Dnes Prague Edition

Astronauti se učí na sopkách Lanzarote

-

ARRECIFE Německý astronaut Alexander Gerst klečí na okraji hlubokého kráteru a dlátem odsekává vzorek vulkanické horniny, který poté ukládá do plastového sáčku. „Je to, jako bych byl na povrchu Měsíce,“říká člen týmu Evropské vesmírné agentury (ESA), jehož výcvik se ale odehrává na sopečném ostrově Lanzarote v Atlantiku.

Přírodní park Los Volcanes je se svými lávovými poli, krátery a vulkanický­mi horninami prostředím, které se velmi podobá povrchu Měsíce nebo Marsu. A právě proto na

Kanárské ostrovy, které leží u severozápa­dního pobřeží Afriky, posílá své astronauty nejen ESA, ale také americká vesmírná agentura NASA. „Jsou tady typy lávy, které jsou velmi podobné těm, které jsou na Měsíci,“říká Gerst, podle kterého kvůli tomu představuj­e Lanzarote skvělé místo pro výcvik.

Němec, který už má za sebou dva lety na Mezinárodn­í vesmírnou stanici (ISS), je jedním z 12 astronautů, kteří se na ostrově cvičí v kurzu nazvaném Pangea. Jeho účastníci se učí identifiko­vat horniny, sbírat vzorky, provádět analýzy mikrobiáln­í DNA a hlásit výsledky vedení mise.

„Panují tady podmínky, na které si musí přivyknout, když prozkoumáv­ají terén,“říká vedoucí kurzu, Ital Francesco Sauro. „Když máme nějaké potíže, musíme je prostě sami vyřešit,“popisuje Gerst. Kurzu Pangea se zúčastnil spolu se Stephanií Wilsonovou, jednou z nejzkušeně­jších astronaute­k z NASA. Oba jsou možnými kandidáty pro nadcházejí­cí mise letů s posádkou k Měsíci.

Pro ESA i NASA je Lanzarote s povrchem plným lávových hald i skvělým místem pro zkoušky roverů – tedy na dálku řízených vozítek určených pro pohyb na povrchu vesmírných těles.

Jedinečná podoba ostrova vznikla po sopečné erupci, která začala v roce 1730 a trvala šest let. Sopečný výbuch, považovaný za jeden z nejmohutně­jších v historii, tehdy zničil přes 200 kilometrů čtverečníc­h, asi čtvrtinu ostrova. I když na světě existují i další vulkanické oblasti, Lanzarote má tu výhodu, že je na něm kvůli pouštnímu klimatu jen minimum vegetace. (ČTK/AFP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia