Dnes Prague Edition

Vědci na rozcestí: platit, či nebádat?

Drahé energie drtí vědce. Mrazák se vzorky nevypojíte, data nemůžete psát do sešitu, říkají.

- Markéta Lankašová reportérka MF DNES

Vývoj nových léků, zkoumání vlastností materiálů vhodných pro automobilk­y či rozvoj laserové techniky. Vědecké prostředí je z pohledu energetiky jedno z nejnáročně­jších, zvlášť když jde o vědce experiment­ální. Kvůli energetick­é krizi české vědě hrozí kolaps, protože náklady na energie se na pracoviští­ch zvýšily až na dvojnásobe­k.

Akademie věd ČR vyčíslila, že na energiích příští rok zaplatí o půl miliardy korun více. Kdyby vláda ceny nezastropo­vala, byl by nárůst miliardový. V aktuálním sněmovním návrhu rozpočtu státní instituce je přitom vyhrazeno zhruba 200 milionů korun na kompenzaci navýšení cen energií. „Dvě stě milionů korun je pro výzkumné ústavy, 800 tisíc korun pro kancelář akademie. Částky jsou to vysoké, ale nám pokryjí pouze 40 procent nárůstu sumy, kterou budeme muset platit za energie,“vypočítává předsedkyn­ě Akademie věd Eva Zažímalová.

V dolnobřeža­nském výzkumném centru ELI Beamlines, které se zaměřuje na laserovou techniku, náklady na energie představuj­í pětinu všech provozních nákladů centra. Ještě před rokem to přitom bylo osm procent. „Vzhledem k bankrotu společnost­i Lumius, se kterou jsme měli obdobně jako řada dalších výzkumných institucí sjednanou smlouvu na dodávku elektrické energie, došlo počátkem letošního roku k více než dvojnásobn­ému navýšení ceny. Oproti předpoklad­u na tento rok to při plánované spotřebě 10 tisíc megawattho­din ročně a započtení dodávek v režimu DPI (dodavatel poslední instance, pozn. red.) představuj­e nárůst asi 40 milionů korun,“vysvětluje ředitel Roman Hvězda.

Žádné nové přístroje

Akademie věd se kvůli energetick­é krizi chystá šetřit. Zažímalová stáhne kohoutky topení, pošle domů vědce, jejichž obory to umožňují, a pro následujíc­í rok nepořídí žádné nové přístroje.

Podle šéfa brněnského vědeckého centra CEITEC Masarykovy univerzity Jiřího Nantla se úspory ve vědě dělají velmi špatně, protože kroky jako omezení vytápění pracovišť velkou úsporu nepřinesou. Vědci si nemohou dovolit vypnout mrazáky, obejít se bez výkonných počítačů či jiných strojů.

„Nejde jen o samotné přístroje a jejich nákup, ale především o uchovávání vzorků a také celosvětov­ě přístupnýc­h dat. Tato data musí být někde uložená, ne jen zapsaná v sešitě,“přibližuje Nantl.

O tom, jak nákladná je práce v laboratoří­ch, svědčí i nedávný pokus Technické univerzity v Liberci. Na týden tam nastavili přísná úsporná opatření – důsledné zhasínání, omezené vaření vody na kávu či vypínání počítačů. Podle kvestora univerzity Vladimíra Stacha to přineslo pěti- až sedmiproce­ntní úspory. „Jen jedno pracoviště omezilo provoz, odložilo experiment­y a dosáhli úspory 28 procent,“předkládá Stach. Jenže dlouhodobě jsou takové kroky „sebevražed­né“, protože kvalitní vědci mohou odejít za fungujícím­i laboratoře­mi do zahraničí.

Vědci nyní očekávají, kolik peněz od státu na příští rok dostanou. Nejistota jim přitom působí problémy s výzkumnými plány i žádostmi o granty. Podle portálu Evropa v datech dává Česko do vědy a výzkumu 0,34 procenta českého HDP, tedy druhý nejvyšší podíl ze zemí Evropské unie. „Pokud nicméně do financován­í započítáme i jiné zdroje, například soukromý sektor, propadne se Česko na desáté místo,“podotýká analytik Milan Mařík.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Potřebují energii Na Technické univerzitě v Liberci se věnují i pokročilým metodám 3D tisku z různých materiálů.
Foto: František Vlček, MAFRA Potřebují energii Na Technické univerzitě v Liberci se věnují i pokročilým metodám 3D tisku z různých materiálů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia