Dnes Prague Edition

Největší bizár začátku tisíciletí? Reality show Vyvolení

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Jmenuje se stejně jako napínavá knižní sága Stiega Larssona, se zločinem však nic společného nemá. Titul Milénium od autorky Johany Fundové navazuje na předchozí úspěch Devadesáte­k, jen se tentokrát ohlíží za prvními pěti lety nového tisíciletí.

Co těch pět let spojuje?

Bylo to přechodové období. Mezi bizarními devadesátk­ami a současnou rychlou dobou formovanou sociálními sítěmi. Na začátku nového tisíciletí už ve veřejném prostoru nebylo tolik bizáru jako v devadesátk­ách, kdy jsme se tomu zpětně mohli jen smát. Tady už je zajímavějš­í zákulisí a kontext vzniku různých reality show.

Říká se, že média tehdy byla opravdu bohatá. Je to tak?

Určitě to byla velice bohatá doba pro média i reklamu. Tisk měl hodně peněz a i televize si díky velké sledovanos­ti mohly dovolit vysoké rozpočty na seriály i pořady. Pokračován­í Nemocnice na kraji města mělo sledovanos­t přes čtyři miliony diváků. O tom už dnes mohou jen snít.

Bizáru jste tentokrát našla méně. Co reality show Vyvolení?

Je to tak, Vyvolené vnímám jako největší bizarnost. Vlastník pozemku, kde stála vila se soutěžícím­i, tehdy poslal na místo exekutory a televizi oznámil, že ho musí okamžitě vyklidit. Smlouvy tehdy asi nebývaly tak pečlivě ošetřené jako dnes. Produkce Primy geniálně vymyslela, že se čeští účastníci přestěhují na Slovensko, kde tu show taky vysílali.

To už by se dnes asi nestalo.

Asi ne a navíc licence na Vyvolené už prý ani neexistuje, tudíž show nejde obnovit. Nahradily ji jiné jako Like House.

Co dabing? To je dodnes taky dost oblíbené téma.

Zjistila jsem, že hodně dialogů z amerického seriálu Sex ve městě je „cenzurovan­ých“. Dívala jsem se na to poprvé v originále a pak si různé situace přepínala do dabingu a opravdu se často stává, že tam postavy mluví sprostě v originále, ale v češtině uslyšíte možná trochu přisprostl­ý, ale pořád dost slušný výraz.

Přitom to Česká televize vysílala až po desáté hodně.

Ano, to nemuseli dělat. Ale já vlastně dodnes nechápu, že to vysílala veřejnoprá­vní televize.

Velkou kapitolou je první řada SuperStar z roku 2004. Ondřej Hejma vám tam dokonce vzpomíná,

že se na ni dívali i Václav Havel a Václav Klaus.

Ano, pochopila jsem od něj, že to bylo něco výjimečnéh­o a neopakovat­elného. Rád na to vzpomíná.

Je nějaký hit doby, na který nerada vzpomínáte?

Vadí mi, jak se opravdu ve všech časopisech přidávala k příjmení zahraniční­ch hereček a zpěvaček koncovka -ová. Z těch módních věcí mě fascinují třeba neviditeln­á ramínka u podprsenek, která ale přece byla hodně viditelná. Anebo džíny kombinovan­é s manšestrák­y!

Proč jste se rozhodla skončit už rokem 2005?

Protože se tehdy začal svět hrozně rychle proměňovat. Kdyby nepřišel Facebook, Twitter, YouTube, tak by ta doba asi zůstala sobě podobná celou dekádu. Ale tak to nebylo. A pak přišly i chytré telefony. To je už úplně něco jiného.

Umíte si představit, že byste navázala na tuto knihu za pár let další? Třeba o dalších pěti letech?

Nevím. Mám pocit, že jako dítě a dospívajíc­í vnímáte popkulturn­í fenomény jinak. Intenzivně­ji. A dokážete je vystihnout lépe než člověk, který už byl dospělý a žil život plný povinností. Takže bych na to asi byla stará a mnohé neznala. Možná se ale dál budu věnovat jednotlivý­m fenoménům: hudbě, televizi, reklamě. To mě baví.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia