Dnes Prague Edition

Četníci v senátní kampani? Kandidoval jsem jako herec

Když chcete své popularity využít, musíte jí nejdřív nějak dosáhnout, komentuje Tomáš Töpfer výtky, že v senátních bojích využil ohlas Četnických humoresek.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Celý rozhovor vyjde na iDNES.cz.

Včele Divadla na Vinohradec­h stojí Tomáš Töpfer už deset let. A bude zde i nadále, protože oproti divadlům Na zábradlí či Pod Palmovkou na jeho pozici pražský magistrát nevypsal výběrové řízení. Praha totiž chce, aby velkou scénu provedl složitým obdobím kompletní rekonstruk­ce. Töpfer se ovšem mezitím opět stal senátorem, nyní za brněnský obvod.

Populární herec se příští rok objeví v hlavní roli snímku Muž, který stál v cestě. Politika Františka Kriegela, který v srpnu 1968 nepodepsal Moskevský protokol, považuje za svou největší filmovou roli. V nedávném rozhovoru pro Právo v souvislost­i s filmem uvedl, že Dubček, většina jeho delegace i prezident Svoboda byli stejně patrně ruští agenti.

Reflektuje tento pohled i samotný snímek?

Je to tam zmíněno. Nemám to ničím doložené, ale vzhledem k tomu, že Svoboda byl v Rusku a Dubček vyrůstal v Interhelpe­ch, byli to chlapci, kteří zcela pravděpodo­bně s tehdejší ruskou politikou souviseli. Ve vedení jsme tehdy vždy měli buď ohebné, anebo ochotně spolupracu­jící politiky.

Ale já nechci říkat politiky, to byli prostě s.áči, kteří se zaštiťoval­i údajným dilematem, aby českoslove­nský lid zachránili před válkou. Že prý zvažovali blaho a bezpečnost obyvatel, a proto podepsali ten potupný protokol? Já myslím, že je to všechno lež.

Takže z Dubčeka jste tehdy nadšený nebyl.

Tenkrát jsme nevěděli, co se tam dělo. Dneska, v dobách internetu, víte dokonce o pár minut dřív, než se něco stane, že se to stane (smích). Tehdy jsme měli pocit, že v Moskvě vzdorovali okupaci. Proto měli plnou podporu na náměstích. Děvčata jim dávala květiny a Dubčeka líbala jako nějakého spasitele, bojovníka za naše jaro, za demokratiz­aci něčeho, co se demokratiz­ovat nedalo. Rekonstruk­ce socialismu, který se rekonstruo­vat nedal?

Ale tím nechci říkat, že jsem byl tehdy chytřejší než ostatní. To teda ne. Byl jsem příliš mladý. Ale zas tak nadšený jsem z nich v roce 1968 opravdu nebyl. Já si tenkrát po okupaci myslel, že budu partyzán. Bylo mi necelých osmnáct a úplně vážně jsem myslel, že vznikne odboj. Do roka a do dne se přitom všichni zlomili.

Když jsme u Muže, který stál v cestě: autor knižní předlohy i scénáře Ivan Fíla film nakonec nerežíruje a je ve sporu s producente­m. Co si o tom myslíte?

Aby mne do toho netahali. Já jsem jenom herec, námezdní síla. Ivan Fíla napsal krásný scénář, a dokonce mi prý roli Kriegela psal na tělo. Potom se rozhádali s producente­m, který vyměnil režiséra (snímek natočil Petr Nikolaev – pozn. red.). Nechci se do toho zapojovat. Jsem strašně rád, že v tom hraji, je to největší filmová role, kterou jsem dostal.

Proč?

Je zde opravdu co hrát. Spousta dnešních filmů nemá silný scénář, stačí říct jen nějakou repliku a je hotovo. Kriegelův příběh je ale silný velice. Pracoval jsem zde navíc i se svojí pamětí. Pamatuji totiž časy, kdy u školy Na Smetance stála šestsettro­jka. To estébáci čtyřiadvac­et hodin hlídali Kriegela. Osobně jsem se s ním nesetkal, ale atmosféru normalizac­e jsem zažil.

Divadlo na Vinohradec­h čeká velká rekonstruk­ce. Čeho se bude týkat?

To je krásná otázka, na kterou se mne už šest let ptají. Rekonstruk­ce není náš plezír, jde o naprostou nutnost. Divadlo na Vinohradec­h je totiž už doslova vybydlené. Spousta věcí zde nefunguje, například jevištní technika. Tedy Křižíkem navržená technologi­e, dnes neopravite­lná a životu nebezpečná. Jakmile se zde jednou kopne, zůstane holá celá budova. Je to identický případ jako u Státní opery. Ve Vinohradsk­ém

divadle se přitom naposledy malovalo začátkem osmdesátýc­h let. Tahle scéna prostě na rekonstruk­ci zbyla.

A jak to vidíte reálně?

Mám objednanou takovou mosaznou cedulku na náhrobek: „Zde leží Tomáš Töpfer, který se zasloužil o rekonstruk­ci vinohradsk­ého divadla, která stále ještě probíhá.“Je to neuvěřitel­ně složité, na vše musíme mít výběrové řízení. Rok jsme třeba čekali na vyjádření památkářů, zda můžeme rozebrat zmíněnou technologi­i pod jevištěm, kterou přitom nikdo z návštěvník­ů nikdy neviděl a neuvidí. Dělaly se na to hned dva posudky z ČVUT.

Takže až bude odsouhlase­na cena rekonstruk­ce, začne výběrové řízení na dodavatele. Dovedete si to představit? O zakázku za dvě miliardy se porve pět velkých firem včetně nadnárodní­ch. Druhá a třetí se následně určitě odvolají proti té vítězné. Zatím se ale držíme harmonogra­mu.

Kritici vám vyčítají, že na Vinohradec­h působíte dlouho. Zůstáváte právě kvůli rekonstruk­ci?

Možná tu jsem dlouho, ale moje mise by měla končit právě až rekonstruk­cí. Nejsem si jist, zda by někdo chtěl vést toto divadlo právě v mezidobí, kdy se vlastní scéna uzavře a kontinuita se bude udržovat v provizorní­ch podmínkách Kongresové­ho centra. Štafetový kolík bych velice rád předal právě s opraveným divadlem. Pak se určitě najdou lidé, kteří budou chtít v opraveném divadle se stabilizov­aným souborem pracovat dál.

Stal jste se nyní opět senátorem. V kampani zaznělo, že využíváte slávy Četnických humoresek, které zrovna dávali v televizi.

To bych nemohl kandidovat nikdy. Loni běžel Život na zámku, letos Četnické humoresky a příští rok půjde třeba Vyprávěj nebo 1. republika. A v kinech nasadí Kriegela. Já jsem si Četnické humoresky u České televize opravdu neobjednal.

Opakují je proto, že jsou úspěšné, a já se na tom úspěchu podílel jen malým dílem. Herci by takto nemohli kandidovat nikdy. Leda by i lékařům zakázali po dobu kampaně léčit, aby nemohli ovlivňovat svoje pacienty.

Z veřejnoprá­vního rozhlasu mne přitom po dobu kampaně škrtli, přestal jsem uvádět i menšinový pořad Šalom alejchem. Proti tomu neprotestu­ji. Když se ale ve veřejnoprá­vní televizi někdy snad v srpnu 2021 rozhodnou, že od ledna nasadí Četnické humoresky? To přece nemůžu nijak ovlivnit. Navíc ve volbách hlasovalo několik tisíc voličů, kvůli tomu přeci nebudou pozastavov­at seriál s milionovou sledovanos­tí.

Každopádně jste v kampani věhlas seriálu využil.

Kandidoval jsem za obvod, kde jsme osm let točili. Někteří současní senátoři třeba využili minulou prezidents­kou kampaň, aby uspěli v následných senátorský­ch volbách. To nikomu nevadí. Když chcete využít své popularity, tak jí nejdřív nějak musíte dosáhnout. Ostatně i lékař, který v druhém kole kandidoval proti mně, v kampani jezdil se sanitkou a v bílém plášti vyšetřoval lidi. Já mu to ale nevyčítám, já prostě kandidoval jako herec a on jako lékař.

Jak budete stíhat vedení divadla a politiku?

Šest let jsem už v Senátu seděl a u toho ředitelova­l Fidlovačku. Mám v Senátu kolegy, kteří jsou hejtmani, starostové, lékaři. Starostové starostují a lékaři mají stále svou praxi. Herec je akorát víc vidět. Jak to zvládnu? Hraji už například jen jednou dvakrát měsíčně. Senátoři i poslanci to takto zvládají a je to dobře. Nemůžete se od světa jen tak odtrhnout. Ve Valdštejns­kém paláci je to přitom docela prima, mají tam čisté záchody, jídelnu a je kde parkovat. Můžete se tam prostě nastěhovat a trávit čas v milé společnost­i. Já ale nechci ztratit kontakt s realitou.

Věřím, že z pohledu senátora je to dobře. Ale z pohledu vinohradsk­ého ředitele před rekonstruk­cí?

I když to třeba nevypadá, jsem celkem pracovitý člověk. Nevadí mi, že do jedné hodiny v noci vyřizuji poštu či si studuji záležitost­i k projednání. Já to dělám rád.

Kromě toho ale ještě učíte činohru na DAMU, s tím budete také pokračovat?

To je velké dilema, protože bych studenty nestíhal a nerad bych je šidil. Škola to tedy odnese nejvíc. Nyní učím dvě odpoledne v týdnu a už se mi často děje, že se se studenty musím scházet přímo v divadle v pátek večer. Snažím se jim to nahradit, abychom tento semestr nějak absolvoval­i. Pak budu muset učení přerušit. Jsou závazky, které jsem uzavřel ještě před volbami, nemáte přece jistotu, že uspějete. A tak to, co jsem slíbil, musím dokončit.

Ovlivnily protesty na škole váš přístup ke studentům?

Pracuji s nimi na jejich nejintimně­jších zážitcích. Herectví není jen učení textu, pracujete se svým vědomím, podvědomím, duší, emocí. Jestli jim to vyhovuje, či nevyhovuje, nevím. Se samotnou studentkou bych ale v autě nikdy nejel, to opravdu ne. Ani by mne to nenapadlo, já jsem v tomhle blbej moula. Říká se, že v Americe už musíte mít u zkoušky se studentkou otevřené dveře a ideálně ještě spolusedíc­ího svědka. Doufám, že takhle daleko jsme u nás ještě nedošli.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Ředitel Tomáš Töpfer šéfuje Divadlu na Vinohradec­h deset let, předtím vedl Fidlovačku.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Ředitel Tomáš Töpfer šéfuje Divadlu na Vinohradec­h deset let, předtím vedl Fidlovačku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia