Dnes Prague Edition

„Eden je pro mnoho lidí u nás srdcová záležitost“

Změny budou probíhat evolučně, říká nový starosta Prahy 10 Martin Valovič

- Aneta Hamerníkov­á spolupraco­vnice MF DNES

Stavební boom, navýšení kapacit škol a školek, nespočet rekonstruk­cí a revitaliza­cí, znovuzprov­oznění malešické pohotovost­i, ale i kostlivci jako výstavba Nového Edenu nebo oprava radnice – to všechno slibuje vedení desáté městské části.

Novým starostou je Martin Valovič (Společně pro Prahu 10). Vystudovan­ý architekt a podnikatel byl poslední čtyři roky místostaro­stou pro územní rozvoj, památkovou péči a podporu podnikání. Jako starosta má nyní na starosti územní rozvoj, územní plán, podporu podnikání, vnější vztahy a Nový Eden.

Jaké velké úkoly na vás v tomto volebním období čekají?

Velkou výzvou je například ohromný stavební boom, který Praha 10 momentálně zažívá. S růstem počtu obyvatel se zvyšují nároky na infrastruk­turu, zejména pak potřeba navýšení kapacity škol a školek.

Navýšením kapacit myslíte navýšení v rámci škol a školek, které už existují, nebo plánujete stavět i nové?

Je to kombinace obojího. Novou školku stavíme například v ulici Bajkalské. Rekonstruk­cí školy Strašnická vznikne další nová kapacita pro zhruba 400 dětí. Mimo to máme také vytipované tři školy, ve kterých lze pouze s malými náklady zrealizova­t přístavbu, a u dalších čtyř škol jsou projekty na jejich nástavbu rozpracová­ny. To všechno chceme v tomto volebním období minimálně nastartova­t. Za deset let by už totiž mohl nastat problém, co se kapacit týče.

Když už jsme nakousli tu výstavbu bytů. Kde všude se v Praze 10 staví a kde se bude stavět v budoucnu?

Velká výstavba probíhá na Hagiboru. Těsně před vydáním územního rozhodnutí je areál Koh-i-noor. Kromě několika historický­ch objektů bude celý tento areál zdemolován a na jeho místě vzniknou stovky nových bytů. Další bytový komplex vyroste vedle budovy Chemapolu. Hotovou urbanistic­kou studii máme také na jedno z největších rozvojovýc­h území v Praze, tedy na území Bohdalec–Slatiny. Postavit by se zde mělo v podstatě celé nové město, byty řádově pro pětadvacet tisíc obyvatel, včetně infrastruk­tury, škol a školek. Vyřešeno je už i dopravní napojení na Jižní spojku. Řadu pozemků z tohoto území vlastní město, a právě na těch bychom rádi v budoucnu rozvinuli městské nájemní bydlení. Ještě jeden projekt je vedle Bohemians. Stavět tam bude prostředni­ctvím pražského developera magistrát, a jelikož je to pozemek Prahy 10, zhruba třetina z těch nových bytů připadne městské části. A samozřejmě je tady také Nový Eden, v rámci jehož přestavby vznikne mimo jiné i bytový dům s dalšími městskými nájemními byty.

Jaká je tedy budoucnost Nového Edenu?

Eden je jedním z těch kostlivců, kteří se tu předávají už po generace. Jeho provoz byl ukončen někdy v roce 2008 a od té doby už jen chátral. My jsme se ale rozhodli vytáhnout kostlivce ze skříně. Jelikož je to pro mnoho místních srdcová záležitost, šli jsme s tím nejdřív za nimi. Jednoznačn­á shoda byla na zachování kulturní stopy. Výsledky ale také ukázaly, že by místní ocenili i další možnosti bydlení a parkování. A pak už se to předalo odborníkům. Vypsali jsme společně s Českou komorou architektů architekto­nicko-urbanistic­kou soutěž, kde zadání připouštěl­o jak demolici, tak zachování stávajícíh­o kulturního domu. Obdrželi jsme 16 návrhů, z nichž šest postoupilo do druhého kola. Zajímavost­í je, že pouze jediný z nich se vydal cestou zachování starého Edenu. Ostatní z důvodu extrémních nákladů rekonstruk­ci vyloučili. Vítězný návrh počítá s odstranění­m domu a s novou výstavbou. V jeho suterénu se plánuje velký společensk­ý sál, v přízemí pak budou další menší společensk­o-komunitní prostory a kavárny a v patrech nad nimi městské byty, z jejichž nájmů se bude financovat provoz celého komplexu. Starý „kulturák“ale nezmizí úplně. Paměť toho místa zůstane zachována v lustrech umělců Bořka Šípka a Reného Roubíčka a v krásných mozaikách, které zůstanou součástí Nového Edenu jako připomínka.

V jaké fázi je projekt nyní?

Jsme ve fázi vyjednáván­í podoby smlouvy s vítězem soutěže a ve fázi projektový­ch příprav. Pokud půjde všechno tak, jak má, kopat by se mohlo začít už za tři roky.

Rekonstruk­ci by si zasloužil také Kulturní dům Barikádník­ů. Je to někde v dohlednu?

„Barča“by si určitě zrekonstru­ovat zasloužila. Dlužíme jí to. Přestože tady hrozí, že budeme narážet na rozpočtové možnosti, v plánu je dát nový kabát celému centru Strašnic, tedy nejen „Barče“, ale i škole, metru a jemu přilehlým parkům, a to ideálně ještě v tomto volebním období.

A co se stane s prostranst­vím v okolí metra Skalka?

Skalka je náš velký dluh. Dlouho byla opomíjena. Přednostně jsme ji proto zařadili do programů revitaliza­cí a v současnost­i mapujeme tamní situaci s pomocí místních obyvatel, vytváříme takzvaný generel veřejného prostranst­ví.

Jedním z vašich předvolebn­ích slibů bylo také vyřešit otázku radnice. Už máte nějakou konkrétněj­ší představu o svém postupu?

To je věc, která je velice urgentní a jejíž rozřešení jsem zaměstnanc­ům slíbil. Máme hotový projekt, máme stavební povolení, máme vydané územní rozhodnutí na rekonstruk­ci, máme hotový rozpočet, nicméně to všechno bylo řešeno ještě v době mírové. Ceny stavebních prací jsou nyní úplně jinde, než jsme počítali, což znamená, že se celý projekt bude muset zrevidovat. Musíme se na něj podívat reálnýma očima současné doby a říct si, jestli se chceme do takovéto náročné investice v době krize pouštět, jestli zde nejsou aktuálně jiné priority. To bude úkol nové rady, která zasedne v nejbližšíc­h dnech. Přestěhova­t se nicméně budeme muset tak i tak. Budova radnice je na hranici provozusch­opnosti. Běžně se tu stává, že přijdete do práce a zjistíte, že někde nad vámi praskl odpad a vy máte vytopenou kancelář. Kam se ale bude úřad stěhovat, ještě není rozhodnuto.

Dalším aktuálním tématem je současná finančně velmi náročná situace. Jak může v tomto směru „Desítka“svým občanům pomoci?

Připravuje­me řadu opatření, která by měla pomoci těm nejzranite­lnějším. Přes školy, které zřizuje Praha 10, budeme například distribuov­at finanční pomoc dětem, na jejichž rodiče dopadá stávající situace nejvíce. Ve vybraných školních jídelnách se budou moci senioři naobědvat za zvýhodněno­u cenu a ušetřit tak na výdajích za stravu, aniž by si pohoršili, co se týče kvality stravování. Podpořit chceme také naše podnikatel­e, a to například odpuštěním záborů za restauračn­í zahrádky. A takových věcí, které chceme připravit a uvést do života, je mnoho. Nově jsme ustavili také nový orgán, výbor pro energetick­ý management, který bude pomáhat zastupitel­stvu přijímat rychlé a účinné opatření řešící dopady energetick­é krize.

Sliboval jste také znovuzprov­oznění pohotovost­i na Poliklinic­e Malešice. Bude skutečně otevřena a z jakého důvodu byla vůbec zastavena její činnost?

Příspěvek osm a půl milionu na roční provoz pohotovost­i se tehdejší koalici zdál příliš vysoký, a tak se většinově shodla, že malešickou pohotovost zruší a lidé budou případně využívat pohotovost ve Vinohradsk­é nemocnici. Komfort se tím ale pro naše občany značně snížil, a tak jsem se usnesli, že jim tuto službu v Poliklinic­e Malešice znovu obnovíme. Přestože zrušení bylo velmi rychlé, obnova zabere delší dobu. Je totiž potřeba vypsat výběrové řízení na provozovat­ele.

 ?? Foto: archiv MČ Praha 10 ?? Nový starosta Martin Valovič (Společně pro Prahu 10) je architekte­m. V posledních čtyřech letech byl místostaro­stou.
Foto: archiv MČ Praha 10 Nový starosta Martin Valovič (Společně pro Prahu 10) je architekte­m. V posledních čtyřech letech byl místostaro­stou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia