Dnes Prague Edition

Nová vakcína je účinnější, ale je jí málo

- — Ivana Lesková Foto: Anna Boháčová, MAFRA

Senioři nad 65 let mají letos poprvé možnost očkovat se proti chřipce zdarma vakcínou Efluelda, která jim zajistí vyšší ochranu.

Výrobce sice doporučuje vakcínu pro seniory již od 60 let, Češi v tomto věku si ale musí za vakcínu připlácet. Kdyby ji však chtěli všichni, neuspějí. Tolik vakcíny není.

„Novinka obsahuje stejně jako jiné protichřip­kové vakcíny čtyři kmeny viru chřipky, u nichž je největší pravděpodo­bnost, že se rozšíří v letošní sezoně. Je však účinnější u seniorů,“uvedl Martin Šimíček, vedoucí lékárník brněnské Fakultní

nemocnice u svaté Anny. Nová vakcína totiž obsahuje 60 mikrogramů, tedy čtyřnásobn­ě více antigenů odpovědnýc­h za nastartová­ní imunity. „A jelikož senioři mají sníženou schopnost reagovat na vakcínu tvorbou protilátek, je pro ně Efluelda rozhodně výhodnější,“vysvětlil lékárník.

Očkující lékaři ji ale zatím žádají v menším množství. Třeba praktičtí lékaři z brněnské nemocnice si objednali celkem 150 vakcín, ale z toho jen třicet dávek té účinnější. „Problém je, že se jedná o vakcínu, kterou lékaři dřív neznali, a pro české pacienty mělo být dostupné jen omezené množství,“podotkl Šimíček. Farmaceuti­cká firma Sanofi dovezla 20 tisíc vakcín Efluelda, která je v USA registrova­ná tři roky. „Asi polovinu ještě máme, takže ji lékaři mohou objednávat,“řekla za firmu Jana Macková.

Chronici si připlatí 600 korun

Pojišťovny ze zákona plně hradí vakcíny proti chřipce lidem od 65 let a chronicky nemocným. „Novou vakcínu mohou získat i chronicky nemocní od 60 do 64 let, ale musí si připlatit asi 600 korun. Mohou

o ni žádat i zdraví lidé v této věkové skupině, ale ti hradí i s aplikací asi 1 200 korun,“řekla Macková.

Zájem o očkování proti chřipce je v Česku nízký, odborníci však letos vakcinaci doporučují více než jindy. Včera se nechal naočkovat i ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek.

„V některých zemích už se chřipka šíří plošně. U nás ne, ale chřipkové viry jsme zachytili dříve. Nedá se vyloučit, že epidemie přijde již před Vánoci,“řekl epidemiolo­g Státního zdravotníh­o ústavu Jan Kynčl.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia