Dnes Prague Edition

Důchodci za útoky pistolí a kyselinou hrozí doživotí

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Penzista nenáviděl kolegyni i bytnou, jeho odveta nepřátelsk­é společnost­i byla razantní. U soudu řekl, že se necítí vinen.

VINOHRADY Útok kyselinou na parkovišti, smrtonosná léčka v bytě a fatální střelba na úřadu práce. Takhle si sedmašedes­átiletý Jiří Dvořák loni na jaře vyrovnával účty s lidmi, kteří se vůči němu dopustili údajné nespravedl­nosti. Tvrdí to obžaloba z vraždy, pokusu vraždy, těžkého ublížení na zdraví, nedovolené­ho ozbrojován­í a dalších deliktů. Kauzu začal včera řešit senát Městského soudu v Praze. Nejde o první velkou kauzu české kriminalis­tiky, kdy se penzista rozhodl pro razantní odvetu vůči nepřátelsk­é společnost­i.

Zohyzdit chtěl Dvořák známou, u které se domníval, že kvůli ní v Aeru Vodochody dostal od vedení dva vytýkací dopisy a nedočkal se prodloužen­í pracovní smlouvy. Proti Aeru však Dvořák, který pracoval jako konstrukté­r, útočil například na svém kanále na YouTube.

Při napadení použil kyselinu sírovou o koncentrac­i 96 procent. Žíravinu

chrstl na oběť podle obžaloby loni 25. června odpoledne na parkovišti před Aerem. „Způsobil jí poleptání středně těžkého, až těžkého stupně na třech procentech těla charakteru popálenin II. až III. stupně,“popsala zranění státní zástupkyně Taťána Prici.

Smrtící past

Nespravedl­ivý se prý stal pro obžalované­ho i vyšší nájem za byt v Libni. Příbytek důkladně poničil, u toho ale neskončilo. Na dveře komory umístil podomácku vyrobené nástražné střelné zařízení – důmyslný aparát nacpaný broky a nastavený na výšku oběti. Když léčka spustila, zranila jednoho z policistů, kteří se v bytě ocitli. Hlídka si pro Dvořáka přišla kvůli nástupu desetiměsí­čního trestu.

Penzista podle obžaloby ani nezapomněl, že v roce 2016 nedostal od Úřadu práce pro Prahu 2 podporu. A poté, co se nedostavil na dojednanou schůzku, jej pracovnice vyřadila z listiny uchazečů o práci.

S upravenou pistolí ráže 9 mm přijel na „pracák“na Vinohradec­h loni 29. června. „Jdu překvapit známou,“odbyl podle obžaloby vrátného. Dostal se do kanceláře k překvapené oběti. „Poté, co se jej dotázala, co pro něj může udělat, bez varování, aniž by dal poškozené jakoukoli možnost se bránit, vytáhl střelnou zbraň,“vylíčila státní zástupkyně osudný střet. Výstřel zasáhl ženu do břicha, komplikova­nému zranění navzdory úsilí lékařů podlehla. Dvořák utekl, policie ho dopadla po několikaho­dinové honičce v centru metropole.

„Necítím se vinen,“prohodil v pondělí v jednací síni obžalovaný v reakci na dotaz ohledně možné dohody o vině a trestu. „Tento soud drze pohrdá zákony, porušuje je. Je to parodie,“odmítl obžalovaný při hlavním líčení vypovídat.

Otázka příčetnost­i

Hlavní líčení předseda senátu Kamil Kydalka nařídil do čtvrtka, kdy může padnout rozsudek. Soud se chystá vyslechnou­t svědky, ve středu lze očekávat výpovědi znalců.

„Kladu si otázku, zda je příčetný,“uvedla v pondělí Dvořákova obhájkyně Soňa Adamová. Psychologo­vé a psychiatři ale sehrávají důležitou roli nejen ohledně posouzení právní způsobilos­ti. Jejich expertiza může ovlivnit, zda padne výjimečný trest. Obžalované­mu hrozí až doživotí. „Znám jej již dlouho, jako klienta z civilních pří. Působil na mne vždy dobrým dojmem,“popsala Soňa Adamová svého klienta.

Nejde o první velký tuzemský kriminální případ, kdy důchodce čelí obvinění z násilných útoků, motivovaný­ch nenávistí a mstou. Osmašedesá­tiletý Vladimír Štěpánek z Proseka v letech 1999 a 2003 v 19 případech zaútočil výbušninam­i na železniční koleje, památníky i hotel. Jedna nálož explodoval­a v poliklinic­e Vysočany. Obyčejný dělník nesnášel společnost poté, co přišel o práci. Při zatýkání se smrtelně poranil.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Cena za mstu Jiřího Dvořáka státní zástupkyně žaluje mimo jiné z vraždy a pokusu vraždy i těžkého ublížení na zdraví. Obviněný se prohlásil za nevinného.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Cena za mstu Jiřího Dvořáka státní zástupkyně žaluje mimo jiné z vraždy a pokusu vraždy i těžkého ublížení na zdraví. Obviněný se prohlásil za nevinného.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia