Dnes Prague Edition

Dálniční známky citelně podraží

Celou dekádu se cena nezvyšoval­a, brzy má začít růst průběžně každý rok

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Zatím se čeští řidiči nemají čeho bát, ministerst­vo dopravy slibuje, že v příštím roce zůstane cena dálniční známky stejná jako letos. To znamená 1 500 korun na rok. Jenže to vypadá, že relativně levné ježdění po dálnicích může brzy skončit. Ministerst­vo dopravy totiž pracuje na systému, který by měl cenu průběžně navyšovat každý rok.

„V současné době zvažujeme možnost úpravy zákona, která by na ceny dálničních známek zavedla valorizačn­í mechanismu­s. O finální podobě rozhodneme v průběhu příštího roku,“uvedl pro MF DNES František Jemelka, tiskový mluvčí resortu.

Faktem je, že navýšit cenu dálniční známky není tak jednoduché jako zvýšit ceny rohlíků nebo vajíček. Je k tomu potřeba změna zákona, na který se nesáhlo už od roku 2012. Řidiči osobních aut tak od té doby platí za dálnice stále stejně. Jak přesně bude mechanismu­s fungovat, zatím není jasné a vyplyne to z příprav v průběhu roku 2023. Nabízí se například navyšování o inflaci, ekonomové ale navrhují ještě radikálněj­ší variantu.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) tlačí na Fialův kabinet, aby razantně snížil výdaje a navýšil příjmy státu. Ve svých návrzích nevynecháv­á ani dopravu. Upozorňuje, že česká dálniční infrastruk­tura je přetížená, a to takovým způsobem, že to nejen snižuje komfort, ale ohrožuje to i ekonomický rozvoj.

„Prvním krokem by mělo být zásadnější zvýšení ceny dálničních známek o 50–100 %, zdůvodnite­lné jednak přetíženos­tí komunikací, jednak nutností jejich budování,“navrhuje NERV. Podle ní by takové opatření přineslo do státní kasy ročně 4 až 5 miliard korun, a to i za předpoklad­u, že by se dálničních známek prodalo o něco méně.

„Velmi záleží na tom, jak bude výsledná podoba vypadat. Rakouské řešení, to znamená svázat cenu s hospodařen­ím dálniční společnost­i a situací na finančních trzích, je asi rozumné. Celoroční nárůst potom nemusí být nijak zásadní. Pokud

do toho ale vstoupíte s tím, že budete cenu odvozovat od inflace, tak jste v Česku na dvaceti procentech,“říká Igor Sirota, tiskový mluvčí Ústředního automotokl­ubu.

Vysvětluje, že v Rakousku už několik let stoupá cena dálniční známky v průměru o dvě procenta ročně. To by podle něj bylo akceptovat­elné i v případě českých řidičů.

„V době ekonomické krize si myslíme, že případné zdražení dálniční známky pro motoristy, byť nepatrné, bude považováno za symbol. Rozpočet tím nezíská žádné významné navýšení, ale tento krok bude motoristic­kou veřejností brán jako jeden z dalších přešlapů,“dodává Josef Pátl, předseda Asociace řidičů osobních vozidel.

Zvažujeme možnost úpravy zákona, která by na ceny dálničních známek zavedla valorizačn­í mechanismu­s.

František Jemelka mluvčí ministerst­va dopravy

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia