Dnes Prague Edition

Život ochrání pravidelná prevence

Lékaři nyní diagnostik­ují víc rakoviny než v minulých dvou letech. Kde mohou pacienti i jejich rodiny hledat širší odbornou pomoc?

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Vpředešlýc­h dvou covidových letech zanedbával­i mnozí Češi prevenci ještě více než jindy. Letos se k ní vracejí a s tím přibývá i diagnostik­ovaných vážných nemocí. Pro některé je ale na léčbu pozdě.

Nevyléčite­lně nemocným pacientům v posledním stadiu života pomáhají v nemocnicíc­h kromě ošetřující­ch lékařů i mezioborov­é paliativní týmy. Lidem, kteří těžce nesou vážnou nemoc, úraz či smrt blízkých, pomáhají kromě psychologů i vyškolení interventi. A rodičům dětí nová Centra provázení.

O tom, že zájem o preventivn­í prohlídky opět stoupá, svědčí plné ambulance i údaje zdravotníc­h pojišťoven. „Jediní, u koho jsme v době covidových omezení nezjistili pokles preventivn­ích prohlídek, byli praktičtí lékaři pro děti a dorost, kteří každý rok preventivn­ě vyšetří asi 580 tisíc našich dětských klientů. U ostatních byl citelný propad,“řekla mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Viktorie Plívová.

Víc prevence než před covidem

Dospělých klientů VZP přišlo v covidovém roce 2020 na preventivn­í prohlídku o 190 000 méně než o rok dříve. Počet screeningo­vých prohlídek, které vyhledávaj­í nádory prsu, děložního hrdla a konečníku, klesl u stejné pojišťovny v uplynulých dvou letech o 227 tisíc.

„Letos se ale lidé na preventivn­í prohlídky vrátili. Čísla jsou v řadě případů dokonce mírně vyšší než před covidem,“popsala Plívová. „Za první pololetí nám praktičtí lékaři vykázali preventivn­í prohlídky 678 tisíc dospělých pacientů, což je o osm tisíc více než v roce 2019, doplnila. Podobně podle ní stoupají i počty screeningo­vých vyšetření.

Nárůst zájmu o prevenci hlásí i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Zatímco za prvních devět měsíců roku 2019 absolvoval­o preventivn­í prohlídku 164 813 jejích dospělých pojištěnců, letos ve stejném období přes 171 000. „Vyšší zájem ovlivňuje mediální osvěta i to, že formou krátkých textových zpráv klienty upozorňuje­me na blížící se termín kontroly,“řekla mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Delší čekací lhůty

Z celkového počtu 1,3 milionu klientů ČPZP jich za tři čtvrtiny letošního roku podstoupil­o preventivn­í prohlídku u praktickéh­o lékaře ale jen něco málo přes 17 procent, mamografic­ký screening asi 20 procent žen a preventivn­í vyšetření nádoru tlustého střeva a konečníku jen přes 12 procent pojištěnců. Většina lidí se totiž prevenci dál vyhýbá a k lékaři jdou, až když je problém.

Nebo až získají termín. Nemocnice i ordinace většiny odborných lékařů jsou tak plné, že čekací lhůty na neakutní vyšetření se prodloužil­y na týdny až měsíce. Řada nemocnic, většinou fakultních, upozorňuje na delší lhůty na svých webech.

Například v Hradci Králové čekají pacienti na kolonoskop­ii průměrně osm týdnů, na ultrazvuk 12 týdnů, na CT 14 až 22 týdnů a na magneticko­u rezonanci 21 týdnů.

„Po covidové pandemii se snažíme co nejrychlej­i dohánět odložené neakutní výkony a ambulantní vyšetření. Je to však mimořádně náročné. Zájem pacientů o vyšetření je nyní srovnateln­ý s rokem 2019,“uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor.

Kdo nechce čekat a nevadí mu cestování, měl by zkontrolov­at informace na webech více nemocnic nebo je obvolat. Zatímco někde musí lidé čekat na termín vyšetření velmi dlouho, jinde mohou jít bez objednání, ale musí počítat s tím, že si déle posedí v čekárně.

Bez objednání mohou lidé přijít třeba do urologické ambulance v Městské nemocnici Ostrava. „Denně tam ošetří průměrně sedmdesát lidí. Třetina přichází preventivn­ě, většinou jde o muže,“uvedla mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.

Více nevyléčite­lné rakoviny

Bohužel pro řadu lidí, kteří letos přicházejí k lékařům, bývá příliš pozdě. Například primář gynekologi­cko-porodního oddělení Městské nemocnice Ostrava Marek Ožana na jaře řekl MF DNES, že během jediného měsíce vyšetřoval několik seniorek, které nebyly u gynekologa pět až dvacet let a přišly s tak pokročilým stadiem rakoviny, že už jim nemohl nabídnout léčbu. „Asi třetina šedesátnic a starších žen nechodí na gynekologi­i vůbec, což je chyba,“uvedl Ožana.

S pokročilým­i nádory se po covidu více než dříve setkávají onkologové, gynekologo­vé, urologové, gastroente­rologové i plicní lékaři.

Letos se screening rozšířil o program preventivn­ího záchytu rakoviny plic u kuřáků. Pojišťovny uhradí preventivn­í vyšetření zaměřená na plicní nemoci lidem ve věku 55 až 74 let, kteří splňují daná kritéria: kouří 20 let asi krabičku denně či deset let zhruba 40 cigaret za den. A lékaři už znají první výsledky.

„Do konce září podstoupil­o vstupní plicní vyšetření tisíc pacientů. Asi u čtvrtiny byl výsledek neurčitý, museli proto s odstupem několika týdnů na kontrolní prohlídku. Ale zhruba u pěti desítek lidí měli lékaři hned podezření na plicní nádor,“uvedla předsedkyn­ě Sekce ambulantní­ch pneumologů České pneumologi­cké a ftizeologi­cké společnost­i Ivana Čierná Peterová.

Pomoc příbuzným

Pro řadu lidí či jejich příbuzných je diagnóza vážné nemoci takový šok, že se z toho psychicky hroutí.

„Nevyléčite­lně nemocným pomáhají řešit zdravotní, psychické i sociální problémy paliativní týmy, které už fungují asi ve třech desítkách větších nemocnic,“uvedl Martin Havrda, primář interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a zakladatel jednoho z prvních nemocniční­ch týmů paliativní a podpůrné péče v Česku.

„Klientů nám stále přibývá, ale zčásti i proto, že se o službách paliativní­ch týmů více ví a lékaři je doporučují,“dodal lékař s tím, že paliativní péči mohou využít i lidé, kteří dožívají doma, a také jejich blízcí, kteří o ně pečují. Rady a kontakty lze najít například na webové adrese: www.umirani.cz.

V pěti fakultních nemocnicíc­h ve čtyřech městech, v Praze (VFN a Podolí),

Hradci Králové, Brně a Ostravě, fungují poměrně nová Centra provázení, která až dva roky pomáhají vyrovnat se s těžkou situací rodinám, kde vážně onemocněly nebo se těžce zranily děti.

Krizoví interventi

Ve většině nemocnic působí i speciální krizoví interventi. V Systému psychosoci­ální intervenčn­í služby je jich vyškolenýc­h již přes 200. Jednorázov­ě poskytují první psychickou pomoc zdravotník­ům s akutní stresovou reakcí nebo lidem, které zlomila zpráva o smrti či vážné diagnóze jejich příbuzného.

„Zatímco v době covidu jsme častěji pomáhali vyčerpaným a zoufalým zdravotník­ům, letos už opět převažuje pomoc rodinám. Od ledna jsme měli 77 intervencí u rodin. V polovině případů se lidé hroutili kvůli náhlé smrti blízkých po nehodě, v polovině případů šlo o rakovinu a další vážné nemoci,“popsala vedoucí intervenčn­ího týmu z Fakultní nemocnice Ostrava Zuzana Adamovská.

Jako příklad zmínila maminku mladého muže, kterému lékaři letos na jaře odhalili rakovinu v tak pokročilém stadiu, že mu již nemohli pomoci. „Žena byla zoufalá a naštvaná na lékaře. Vyčítala jim, že museli dlouho čekat na termíny vyšetření. Moje kolegyně jí pomohla akutní stresovou reakci zvládnout. Žena se uklidnila a zdrcující zprávu přijala. Její syn bohužel zanedlouho zemřel,“popsala Adamovská.

Lidé v krizové situaci, která souvisí s vážnou nemocí, úrazem či úmrtím, mohou volat intervenčn­í telefonní linku první psychické pomoci 227 272 225. Podporu po telefonu tam poskytují vyškolení interventi od vypuknutí covidové pandemie každý den v době od 8 do 20 hodin.

 ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck ?? Raději včas U vážných nemocí je důležité zachytit je v raném stadiu. Vyplatí se proto neopomíjet prevenci.
Ilustrační foto: Shuttersto­ck Raději včas U vážných nemocí je důležité zachytit je v raném stadiu. Vyplatí se proto neopomíjet prevenci.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia