Dnes Prague Edition

12 kandidátů z kola ven

O Hrad se v lednu utká nejméně devět kandidátů. Favority jsou zatím Pavel, Babiš a Nerudová

- Eva Pospíšilov­á Robert Oppelt

Zájemci o kandidatur­u museli pro registraci mezi kandidáty ministerst­vu vnitra předložit minimálně deset podpisů senátorů nebo dvacet podpisů poslanců, případně 50 tisíc podpisů voličů. Kvůli chybovosti většina z nich odevzdala podpisů raději více.

„Odevzdali jsme celkem více než 73 tisíc podpisů, které jsme s mým týmem poctivě procházeli a nečitelné či špatně vyplněné podpisy jsme předem vyřadili. Po kontrole vybraného vzorku mi ale bylo ministerst­vem vnitra uznáno jen přes 48 tisíc z nich. Takto vysokou chybovost nelze statistick­y dost dobře vysvětlit. Situaci zanalyzuje­me. Věřím,

že najdeme příčinu,“napsal MF DNES Janeček.

Kromě něj z klání o Hrad ministerst­vo vyřadilo i další dva horké kandidáty – podnikatel­e Tomáše Březinu nebo Karla Diviše. Oba se proti rozhodnutí ale také nejspíš odvolají. „Ano, odvoláme se. Je to smůla. Vždy ale záleží na vzorku, který byl kontrolová­n. Věřím, že šlo o horší vzorek, takže to určitě ještě zkusíme,“řekl MF DNES podnikatel Diviš.

Tomu k dosažení potřebné padesátiti­sícové hranice podpisů od občanů chybělo pouhých 116. Divišovi totiž z odevzdanýc­h 63 210 podpisů nakonec bylo uznáno 49 884 podpisů. Březinovi jich z více než 69 tisíc zbylo necelých 46 tisíc.

Soud a lhůta 15 dnů

Odmítnutí zájemci se mohou proti rozhodnutí ministerst­va odvolat. „Navrhovate­lé se mohou obrátit na Nejvyšší správní soud. Lhůta běží do 30. listopadu. Soud pak má rozhodnout ve lhůtě 15 dnů,“popisuje náměstek ministra vnitra pro legislativ­ní sekci Petr Vokáč.

Podle něj mohou odmítnutí kandidáti rozporovat mimo jiné posouzení listiny nebo vlastní počítání podpisů.

Jedné takové stížnosti už v minulosti soud vyhověl. Před deseti lety vyhověl Janě Bobošíkové a nařídil ministerst­vu vnitra, aby ji zaregistro­valo. Podle soudu použilo k odpočtu neplatných podpisů nesprávný vzorec a muselo ji dodatečně zaregistro­vat. Samotné odvolání odmítnutýc­h kandidátů ovšem vlastní konání prezidents­kých voleb nijak neohrozí. Oddálí jen losování čísel pro oficiální kandidáty.

Těch je po včerejšku z jednadvace­ti jen devět. Mezi hlavní favority patří generál ve výslužbě Petr Pavel, šéf hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš nebo bývalá rektorka Danuše Nerudová.

Překvapivá bude v klání účast prezidentk­y České asociace povinných Denisy Rohanové. Ministerst­vo se ji totiž rozhodlo zaregistro­vat i přes to, že její nominaci podpořilo dvacet dnes už bývalých poslanců ČSSD, KSČM, SPD a ANO, přičemž svůj podpis na kandidátku připojili třeba Jan Hamáček, Antonín Staněk nebo Zdeněk Ondráček. Rohanová totiž kandidátní listinu podala už loni 21. října, tedy v poslední den, kdy ještě měli mandát. „Stanovisko ministerst­va je takové, že se uznávají podpisy zákonodárc­ů v době podání, proto jsme je uznali,“vysvětlil náměstek Vokáč.

Volba příští hlavy státu se uskuteční 13. a 14. ledna 2023. Pokud některý z kandidátů získá v prvním kole více než 50 procent hlasů, stane se prezidente­m.

V opačném případě se koná dva týdny poté druhé kolo, do něhož postupují dva nejúspěšně­jší kandidáti.

Hlavou státu může být zvolen občan, který má právo volit a dosáhl věku 40 let. Funkční období prezidenta trvá pět let, přičemž současnému prezidento­vi Miloši Zemanovi skončí už druhé funkční období 8. března 2023.

Před pěti lety se o kandidatur­u ucházela dvacítka zájemců, ministerst­vo vnitra jich registrova­lo devět. Z prvního kola voleb postoupili do druhého dosavadní prezident

Miloš Zeman a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Cesty po republice a debaty

Prezidentš­tí kandidáti mají nyní před sebou sedm týdnů, po které se budou snažit přesvědčit voliče, aby jim dali svůj hlas. Řada z nich již avizovala, že vyrazí za lidmi do ulic po celé republice.

Kromě toho se kandidáti představí také v debatách, tedy až na jednu výjimku.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se do konce roku žádné nezúčastní. „Strategii pro leden teprve s týmem budeme řešit,“sdělil ČTK Andrej Babiš.

Doplnil, že chodí do debat s občany. „Takže kdo chce se mnou debatovat, rád ho uvidím,“dodal Babiš.

Jaké prezidents­ké televizní debaty se Babiš nakonec zúčastní, tak není v tuto chvíli ještě jisté.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia