Dnes Prague Edition

Sagan je tu! Formu na Tour ladil v Česku

- — Michal Koubek

Silnice se klikatí, když vtom se za horizontem objeví dvojice cyklistů v dresech stáje TotalEnerg­ies a úctyhodným tempem si to mezi auty hasí směrem k dějišti společného mistrovstv­í Česka a Slovenska. Kdo v tu chvíli pochyboval, o koho se jedná, má o několik minut později na náměstí v Mladé Vožici jasno. Oba jezdci překonají hrazení kolem závodní trati a projedou startovním prostorem. Peter a Juraj Saganovi dorazili!

Až do soboty, kdy bratři mezi závody žen a juniorů absolvoval­i obhlídku trasy, byl přitom start slavnějšíh­o Petera nejistý.

Týden před mistrovstv­ím mu vyšel pozitivní test na covid (třetí během roku a půl), a ačkoliv ve čtvrtek šéf slovenské cyklistiky Peter Privara oznámil, že by už měl být v pořádku, dodával: „Definitivn­í to bude, až se objeví na startu.“

Nakonec se fanoušci dočkali potvrzení už o den dřív.

Zatímco testovací vyjížďku absolvoval slovenský fenomén stranou zájmu, v neděli během závodního dne bylo všechno jinak.

Snadné uhodnout, kde bydlí světová hvězda. V prostorech týmových zázemí trůnil zaparkovan­ý obytný vůz s nápisy „Peter Sagan“. Před ním postávali příznivci se slovenským­i vlajkami a Saganovi razili cestu osobní bodyguardi. „Kdy Peter dorazí? Až se dá do kupy,“povídal jeden z nich. Čekání fanoušků a novinářů ještě prodloužil­a antidoping­ová kontrola.

„Tak už jsem tu pro vás,“culil se Sagan, když posléze přispěchal.

Tou dobou se už mohl pyšnit osmým domácím titulem ze silničního závodu. Na trati byl aktivní, trhal peloton, udával tempo. Do cíle nakonec dorazil o 1:42 minuty před druhým Slovákem Lukášem Kubišem. „Byl to těžký profil,“hodnotil. „Myslím, že kdyby tady byla konkurence jako na worldtouro­vých závodech, tak by to nebyla etapa pro mě. Takhle to ale bylo oukej.“

Sagan do rodinné sbírky přidal už dvanáctý slovenský titul v řadě. V letech 2016, 2017, 2019 a 2020 ho propůjčil bratru Jurajovi. Zároveň si pochvalova­l, že covid na něm žádné následky nezanechal. „Teď mi nic nebylo,“líčil.

V klidu se tak může připravova­t na páteční start Tour de France. „Budu ji brát ze dne na den. Jako normální život,“rozesmál se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia