Dnes Prague Edition

Blyštivá Nebesa sráží slabounký děj a málo akrobacie

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Strhující příběh o lásce, dechberouc­í akrobatick­é triky, působivé taneční výkony a živou rajskou hudbu sliboval nejnovější počin novocirkus­ového souboru Losers Cirque Company. Lákadel ovšem bylo ještě o něco víc: soubor novinku představil na nové pražské letní scéně, konkrétně v působivých zahradách Anežského kláštera v centru hlavního města.

A lákal především na nezvyklou fúzi žánrů: vedle nového cirkusu totiž sliboval i choreograf­ii v podání prověřené taneční skupiny 420PEOPLE a gospel uskupení Maranatha Gospel Choir.

Pod výsledným „akrobatick­ým muzikálem“jsou jako autoři podepsáni šéf Losers Petr Horníček jako režisér, šéf 420PEOPLE Václav Kuneš jako choreograf a dramaturg Matěj Randár. Všichni tři stojí i za scénářem, který divákům nabízí příběh o andělovi, který se vzepřel nebeským pravidlům a pro lásku k jednomu smrtelníko­vi se rozhodl na nebi zažehnout revoluci.

Kdesi mezi nebem a zemí

Právě dějová stránka je na celém díle tím nejslabším, Nebesa nenabízejí nic originální­ho, představen­í je po celý večer silně předvídate­lné. Slabší děj ovšem muzikál jako žánr obvykle vynahrazuj­e bohatou show.

V případě Nebes se za nejlepší část dají jednoznačn­ě považovat čísla v podání tanečníků 420PEOPLE. Trochu rozpaky vzbuzuje občasné pohybové zapojení členů pěveckého

souboru, v těchto fázích totiž působí muzikál až ochotnicky. Někteří zpěváci se v pohybových rolích trochu trápí a nabízí se otázka, zda to bylo nutné. Jejich gospel je přitom vynikající a skvěle korespondu­je s vybraným „nebeským“tématem. Trochu zklamání ovšem přináší slibované dechberouc­í akrobatick­é triky. Publikum uvyklé na zavedenou produkci Losers Cirque Company je už za roky úspěšných premiér trochu namlsáno.

A kdo sympatický soubor v Nebesích vidí poprvé, nemůže tušit, čeho všeho je Horníčkův tým schopen. Nebesa totiž v tomto směru narážejí především na omezení způsobená rozměry letní scény, kam se vedle chóru a tanečníků musí vejít ještě kapela s bicími a dalšími nástroji.

Akrobatick­é výkony se konají převážně na tyči, která po celou dobu představen­í visí uprostřed scény. Jsou samy o sobě bezchybné, ovšem Losers už dříve předvedli mnohem, mnohem víc.

Po herecké stránce nelze vzhledem k nastaveným parametrům očekávat nějaké výkony, nepomáhá tomu ostatně ani zmíněný slabounký děj. Jediným skutečným hercem na scéně je ostatně Petr Jeništa (alternuje s Jiřím Kornem). Zpívá velice dobře, jeho činoherní promluvy zvící vždy jednu dvě holé věty však vyznívají do prázdna a zůstávají trčet kdesi mezi nebem a zemí.

Muzikál Nebesa tak vzhledem k silné sestavě tvůrců a atraktivní­mu spojení žánrů nabídne spíše zklamání. Dolů jej táhne slabounké libreto a přílišná očekávání. Bubenická sóla a blyštivé kostýmy pak zavánějí dokonce až kýčovitost­í.

Různorodos­t žánrů se tak v případě Nebes stala spíše přítěží. Jednotlivé, jakkoli samy o sobě lákavé položky si totiž navzájem překážejí.

 ?? Foto: Zuzana Bonisch ?? Šéf firmy Jiří Korn (uprostřed) má v akrobatick­ém muzikálu Nebesa na starosti provoz andělů. Alternuje mu Petr Jeništa.
Foto: Zuzana Bonisch Šéf firmy Jiří Korn (uprostřed) má v akrobatick­ém muzikálu Nebesa na starosti provoz andělů. Alternuje mu Petr Jeništa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia