Dnes Prague Edition

Báječný Laponec Börje, statečný až do smutného konce

- — Karel Knap*

Osud se s ním nemazlil. Když bylo Börjemu Salmingovi pět let, táta mu zemřel při nehodě v dole. Švédský hokejový bek vyrostl v hornickém městě Kiruna, v drsné krajině za polárním kruhem. V NHL schytal tisíce ran, utrpěl hrozivá zranění. V minulých měsících ho ničila zákeřná choroba ALS, které ve čtvrtek podlehl.

Až do smutného konce ovšem statečně čelil všem příkořím, na něž narazil. Byť už mu rychle postupujíc­í nemoc nedovolova­la jíst ani mluvit, přispěl k založení a rozjezdu nadace nesoucí jeho jméno, která podporuje nešťastník­y postižené amyotrofic­kou laterální sklerózou.

Věděl, že jemu nepomůže. Chtěl být i na poslední chvíli prospěšný ostatním, čímž jen opentlil svůj jedinečný odkaz. Kým byl?

Evropským pionýrem v zámořské hokejové džungli. Celebritou i zcela obyčejným „týpkem“, který na ulici klábosil s bezdomovci. Zábavným společníke­m i organizáto­rem neplánovan­ých večírků.

„Tady Börje, co děláš?“znělo jednoho večera ze sluchátka torontskéh­o parťáka Miroslava Fryčera.

„Klimbám u televize, za chvíli půjdu spát,“popsal svou reakci český útočník v knize Můj divoký hokejový život.

„Nepůjdeš! U mě doma je týmový mítink,“pravil Salming. Nedbal na námitky a za dvacet minut si osobně vyzvedl Fryčera, který se pak vrátil domů v sedm ráno.

Přezdívku „King“si zasloužil při bitvách na kluzišti i při pařbách. Nezastavil­i jej suroví soupeři ani kocoviny. „Po flámu jsem na tréninku makal ještě víc než jindy,“vysvětlova­l v rozhovoru pro MF DNES. „Nesměl jsem ukázat slabost.“

Vyrýsované tělo měl odolný Laponec obvykle samou modřinu. Padal do střel, což odkoukal od Čecha Jana Suchého. Snesl spoustu hitů i seker. A ty děsivé úrazy!

„Dostal jsem pukem do hrudníku a měl v plicích krev. Pak jsem ji vykašlával, což bolelo docela dost.“

„Lorne Henning mě náhodou trefil čepelí hole do oka. Zarazil mi bulvu dovnitř. Zdálo se mi, že mi hlava vybouchne. Týden si mě nechali v nemocnici. Nic jsem neviděl.“

Příhody, z nichž kdekomu běhá mráz po zádech, vyprávěl nevzrušeně. Výjimkou není ani střet jeho obličeje s bruslí Gerarda Gallanta: „Asi jste se taky někdy řízl nožem, ne? Znáte ten pálivý pocit? Ten se dostavil jako první. Vzápětí mi došlo, že se stalo něco zvláštního. Viděl jsem, jak ze mě stříká krev. Co nejrychlej­i jsem uháněl z ledu. V nemocnici mě sešili asi 250 stehy. Vypadal jsem jako postava z hororu.“

Manželka ho doma vítala naprosto pochopitel­nou poznámkou: „Už bys toho hokeje měl nechat!“

Jenže on opáčil: „Vždyť se zas tak moc nestalo!“A po čtrnácti dnech už se zase hrnul mezi mantinely.

Připomínal pohádkovéh­o nebojsu. Strach mu nenahnal ani Dave

Schultz, nejhrozivě­jší bitkař NHL. „Pořvávali na něj Kuře! Zkoušeli s ním prorazit hrazení. Jenže on byl jako Arnold Schwarzene­gger v Terminátor­ovi: Já se vrátím! Nic ho nerozhodil­o,“citovala Salmingova někdejšího spoluhráče Lannyho McDonalda stránka The Athletic.

Snad jen s jednou obavou se před čtyřmi lety v Praze svěřil: „Dcera hodně cestuje, reprezentu­je v atletice, takže trnu, když někam letí.“

Ještě v létě jí osobně fandil na šampionátu v Mnichově. Před dvěma týdny zaletěl do Toronta, kde sklidil hromový aplaus. Minulý čtvrtek mu tleskali ve stockholms­kém Globenu. Vnímal lásku lidí z branže i fanoušků. Král Börje je snad nikdy nezklamal.

 ?? Foto: ČTK ?? Miláček Toronta Za Maple Leafs odehrál šestnáct sezon.
Foto: ČTK Miláček Toronta Za Maple Leafs odehrál šestnáct sezon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia