Dnes Prague Edition

Starosti s plynem a záblesk rozumu

Energetick­á krize učí evropské politiky housti. Hrozba nedostatku plynu na zimu vrací do hry již odepsané uhlí a lituje se odstavení jaderných elektráren. Záblesk rozumu, nebo jen strach z voličů?

- Jan Ferenc ekonom, šéfredakto­r deníku www.svethospod­arstvi.cz

Evropská unie má hlavu v pejru kvůli ruskému plynu. A překvapivě ji to přivádí k rozumu. Ale popořadě. Nejprve tedy EU vyhlásila, že přestane ropu a plyn z Ruska kupovat, že je to sankce proti Vladimiru Putinovi a jeho válce. Ten ale rozhodl, že plyn – zatím někomu – přestane dodávat hned. To je zase ruská sankce proti sankcím EU. Dodávky už skončily potrubím Jamal přes Polsko, kohoutky byly uzavřeny pro Bulharsko, Nizozemsko či Finsko.

Na začátku června se v Bruselu konal každoroční EU Green Week, tedy unijní Zelený týden. Letos pod heslem Zelený úděl – dokažme to (EU Green Deal – Make It Real). V samém závěru onoho týdne Evropský parlament schválil kontroverz­ní zákon o zákazu prodeje nových osobních a lehkých užitkových aut se spalovacím­i motory od roku 2035.

Dokažme, že to nedokážeme

Kdo doufal, že pod dojmem blížící se palivové, tj. ropné a plynové krize a v jejím stínu plížících se potíží v zásobování elektřinou, kdo doufal, že pod tlakem vysoké inflace a chudnutí obyvatel a pod tlakem na růst státních výdajů všech členských zemí EU dojde k revizi Zeleného údělu a realizační­ho plánu Fit for 55, musel být v tu chvíli velice zklamán.

Ani varování energetiků, ani varování techniků, fyziků a jiných vědců nepřimělo politiky zamyslet se nad těmi zelenými programy a jejich uskutečnit­elností v plánovaném rozsahu a termínech. Jen pořád dokola: Dokažme to! Make It Real!

Před pár dny ale začal slábnout tlak plynu ve stěžejním přepravním zařízení Nord Stream I. Prý technický problém. Načež Marcus Krebber, šéf energetick­ého koncernu RWE, v rozhovoru pro Süddeutsch­e Zeitung předpovědě­l, že energie bude velmi drahá ještě příštích tři až pět let. A uvítal záměr německého ministra hospodářst­ví a vlídného počasí, magistra filologie a germanisti­ky, doktora filozofie a šéfa strany Zelených Roberta Habecka na větší využívání, případně i „rychlou stavbu nových“uhelných elektráren.

„Situace je vážná,“přiznal Habeck ve svém prohlášení, během kterého představil sadu opatření. Kromě co nejrychlej­šího zvyšování zásob zemního plynu patří k jednomu z hlavních také znovuzprov­oznění uhelných elektráren, jejichž „život“byl původně ukončen za účelem snížení uhlíkových emisí. Uhelné elektrárny poslouží jako náhrada za plyn při výrobě elektřiny.

„Aby se snížila spotřeba plynu, musí se k výrobě elektřiny používat méně plynu. Místo toho se budou muset více využívat uhelné elektrárny,“vyhlásilo Habeckovo ministerst­vo hospodářst­ví. Mimochodem: němečtí provozovat­elé uhelných elektráren fasovali nemalé státní dotace a náhrady za předčasné ukončení provozu. Budou je teď vracet, nebo stát bude teď zase dotovat jejich oživení? Jo, to je holt politika a takhle se dnes podniká v energetice... Nebo to je ta slibovaná ekologie?

Habeck v jiném prohlášení potvrdil, že oživení jaderných elektráren, jež by letos měly být odstaveny, už prakticky není možné. A sdělil to tak, že je to jako trochu škoda.

Je to první krůček k revizi Energiewen­de, případně Green Dealu? Budou následovat další, třeba pozastaven­í obchodů s emisními povolenkam­i? Ty také energii zdražují a valný vliv na množství emisí, natož stav klimatu nemají. Kromě toho, že odčerpávaj­í energetick­ým firmám peníze na vývoj a investice do ekologizac­e provozů. A pak je tu otázka uhlí jako paliva. V Evropě je ho dost, ale s obnovou těžby v zavalených dolech je to podobné jako s těmi jaderkami = prakticky nemožné. Bude se snad uhlí dovážet z Austrálie? Z Ruska se to už dnes nesmí...

A tak se tu rýsuje verze druhá. Že couvání ministra Habecka není záblesk zdravého rozumu, ale politickéh­o strachu. Co když na podzim vážně vypukne nějaká mela? Zima, málo elektřiny, odstávky průmyslu, sociální neklid. Aby pak mohl říkat: Já jsem chtěl..., naše strana usilovala...

Strach je často silnější než rozum.

Uhlí je v Evropě dost, ale obnova těžby v již zavalených dolech je prakticky nemožná.

Fialova uhelná hádanka

Minulou středu večer, v hlavním vysílacím čase, pak předseda české vlády Petr Fiala v televizním projevu, formátu pro podobná sdělení neobvyklém, oznámil národu vládou přijatá opatření proti energetick­é krizi. Mimo jiné silnější podporu jaderné energetiky, obnoviteln­ých zdrojů, inovací a úspor. O uhlí nepadla ani zmínka.

Ale: „Součástí naší strategie je, aby stát získal v blízké budoucnost­i pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny,“prohlásil premiér. Odborníci jsou přesvědčen­i, že hovořil o elektrárná­ch skupiny ČEZ, ve které má stát výrazně většinový akciový podíl. Což obnáší dvě jaderné elektrárny, pět uhelných a jednu velkou plynovou. Tak třeba o uhlí přece jen ještě uslyšíme i v tuzemsku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia