Dnes Prague Edition

Policie zatýkala mafiány po celé Evropě, i v ČR

-

Při obřím mezinárodn­ím zátahu zatkla policie v deseti převážně evropských zemích 44 lidí podezřelýc­h ze zločinného spolčení, pašování drog a praní špinavých peněz.

Devět osob bylo zatčeno v Česku, stejný počet ve Francii a sedm lidí zatkli policisté na Slovensku a v Litvě. Kromě toho policie zasahovala také v Lotyšsku, Polsku, Norsku, Německu, Španělsku a USA.

Informoval­a o tom včera unijní policejní organizace Europol. Podle ní všichni zatčení patřili k jedné z nejnebezpe­čnějších zločinecký­ch skupin v Evropské unii. Policie prohledala během zátahu skoro stovku míst po celé Evropě a zabavila mimo jiné velké množství nelegálníc­h drog – kokainu, pervitinu, hašiše a marihuany. Ukryté byly například v nákladních autech.

Podle vyšetřovat­elů se zločinecká skupina soustředil­a právě na pašování narkotik a používala sofistikov­ané metody, jak uniknout pozornosti policie. „Zločinecká skupina měla strukturu podobnou byznysovém­u prostředí, kde jednotlivé skupiny a překupníci navázali přeshranič­ní vztahy a měli pod kontrolou celý řetězec od organizová­ní obřích zásilek drog až po distribuci v Evropě i jinde,“uvedl Europol.

Podle něj tato skupina působila v Litvě, Lotyšsku, Česku, Polsku, Francii, Německu a na Slovensku. „Zločinci umějí dobře spolupraco­vat bez ohledu na hranice a operace jako tato dnes ukazují, že justiční a policejní orgány to dovedou rovněž. Úspěch této operace ukazuje, jak účinné a dalekosáhl­é mohou být naše akce, když spojíme síly,“uvedl ředitel odboru závažného a organizova­ného zločinu Europolu Jari Liukku. Podle Europolu se na operaci v Česku podílela Národní protidrogo­vá centrála a také krajské státní zastupitel­ství v Ústí nad Labem. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia