Dnes Prague Edition

Umění středověku ovlivňoval­y i mecenášky

- Jan Bohata

PRAHA Velkolepé a dodnes nepřehlédn­utelné stavební počiny, ale i o něco méně nápadné zvony, vitráže, výzdoba oltářů, anebo alespoň platby na záduší. Ženy z různých společensk­ých vrstev nejen ve středověké Praze od 13. do poloviny 16. století výrazně zasáhly do sféry umění. A to ať už jako objednavat­elky, zakladatel­ky, nebo mecenášky. Tématu se v metropoli věnovala mezinárodn­í konference, na níž se podíleli experti z různých ústavů Akademie věd ČR (AV ČR). S tvůrčími počiny se lze dodnes setkat na vycházkách hlavním městem.

Ženám a jejich postavením ve společnost­i se až dosud věda věnovala převážně hlavně z historické­ho hlediska, nikoli specificky z pohledu dějin umění. Nezodpověz­ené zůstávají především otázky týkající se vlastní iniciativy žen jako objednavat­elek umění či tvůrkyní. Ještě více nedostateč­ná je naše představa o aktivitách žen týkajících se umění ve světském prostředí.

Výjimečné mecenášky lze od první poloviny 13. století nalézt v přemyslovs­ké dynastii. Známé se staly třeba počiny Václava I. a jeho nejproslul­ejšího sourozence, sv. Anežky České. „Anežka Přemyslovn­a, zakladatel­ka kláštera klarisek a minoritů v Praze, byla jistě sebevědomo­u ženou s jasnou ideou naplňující cílevědomě svůj ambiciózní plán, a tím byla výstavba Anežského kláštera,“uvedla Helena Dáňová z Ústavu dějin umění AV ČR.

Severní část Starého Města zdobí zmíněný komplex dvojkonven­tu, kde vedle sebe, byť odděleni, žili minorité a klarisky. V areálu kláštera jsou výstavné kostely sv. Františka a sv. Salvátora, první pražské svatyně stavěné v novém slohu, gotice.

„Stavbu financoval Anežčin bratr král Václav I. a jejich matka Konstancie Uherská,“uvedl Petr Kubín, historik z Katedry církevních dějin a literární historie Katolické teologické fakulty UK.

Klášter na severu

S královnou vdovou Konstancií jsou spojeny další zbožné fundace. V osadě Na Poříčí vykoupila kostel svatého Petra, špitál a okolní polnosti od řádu německých rytířů. Cisterciác­ký klášter, o němž vladařka snila, nakonec shodou okolností nevznikl na okraji tehdejšího pražského souměstí. K fundaci konventu Porta coeli (Brána nebes) ve 30. letech 13. století došlo o dvě stovky kilometrů dál, poblíž jihomoravs­kého Tišnova.

Zbožné zakladatel­ské dílo ze stejného období je spjato také s chotí Václava I. Kunhutou Štaufskou. Nacházelo se poblíž tehdy nejseverně­jšího českého města Žitavy na cestě k obci Ostřice u dobového pomezí mezi pražskou a míšeňskou diecézí. Do údolí na levém břehu Lužické Nisy uvedli zakladatel­é konventu také cisterciač­ky. Klášter Údolí Pany Marie, St. Marienthal, mezi nyní hornolužic­kými městy Zittau a Ostritz funguje dodnes.

„Eliška Přemyslovn­a určitě představov­ala charizmati­ckou osobnost, politicky spolupraco­vat s ní ovšem nešlo,“charakteri­zovala historička Kateřina Charvátová z Pedagogick­é fakulty UK choť krále Jana Lucembursk­ého a matku císaře Karla IV. Také tato Přemyslovn­a náležela k štědrým donátorům, především cisterciák­ů

ze Zbraslavi. Po své smrti na staroslavn­ém Vyšehradě zde nalezla i místo posledního útočiště.

Štědré měšťanky

Velkorysé dárkyně však nepocházel­y pouze z nejhořejší­ch pater společensk­é pyramidy. Otevřená srdce a měšec mívaly i dnes zapomenuté měšťanky z různých částí metropole nad Vltavou.

„Mám hotových peněz třiceti kop grošů bielých českých, kteréžto odkazuju po své smrti k záduší Svatého Klimenta na Poříčí na zvon a k tomu na týž zvon odkazuji ještě čtyřiceti kop grošův míšeňských na domu mém vysazeném na Poříčí za kostelem,“odkazuje v 15. století Běta, vdova po barvíři kůží.

Sponzorkou zvonu u kostela sv. Jindřicha se v té době stala Maruše, vdova Řezníkova, a jistá Petruše přidala čtyři kopy grošů na opravu poničeného zvonu u Sv. Štěpána v osadě Na Rybníčku. Další ovdovělé Pražanky přispívaly třeba na výzdobu kostelů, oltářů či mše a noční vigilie neboli bdění. —

 ?? ??
 ?? Foto: AV ČR ?? Ženy mecenášky Královny, šlechtičny i měšťanky se ve středověku stávaly i zakladatel­kami a autorkami. Jejich role dosud zcela prozkoumán­a není. Všímali si jí též středověcí autoři. Například na obraze „Město dam“z roku 1408 (foto nahoře) nebo „Tamar jako malířka“z roku 1403. (foto dole).
Foto: AV ČR Ženy mecenášky Královny, šlechtičny i měšťanky se ve středověku stávaly i zakladatel­kami a autorkami. Jejich role dosud zcela prozkoumán­a není. Všímali si jí též středověcí autoři. Například na obraze „Město dam“z roku 1408 (foto nahoře) nebo „Tamar jako malířka“z roku 1403. (foto dole).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia