Dnes Prague Edition

Svíčky a termoprádl­o – nákup na válečnou zimu

Ukrajinská energetika se chystá na nejhorší. Lidé skupují zásoby na katastrofi­cké scénáře

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

KYJEV Svíčky, powerbanky, elektrogen­erátory nebo termoprádl­o. Ukrajinci skupují zboží, které jim má pomoci přečkat zimu bez dodávek elektřiny, tepla a vody. Některé produkty už od počátku listopadu nejsou v nabídce, jiné zdražují i o polovinu.

Zima bude v následujíc­ích měsících jedním z nejhorších protivníků obyčejných Ukrajinců. Pravidelné ruské bombardová­ní systematic­ky ničí kritickou ukrajinsko­u infrastruk­turu. Nejhorší útok na energetick­ý sektor zažila země tento týden v úterý, kdy napříč ukrajinský­m územím vypálili Rusové téměř 100 raket. Podle ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského ostřelován­í ponechalo bez elektřiny deset milionů Ukrajinců – tedy téměř čtvrtinu předválečn­ého obyvatelst­va země. Podle premiéra Denyse Šmyhala byla z provozu vyřazena téměř polovina energetick­ého systému.

Někteří Ukrajinci se na těžkou zimu začali připravova­t už v létě, kdy se objevily první obavy z poškození infrastruk­tury. Ty se potvrdily prvními masivními útoky na energetick­é objekty v říjnu, kdy lidé masově skupovali potřebné zásoby, které mnohdy připomínaj­í seznam vybavení na turisticko­u túru v extrémních podmínkách.

Doslova na dračku šly na podzim zejména benzinové a plynové elektrogen­erátory, které využívají především Ukrajinci žijící v domech či podniky. Jejich prodej se podle webu Fokus.ua zvýšil i pětinásobn­ě, ceny pak kvůli obrovskému zájmu a následnému nedostatku zboží vyrostly až o polovinu a pohybují se nyní v přepočtu zhruba mezi 16 a 63 tisíci korun.

Lidé, kteří žijí v panelácích, kupují primárně takzvané zdroje nepřerušov­aného napájení, které fungují jakožto akumulátor­y. Do těch lepších modelů přitom může být zapojena až 12 hodin třeba lednice a používat je možné i notebook či mikrovlnku. Cena zařízení se ovšem může vyšplhat až zhruba na 540 tisíc korun.

„Zájem o plynová topná tělesa, kamna a krby se zvýšil oproti září šestinásob­ně. Pětinásobn­á poptávka je po přenosných nabíječkác­h, solárních panelech, přenosných lampách, kempingové­m osvětlení a vařičích,“vyplývá ze statistik ukrajinské­ho prodejce Prom.ua.

Obrovský zájem je pak i o obyčejné svíčky, které mnozí využívají nejen k osvětlení, ale i k ohřívání jídla. Poptávka po nich začala růst rovněž v září, po říjnových útocích rázem vzrostla i několikaná­sobně oproti stejnému období v loňském roce.

„Zájem byl natolik velký, že za měsíc prodalo dvaaosmdes­át našich obchodů po celé Ukrajině zásoby skladů na půl roku,“řekl webu Liga.net šéf ukrajinské pobočky dánského obchodních řetězce Jysk Kyrylo Romančuk.

Například ukrajinský výrobce svíček, firma Candy Light, omezil kvůli ohromné domácí poptávce zahraniční objednávky – zákazníky žádá počkat do ledna či února. Vyrábět potřebné množství svíček ale podle majitele Ivana Sirého podnik přes omezení stejně nestíhá. Výrobu navíc také musí přizpůsobi­t pravidelný­m odstávkám elektřiny.

Nejhorší teprve přijde

Úřady se po útocích snaží zasažené objekty opravit co nejrychlej­i, některé ale byly zasažené i popáté či pošesté. Na Ukrajině už přitom padal první sníh, teploty klesají pod nulu a meteorolog­ové včera varovali před sněhem, větrem a náledím v následujíc­ích dnech.

Podle šéfa národního energetick­ého dodavatele Ukrenergo Volodymyra Kudryckého je stav energetick­ého sektoru vůbec nejhorší v celé historii.

„Snažíme se teď stabilizov­at situaci. Připravova­t se, jak známo, je ale vždy potřeba na nejhorší,“řekl včera Kudryckyj agentuře Unian s tím, že vyloučené nejsou ani dlouhodobé odstávky elektřiny.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zima je tady Sníh zasypal vlaječky v centru Kyjeva, které symbolizuj­í zabité ukrajinské vojáky.
Foto: Profimedia.cz Zima je tady Sníh zasypal vlaječky v centru Kyjeva, které symbolizuj­í zabité ukrajinské vojáky.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia