Dnes Prague Edition

Policie zatýkala železničář­e v Brně. Razii nazvala Stoka II

- — Markéta Lankašová

BRNO Jen měsíc poté, co si někdejší místostaro­sta v Brně-střed a bývalý člen ANO Jiří Švachula vyslechl nepravomoc­ný rozsudek v hlavní větvi korupční kauzy Stoka, přišlo pokračován­í.

Policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu obvinili dalších devět lidí a jednu firmu z manipulace se zakázkami, čtyři z nich pak i z přijetí úplatku. Tentokrát už však nejde o zakázky brněnské radnice. Jihu Moravy se ale kauza týká. „V období nejméně od ledna 2014 do 7. března 2019 ovlivňoval­i společně zakázky malého rozsahu jedné státní organizace působící v Jihomoravs­kém kraji a Kraji Vysočina a jedné právnické osoby působící na území města Brna, kdy zakázky byly zadávány v souvislost­i s opravami a údržbou nemovitost­í těchto subjektů,“informoval včera mluvčí protimafiá­nské centrály Jaroslav

Ibehej. Případ policisté pojmenoval­i Stoka II a podle Ibeheje jde o desítky zakázek. Spojuje je jedna osoba z první větve Stoky, a to na tři roky podmíněně odsouzený Lubomír Smolka. Aktuálně obviněnými jsou kromě Smolky dva bývalí přednostov­é správy budov a bytového hospodářst­ví brněnské Správy

železnic Miloslav Beneš a Pavel Hvozdenský. Informaci Hospodářsk­ých novin Beneš potvrdil MF DNES. Vinu však popírá.

„Táhne se to tři a půl roku. Policie uvádí argumenty, které jsme už dříve vyvrátili. I teď jsme zopakovali, že všechna obvinění se zakládají na odposlechu rozhovoru pana Smolky s někým dalším. Není to nic jiného než tvrzení proti tvrzení. Ve finále jsem obviňován z malicherno­stí,“řekl MF DNES Beneš.

V první větvi kauzy Stoka padlo jedenáct rozsudků. Největší trest připadl právě Švachulovi, a to 9,5 roku za to, že byl hlavou organizova­né skupiny. Existuje ještě třetí větev kauzy, která vede k živnostník­ům, kteří se do manipulací se zakázkami zapojili. Z necelé třicítky řemeslníků se jich už 20 dohodlo s radnicí na mimosoudní­m vyrovnání.

 ?? Foto: MAFRA ?? Obviněný Lubomír Smolka spojuje dvě větve kauzy.
Foto: MAFRA Obviněný Lubomír Smolka spojuje dvě větve kauzy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia