Dnes Prague Edition

Německo shání nové gastarbeit­ry z Turecka

Napjatou situaci na letištích vyřešit zahraniční pracovníci? Podle vlády ano, podle zástupců aerolinek ne.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Nekončící fronty, zdržení při odbavení zavazadel, stovky zrušených letů. Letiště v řadě evropských zemí nestíhají odbavovat dovolenéch­tivé zákazníky, kteří po dlouhých letech covidových karantén chtějí konečně letos v létě vycestovat do zahraničí a k moři.

Problém je, že během doby, kdy bylo cestování zakázané zcela nebo alespoň částečně, letiště propustila pomocný, ale důležitý personál nezbytný pro odbavování pasažérů.

Zároveň zaspala přípravu v posledních měsících a výsledkem je v řadě případů všudypříto­mný chaos a neplánovan­á zdržení v řadě zemí včetně Německa.

Neobsazené jsou tisíce míst

Co s tím? Aerolinky se snaží narychlo nabírat propuštěné zaměstnanc­e, část z nich ovšem již našla jinou práci. Německá středolevá vláda pak sahá po „osvědčeném“řešení: pozvat pracovníky ze zahraničí na dočasná víza, kteří se po překlenutí současné krize vrátí zpět do své země. Německá média zaujalo především to, že podobně jako v poválečnýc­h letech chce Německo tyto gastarbeit­ry pozvat zejména z Turecka. Tento plán potvrdil spolkový ministr práce Hubertus Heil, jednat se má celkem zhruba o dva tisíce lidí. Letištím ale chybějí počty téměř čtyřikrát vyšší, podle odhadů je to přibližně 7 200 lidí.

Narychlo najaté posily z mimoevrops­kých zemí podle ministryně vnitra Nancy Fraeserové „v žádném případě“nebudou provádět bezpečnost­ní kontroly a kontroly zavazadel, jejich využití bude především na manuální práce u fyzického přesunu zavazadel.

Vzhledem k tomu, že nedostatek lidí je především u těchto náročnější­ch pozic, je tedy otázkou, zda dovoz zahraniční­ch letištních pracovníků současnou situaci vůbec vyřeší. „Je přeci jen rozdíl mezi sezonně najímaným pracovníke­m na polích, kde se sklízí chřest, a mezi někým, kdo má pracovat na tak citlivém místě, jako je letiště,“komentuje vládní plány zpravodajs­ký server stanice ARD.

Návrat k normálu až za rok

V některých spolkových zemích, jako v nejlidnatě­jším Severním Porýní-Vestfálsku, již začaly letní prázdniny a cestující snažící se odletět z letiště v Düsseldorf­u v posledních dnech museli počítat s dlouhým čekáním. Lufthansa již od začátku letní prázdninov­é sezony jen na letištích ve Frankfurtu a v Mnichově zrušila přes tři tisíce letů. Stejně tak škrtají i nízkonákla­dové společnost­i: přepravce Eurowings zrušil několik set letů, Easyjet zhruba tisícovku.

Aerolinky očekávají návrat k normálu až v průběhu příštího roku, přičemž letošní situace se přinejmenš­ím podle odhadu Lufthansy hned tak nezlepší. „Rychlá a krátkodobá náprava situace během léta bohužel nepřichází v úvahu,“domnívá se předseda představen­stva Detlef Kayser. „Počítáme s tím, že návrat k běžnému provozu nastane nejdřív v roce 2023.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia