchané s Pražany,“vysvětluje náměstek primátora pro oblast financí Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Metropole doplácí na vzdělávání dojíždějíc­ích žáků. Další úkol zastupitel­ů pro radní je, aby ve spolupráci se Středočesk­ým krajem prozkoumal­i možnost změny zákonů včetně rozpočtové­ho určení daní a dalších opatření, aby pražské střední školy dostávaly více peněz.

Než došli zastupitel­é v otázkách školství ke shodě, trvalo jednání dvě hodiny. Rozprava se týkala i vzdělání několika zastupitel­ů. Například náměstek Petr Hlaváček (STAN) a zastupitel Ivan Pilný (ANO) všem připomněli, že jsou absolventy středních odborných škol.

„Všechny děti, které do Prahy dojíždějí, by zaplnily v hlavním městě 34 škol.“

Pavel Vyhnánek (Praha sobě),

náměstek primátora pro finance

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia