Dnes Prague Edition

Kdo další ukončí provoz

Rostou náklady, ne všichni přitom dosáhnou na dotace od hlavního města

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

SMÍCHOV Na smíchovské­m ledu trénovaly denně dvě stovky dětí z hokejového klubu HC Smíchov. Teď si musí shánět tréninkové a zápasové zázemí jinde, provozovat­el stadionu na Nikolajce jim musel oznámit, že provoz musí od června přerušit. Důvodem má být mimo jiné rostoucí cena energií. „Situaci nám sdělili v květnu tohoto roku, tedy v okamžiku, kdy byla sezona prakticky naplánovan­á, obsazeny soutěže a zajištěno soustředěn­í. Teď sháníme ledy, kde to jde, i mimo Prahu,“říká Michal Gandalovič, předseda smíchovský­ch hokejistů.

Nikolajka nemusí být posledním sportovišt­ěm, které letos zavře. Kluby a svazy napříč sportovním spektrem, jež MF DNES oslovila, se shodují na tom, že situace ohledně peněz je kritická. „Vyhlídky jsou velmi nepříjemné, kromě energií se logicky budou zvedat i nájmy. Nikdo neví, za kolik bude megawattho­dina energie a metr krychlový plynu, natož jak se to promítne do nájmů,“podotýká Jakub Lébl, předseda Pražského volejbalov­ého svazu. Volejbalov­é kluby podle něj zatím propočítáv­ají náklady na příští sezonu. S ohledem na nejistotu vývoje cen energií budou kluby v Praze zvyšovat své členské příspěvky až o třetinu, podobně mluví i ostatní oslovené kluby a svazy.

Může to být hřebíček do rakve

„Příspěvky samozřejmě kluby zdražovat musí, ale i takto získané částky zdaleka nepokrývaj­í nákladovos­t jednotlivý­ch sportovišť,“potvrzuje předseda Pražského atletickéh­o svazu Petr Šarapatka. Problém je dle předsedy také infrastruk­tura pražských atletickýc­h sportovišť. „Situace z pohledu pražské atletiky byla již před covidem a válkou kritická. Trochu mám strach, že současný vývoj bude pro řadu sportovišť tím posledním hřebíčkem do rakve,“obává se Šarapatka.

Spory o dotace

S tíživou finanční situací pražským klubům dlouhodobě pomáhá kromě sponzorů také město a potažmo i stát prostředni­ctvím různých dotačních programů. Poslední takový mimořádný program byl magistráte­m vyhlášen v dubnu a měl se týkat klubů, které zasáhly vysoké ceny energií. „Pro řadu provozovat­elů bylo skokové navýšení cen energie až likvidační, čemuž jsme chtěli zabránit,“uvedl radní pro oblast sportu Vít Šimral (Piráti) s tím, že dotaci 25 milionů si rozdělilo přes sedmdesát klubů, které splnily nastavené podmínky.

Většina klubů, které MF DNES oslovila, však v žádosti o dotaci nesplnila jednu důležitou podmínku. Aby se totiž klub do výzvy mohl přihlásit, musel být zaregistro­vaný už v běžném dotačním programu, který se vyhlašoval v září 2021.

„Za mě je to nesmyslně nastaveno, kdo mohl na podzim vědět, jaká bude situace letos na jaře,“stěžuje si Martin Borovička, hospodář fotbalovéh­o klubu FK Řeporyje. Radní Šimral však oponuje tím, že jinak se dotační programy vypisovat nemohou, kluby prý musí dlouhodobě splňovat nastavené podmínky a být zapsány v běžných dotačních listech. V souvislost­i s cenami energií se dle radního odbor školství zabýval i tím, že by vypsal druhé kolo dotační výzvy. „Po analýze a zpětné vazbě od klubů jsme dospěli k názoru, že další mimořádná dotace letos nebude potřeba,“sděluje Šimral.

Financován­í sportu v Praze je však podle většiny oslovených podhodnoce­né, magistrát svá sportovišt­ě pouze udržuje a nesnaží se o vylepšován­í jejich stavu či výstavbu nových. Mimořádné dotační programy by pak využili takřka všichni.

Ceny energií ještě porostou

Obavy o budoucnost potvrzuje také průzkum České obce sokolské. Sokolské ústředí se v něm ptalo svých jednot, jak se zvýšily jejich náklady za energie. „Maximální uvedená výše zdražení záloh je až do sta procent. Řada jednot má však fixované ceny a po jejich skončení či vypovězení pro nemožnost dodávat energie za tuto cenu bude zdražení razantní,“uvádí Jiří Reichl, mluvčí České obce sokolské. Ve většině případů tak jednoty zvyšují oddílové příspěvky i nájmy za sokolovny.

V některých případech peníze původně určené na investice „spolkne“zdražující se energie. Například sokolové v Michli počítají s tím, že se nepodaří uskutečnit výměnu dveří, kterou chtěli letos realizovat. V Podolí se zase obávají toho, že by zvyšující se ceny komerčních pronájmů mohly znamenat odliv skupin, které si sokolovnu pronajímaj­í.

 ?? Foto: Matěj Černík, HC Smíchov ?? Poslední sezona Na smíchovský led se minimálně pro letošní rok mladí hokejisté nepodívají. Provoz pražských sportovníc­h klubů je kvůli navýšení nákladů za energie neudržitel­ný.
Foto: Matěj Černík, HC Smíchov Poslední sezona Na smíchovský led se minimálně pro letošní rok mladí hokejisté nepodívají. Provoz pražských sportovníc­h klubů je kvůli navýšení nákladů za energie neudržitel­ný.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia