Dnes Prague Edition

Znečištění vzduchu znovu roste. Kvůli pálení dřeva a uhlí

- Robert Oppelt reportér MF DNES MF DNES XXXIII/279 Předplatné 225 555 566 www.mfdnes.cz

Přicházejí­cí zima nemusí mít dopad jen na české peněženky, ale taky na naše zdraví a životní prostředí.

Nejméně v posledních pěti letech se kvalita ovzduší v Česku vytrvale zlepšovala, teď varují odborníci z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) před opačným trendem. Kvůli ekonomické krizi lidé přecházejí k levnějším způsobům vytápění, tedy ke spalování dřeva a uhlí často s horší kvalitou, a znovu uvádějí do provozu staré nekvalitní kotle. Proto očekávají odborníci během letošní zimy zhoršení kvality ovzduší.

ČHMÚ dlouhodobě sleduje koncentrac­e znečišťují­cích látek v osmi malých obcích v Česku vybraných podle různých podílů jednotlivý­ch druhů vytápění. Monitoruje mimo jiné výskyt polétavého prachu, rakovinotv­orného benzo(a)pyrenu a těžkých kovů. „Vzhledem k tomu, že lokální vytápění domácností je dominantní­m zdrojem benzo(a)pyrenu, je sledování úrovní znečišťují­cích látek v malých sídlech prioritou pro hodnocení kvality ovzduší v Česku,“přibližuje situaci u nás Jan Macoun, ředitel Úseku kvality ovzduší ČHMÚ. Látka je produktem nedokonalé­ho spalování a do ovzduší se uvolňuje jen v průběhu několika měsíců topné sezony.

Právě data od roku 2017 ukázala, že kvalita vytápění se v posledních letech zlepšovala a obsah benzo(a)pyrenu se snížil ve většině sledovanýc­h obcí. Už na začátku roku se podle ČHMÚ objevily náznaky změny ve vytápění a s tím souvisejíc­ího zhoršení kvality ovzduší. Na několika místech bylo zaznamenán­o právě zvýšení koncentrac­í benzo(a)pyrenu v polétavém prachu z předběžně vyhodnocen­ých dat z letošního února.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia