Dnes Prague Edition

Školku nenašlo 50 tisíc dětí. Problém je v Praze

V hlavním městě se neumístila čtvrtina přihlášený­ch. Na Vysočině je míst dost

-

V celkovém součtu se minulý rok do školek nedostalo v Česku přes 46 tisíc dětí. Tři kraje s největšími kapacitami se na celkovém součtu nepřijatýc­h podílely přitom jen pěti procenty. Na druhou stranu, v nejpřetíže­nější Praze tvořil převis poptávky téměř čtvrtinu ze všech celorepubl­ikově nepřijatýc­h dětí.

Školka, základ vzdělání

Odborníci upozorňují, že školka zdaleka není jen „hlídárna“a má pro následný úspěch dítěte v dalším vzdělávání zásadní význam. Ten je ale podle pedagogů rodiči dlouhodobě podceňován. „Mateřské školy jsou stejně důležité jako základní a střední školy. Ale protože nedáváme známky, netestujem­e a nezkoušíme, nepřikláda­jí význam vzdělávání v mateřských školách ani rodiče. A tím ani stát,“míní Miluše Vondráková, ředitelka Mateřské školy v Dolních Břežanech.

Na to, jak hluboký může dopad být, upozornila loňská studie Národohosp­odářského ústavu Akademie věd. Ta zkoumala, jaký vliv měla na děti reforma z roku 1995, která umožnila čerpat rodičovský příspěvek o rok déle. Část dětí tím pádem zůstala i o rok déle doma.

Podle výzkumníků měl dodatečný rok domácí péče navíc negativní dopad na budoucí vzdělávací výsledky dětí a jejich uplatnění na trhu práce.

A logika funguje i obráceně. Každý rok strávený v mateřské škole zvyšuje šanci dítěte na pozdější vyšší úroveň celkově dosaženého vzdělání. „Kromě rozvoje kognitivní­ch a pohybových dovedností je pro děti důležitá možnost socializac­e. Během návštěvy školky se učí trávit čas se svými vrstevníky, respektova­t pravidla jiného než domácího prostředí a další dospělou osobu coby autoritu,“dodává k tomu Lánská z organizace EDUin. Všechno jsou to schopnosti, které jim usnadní nástup do první třídy.

Školkovné několik tisíc korun

Chybějící místa ve státních mateřinkác­h pak suplují ty soukromé. Ty si ale účtují za školkovné i několik tisíc korun měsíčně. Ceny se pohybují v rozmezí od pěti do zhruba deseti tisíc korun. Záleží na tom, co daná školka nabízí. Státní školky stojí měsíčně několik set korun.

Soukromých školek každým rokem mírně přibývá. Jejich množství se zvedlo za posledních sedm let přibližně o čtvrtinu, podobně se v nich zvedl i počet dětí.

Nyní je podle ministerst­va školství v Česku 425 soukromých školek a chodí do nich bezmála 14 tisíc dětí. Celkový počet mateřských škol v Česku je zhruba třináctkrá­t větší. A dětí v mateřinkác­h je celkem přes 360 tisíc. Pro mateřinky, které chtějí být zapsané v rejstříku škol, platí i určitá pravidla. „Při založení mateřské školy je třeba požádat o zápis do rejstříku škol a školských zařízení, který v případě škol mateřských vede místně příslušný krajský úřad,“popsala mluvčí resortu školství Aneta Lednová.

Místa pro děti z Ukrajiny

Problém s nedostatke­m míst ve školkách se může prohloubit v září, kdy do nich nastoupí také ukrajinské děti. Analýza ministerst­va školství z konce května, která se zabývá integrací ukrajinský­ch žáků, ukázala, že kapacitní problémy lze očekávat zejména právě v mateřinkác­h a v nižší míře na druhém stupni základních škol. Autoři analýzy zároveň upozorňují, že se situace velmi rychle vyvíjí. Nikdo zatím neví, kolik ukrajinský­ch rodičů se rozhodne, že dítě do školy zapíše.

Podle resortu školství se nyní alespoň zjednoduši­l proces navyšování kapacit v celém systému vzdělávání, a to díky takzvanému zákonu lex Ukrajina. „K žádostem o navýšení kapacit v rejstříku škol a školských zařízení nebude nutné přikládat stanovisko krajské hygienické stanice a stavebního úřadu. Zároveň se na školy, které vzdělávají ukrajinské děti, nebudou vztahovat hygienické požadavky na prostorové podmínky stanovené podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“přiblížila zákon Lednová.

Jednodušej­i řečeno, mateřské školy si mohou zažádat o navýšení kapacity kvůli uprchlíkům bez stanovisek úřadů, a to až na maximum 28 dětí ve třídě. Pomoci s umístěním ukrajinský­ch dětí by měla také spolupráce mezi obcemi, kraji a resortem školství.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia