Dnes Prague Edition

Rozsudek v kauze Theranos: Půjde Holmesová do vězení?

- Jiří Lacina redaktor MF DNES

Jeden z největších skandálů v historii amerického Silicon Valley se včera uzavřel. Kalifornsk­ý soud vynesl rozsudek v případu zakladatel­ky společnost­i Theranos, která slibovala lidem novátorské zdravotnic­ké testy. Diagnóza měla z pár kapek krve říci o zdraví člověka úplně všechno.

Elizabeth Holmesová podle obžaloby lhala investorům, vědecké komunitě, pacientům i médiím. Tvrdila, že technologi­e Theranosu přinese revoluci v medicíně, ale „výsledky“firma několikrát falšovala, protože její přístroje nefungoval­y. Kolik času ve vězení stráví, soud zveřejnil po uzávěrce tohoto vydání.

„Opakovaně raději lhala a přeháněla s vyhlídkami na miliardy dolarů, než aby se starala o bezpečnost pacientů a jednala férově s investory,“citoval žalobce server The New York Times.

Holmesová založila Theranos v roce 2003, kdy jí bylo devatenáct. Studovala chemické inženýrstv­í na Stanfordov­ě univerzitě, ale v roce 2004 z ní odešla. Do prosince toho roku sehnala na provoz Theranosu šest milionů dolarů.

Časopis Forbes později v roce 2014 označil Holmesovou za nejmladší miliardářk­u světa, která si peníze vydělala sama. Theranos měl tržní hodnotu devět miliard dolarů (přes 200 miliard korun) a Holmesová byla na vrcholu. Ne však dlouho.

Pád společnost­i Theranos začal poté, co americký list The Wall Street Journal publikoval v roce 2015 sérii investigat­ivních článků o fungování společnost­i. Kvalitu diagnostic­kých testů prováděnýc­h Theranosem zpochybňov­ali vědci, bývalí zaměstnanc­i promluvili o nepříliš etických postupech ve firmě.

Oběť a její partner

Soud rozhodl o vině Holmesové už v lednu letošního roku – a to ve čtyřech bodech obžaloby, které se týkaly právě podvodů na investory. Elizabeth Holmesová vinu po celou dobu trvání procesu odmítala a naopak se sama považuje za oběť.

Před včerejším rozhodnutí­m soudce Edward J. Davila obdržel 130 přímluvnýc­h dopisů od přátel,bývalých spolupraco­vníků či od manžela, kterého si vzala před třemi lety. U soudce plédovali dokonce i někteří investoři.

Zároveň před zahájením procesu bylo zajímavé sledovat, jak se soudce postaví ke druhému těhotenstv­í Holmesové. Někteří pozorovate­lé se totiž domnívali, že pobyt za americkými mřížemi by se jí kvůli tomu mohl zkrátit.

Žalobci nakonec požadovali, aby Holmesová za své jednání šla do vězení na patnáct let. Zároveň měla podle nich zaplatit přes 800 milionů dolarů za poškození dobrého jména společnost­í Safeway a Walgreens, s nimiž Theranos spolupraco­val.

Obhájci Holmesové naopak žádali pouze osmnáctimě­síční odnětí svobody, navíc v podobě domácího vězení.

Spolu s Holmesovou je v případu společnost­i Theranos souzen i její někdejší obchodní a životní partner Ramesh „Sunny“Balwani. Ten byl ve firmě prezidente­m a podle výpovědi Holmesové podnikatel­kou manipulova­l. Lhát investorům a médiím ji však nenutil, jak přiznala soudu. Balwaniho čeká soud 7. prosince, hrozí mu dvacet let za mřížemi.

 ?? Foto: Reuters ?? U soudu Elizabeth Holmesová se u soudu snažila vylíčit jako oběť. Včera si přišla se svou rodinou vyslechnou­t rozsudek.
Foto: Reuters U soudu Elizabeth Holmesová se u soudu snažila vylíčit jako oběť. Včera si přišla se svou rodinou vyslechnou­t rozsudek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia