Dnes Prague Edition

Praha, vlk, koza, zelí: není kladných a záporných hrdinů

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Komunální volby skončily 24. září, takže od nich už minulý čtvrtek uběhly dva měsíce. A načali jsme třetí, kdy Praha jako jediné větší město v zemi není schopná ustavit nové vedení. Vládne jí dál, už bez mandátu voličů, primátor Zdeněk Hřib a jeho stará rada. A nikdo netuší, jak dlouho to bude trvat. Minimálně do další schůze zastupitel­stva 15. prosince, ale možná se tento stav překlopí přes Nový rok, ba i přes prezidents­ké volby. Ostuda za tři desítky let nevídaná.

Situace je ukázkově zablokovan­á. ODS, TOP 09 a lidovci chtějí (alespoň to tvrdí), aby nová rada kopírovala půdorys centrální vlády, tedy s Piráty a STAN. Piráti se ale po volbách provázali s Čižinského Prahou sobě do Aliance pro stabilitu a říkají – berte všechno, či nic. A mezi tím jako nudle v bandě poletuje trpaslík STAN, jehož lídr má jediný požadavek: nespolupra­covat s ANO. Babišovo hnutí by totiž mohlo v koalici nahradit neústupné Piráty, ale bez STAN do toho SPOLU nepůjde, protože by taková koalice měla většinu jediného hlasu, o marketingo­vém dopadu spolupráce s babišovci před hradní volbou ani nemluvě. Prostě klasický logistický hlavolam o tom, jak převézt přes řeku vlka, kozu a zelí. Kudy z toho ven?

To ponechme politikům, jsou placeni za to, aby našli řešení i za cenu potupných ústupků. My si ale povšimněme půvabné argumentac­e všech stran. Šermuje se tu totiž demokracií, ústavou, legitimito­u a dalšími vznešenými důvody, ale je to jen kouřová clona k zakrytí ryze mocenské šavlovačky.

Jde o jediné. Prosadí-li svou koalice SPOLU, tedy vznikne-li pětikoalic­e, budou v ní ODS a spol. početně válcovat Piráty. Pokud SPOLU ustoupí, tedy Piráti jim vnutí i Čižinského a vznikne šestikoali­ce, budou Hřib a spol. válcovat ODS. To vše se odehrává za obrovského tlaku centrálníh­o vedení ODS, aby její pražská buňka za žádnou cenu neudělala mesalianci s ANO. Toho pozičně využívají Piráti, kteří v kulise velmi chladných vztahů mezi Hřibem a šéfem strany Ivanem Bartošem ženou spor na ostří nože.

A aby se toto vše zakrylo, řežou se po hlavách těmi vznešenými slovy. Jako že vítěz voleb má legitimní právo vybrat si partnery, či že (ta naše) předvolebn­í koalice je demokratic­ká, zatímco (ta vaše) povolební je podvod na voličích. Nesmysl: každé straně jde jen o její zájmy, o přečíslení partnerů v radě a v koalici a hlavně o hodně velké peníze, které v sobě kasička jménem Praha skrývá.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia