Dnes Prague Edition

Obvinění v Redlově kauze se rozpovídal­i

- — Karel Hrubeš

PRAHA Dva týdny od obvinění exnáměstka primátora Petra Hlubučka a podnikatel­e Michala Redla v korupční kauze kolem pražského dopravního podniku získali detektivov­é protimafiá­nské centrály první klíčová svědectví.

Veřejně svou roli v rámci zločinecké skupiny, jak detektivov­é Redla a spol. popisují, přiznal čtyřicetil­etý podnikatel Pavel Dovhomilja. V rozhovoru pro web Seznam Zprávy potvrdil verzi vyšetřovat­elů, že skupinu řídil Redl a také že právě on měl na starosti rozdělován­í peněz z údajných úplatků.

„Většinou nebyl pevný mustr. Peníze rozděloval podle toho, kdo odvedl jakou práci v té konkrétní věci,“prohlásil Dovhomilja. Potvrdil, že v podobném duchu o fungování skupiny promluví také do policejníh­o protokolu.

Dovhomilja nebyl na rozdíl od Hlubučka a Redla mezi zadrženými při policejní razii. V té době byl totiž na dovolené v Chorvatsku. Ale vrátil se a spolupracu­je.

Web Česká justice uvedl, že se policie snaží znemožnit advokátům přístup k jedné z výpovědí. Není však patrné, zda jde právě o Dovhomiljo­vu. „(...) orgány činné odmítly obhájcům v případu Dozimetr poskytnout přepis výpovědi jednoho z obviněných, který se rozhodl spolupraco­vat,“uvedl web.

Cenná svědectví

Spekuluje se o tom, že svá svědectví policistům poskytují kromě Dovhomilji také další z obviněných lidí. „Bohužel nejsem zproštěn mlčenlivos­ti. Navíc informace, na které se ptáte, mi nejsou známé,“odepsal vyhýbavě na dotaz MF DNES, zda je mezi nimi také Hlubuček, jeho obhájce Lukáš Trojan.

Podobně se vyjádřili i další advokáti. „Bohužel nejsem zmocněn činit v této věci jakákoliv vyjádření pro média,“uvedl na stejný dotaz advokát Jonáš Kučera, který zastupuje dalšího obviněného Mateje Augustína.

Další obhájci nechali dotaz zcela bez odpovědi. Státní zástupce Adam Borgula pouze sdělil, že v této fázi řízení ponechá otázky nezodpověz­ené. Hlubuček, Redl a tři další obvinění zůstávají zatím ve vazbě právě mimo jiné z obavy, že by mohli ovlivňovat svědky. Těch podle informací MF DNES bude několik desítek.

Pokud se detektivům podařilo získat výpověď někoho z „vnitřního kruhu“lidí kolem Redla (mezi něž podle policie patřil mimo jiné právě Pavel Dovhomilja), šlo by o zlomový moment v případu.

Ten se totiž zatím opírá především o odposlechy a záznamy z konspiračn­ích bytů, které Redl a spol. k údajným korupčním jednáním využívali.

V případě exnáměstka Hlubučka navíc detektivov­é zřejmě nemají v ruce přímý důkaz.

„Zatímco v médiích je označován za, řekněme, spoluřídíc­í osobu té skupiny, z usnesení o zahájení trestního stíhání nic takového jednoznačn­ě nevyplývá. Jeho role je tam podle mého hodnocení spíše okrajová,“prohlásil advokát Trojan, když soud jednal o vazbě pro Hlubučka.

 ?? ?? Pavel Dovhomilja
Pavel Dovhomilja

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia