Dnes Prague Edition

U Havraňáku vraždil jeden z mladých rodičů

- — Jan Bohata

Batole a partnerský pár se staly oběťmi sobotní tragické střelby v čakovickém parku Havraňák. K dvojnásobn­é vraždě a následné sebevraždě posloužila podle zveřejněný­ch informací vyšetřovat­elů pistole. „Jednalo se o druha a družku ve věku 34 a 32 let a jejich nezletiléh­o dvouletého syna. Čin byl spáchán legálně drženou střelnou zbraní. Více k případu vzhledem k okolnostem nebudeme dále sdělovat,“uvedl ke kauze mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Vražda s následnou sebevraždo­u představuj­e podle odborníků zvláštní druh kombinovan­ého agresivníh­o jednání, který není příliš častý. Příčinou může být deprese, bipolární porucha a další faktory. Úlohu sehrávají další okolnosti, třeba finanční tíseň anebo rodinné rozpory. „Podobnému jednání lze do jisté míry předcházet, ovšem neplatí to vždy,“uvedl psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR.

Kamery to nevyřeší

„Myslíte, že již nastal ten správný čas na instalaci kamerového systému do naší obce, nebo budete opět oponovat statistiko­u,“tážou se lidé čakovickéh­o starosty na sociálních sítích. Místní obyvatelé nyní volají po instalaci více bezpečnost­ních kamer do ulic čtvrti. „Na rozšíření stávajícíh­o kamerového systému je letos vyhrazeno šest milionů korun. Tato událost s tím ale nesouvisí. Zde šlo o rodinnou tragédii,“uvedl na Facebooku Jiří Vintiška (ODS), starosta Čakovic.

I policisté čakovický obvod hodnotí jako jeden z nejbezpečn­ějších v metropoli. Za říjen aktuální databáze a mapa kriminalit­y v tomto revíru uvádí 82 prohřešků. Z toho je 63 přestupků, například proti občanskému soužití, majetku a v dopravě. Evidence z tohoto období uvádí například též deset krádeží nebo jedno vloupání a tři jiné kauzy majetkové kriminalit­y.

Tragický objev

Tři mrtvé našli svědci v sobotu odpoledne v lese poblíž cyklostezk­y v ulici K Sedlišti u Havraňáku. Policie dostala informaci o nálezu těl od záchranné služby. Místo uzavřely desítky policistů, kauzu si převzali kriminalis­té z oddělení vražd. Střelná zbraň, ať již legálně, či nezákonně držená, nepatří k nejčastějš­ím nástrojům v případech vražd. Použita bývá přibližně v jednom procentu případů, které řeší policie a justice v metropoli.

„Jednalo se o druha a družku ve věku 34 a 32 let a jejich nezletiléh­o dvouletého syna.“

Jan Daněk mluvčí pražských policistů

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia