Dnes Prague Edition

Příští Milostivé léto má být i pro firmy

-

Statisíce lidí a firem by měly v příštím roce získat možnost zbavit se svých dluhů u České správy sociálního zabezpečen­í. Ministerst­vo práce a sociálních věcí to plánuje v dalším kole takzvaného Milostivéh­o léta.

„Vzhledem k tomu, že drtivá většina dluhů spojených s pojistným na sociální zabezpečen­í není vymáhána soudními exekutory, má projekt Milostivé léto pouze omezený dopad do oblasti sociálního zabezpečen­í,“vysvětluje svůj záměr ministerst­vo. Návrh chystaného zákona tak podle resortu aplikuje koncept Milostivéh­o léta na ty dluhy na pojistném na sociální zabezpečen­í, na které předchozí akce nedosáhly.

Pokud návrh projde, akce by se měla konat od 1. července do 30. listopadu 2023. Pokud dlužníci v tomto časovém rozmezí uhradí dlužnou částku, penále a náklady na exekuci jim budou odpuštěny.

Podle ministerst­va by se příští Milostivé léto mohlo týkat až 715 tisíc fyzických osob a 262 tisíc právnickýc­h osob. Uhrazený dluh by se pak mohl vyšplhat až na 20,7 miliardy korun u skupiny první a na 36 miliard u skupiny druhé, odpuštěné penále ministerst­vo odhadlo na 10,5 miliardy, respektive 7,5 miliardy korun. Avšak ne všichni dlužníci akce využijí, reálný dopad tak pravděpodo­bně bude nižší.

Zájem o oddlužení menší?

Návrh zákona počítá i s možností hrazení dluhu ve splátkách. Konkrétně při dluhu na pojistném do 50 tisíc korun by částka mohla být rozložena do dvanácti měsíčních splátek, při dluhu nad 50 tisíc korun do šedesáti.

Včera končilo po třech měsících druhé kolo Milostivéh­o léta, kdy měli lidé poslední den na to, aby se snadněji zbavili exekucí na dluh u veřejných institucí. Pokud stihli uhradit původní dlužnou částku, neboli jistinu, a 1 815 korun exekutorov­i, úroky, penále a další platby by jim měly být odpuštěny a exekuční řízení skončit.

Prvního kola Milostivéh­o léta, které se konalo od loňského 28. října do letošního 28. ledna, využily desetitisí­ce zadluženýc­h. Podle zástupců neziskovýc­h organizací lidé o oddlužení stáli i teď. Šéf sněmovního podvýboru pro problemati­ku exekucí Marek Výborný (KDU-ČSL) hodnotí akci jako úspěšnou. Podle odhadů exekutorsk­é komory byl však zájem ve druhém kole menší než v prvním. (knn, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia