Dnes Prague Edition

O třech kandidátec­h na Hrad rozhodne až soud

Diviš s Janečkem se odvolali proti vyřazení z voleb. Konec hrozí i Rohanové

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Okonečném složení kandidátů v lednových prezidents­kých volbách definitivn­ě rozhodne Nejvyšší správní soud. Podnikatel­é Karel Diviš a Karel Janeček, které kvůli vysoké chybovosti v podpisech občanů vyřadilo ministerst­vo vnitra, se totiž v zákonné lhůtě odvolali.

Po odečtení chybových podpisů sesbíral Diviš podle resortu 49 884 podpisů. K metě 50 tisíc mu tak chybělo pouhých 116 podpisů. Podle Diviše mu však úředníci neuznali část podpisů, které uznat měli, a také podhodnoti­li celkový počet odevzdanýc­h podpisů. Ten byl podle Diviše o tisícovku vyšší, což by mu ke kandidatuř­e stačilo.

Podle právníků mají šanci

Ústavní právníci Jan Wintr a Jan Kudrna se pro MF DNES shodli, že Diviš s Janečkem mají šanci s odvoláním uspět. Musí však prokázat, že ministerst­vo při sčítání chybovalo. „Není vyloučeno, že ještě budou zaregistro­váni. Záleží ovšem na tom, zda dokážou zdokumento­vat takové zjevné nesprávnos­ti v postupu ministerst­va, které by soud vedly k závěru, že je nutný přepočet,“vysvětlil právník Kudrna.

Diviš na rozdíl od Janečka zveřejnil podrobnost­i svého odvolání . „Ministerst­vo vyřadilo petenty, u nichž kvůli horší čitelnosti mohlo dojít k záměně čísel (bydliště či čísla občanského průkazu, pozn. red.), jako jsou např. 0, 6 a 8. Nicméně ručním ověřením v databázi šlo snadno ověřit, že tito lidé existují a jsou v evidenci obyvatel. Toto ruční hledání by přitom podle vlastní vydané metodiky dělat měli,“uvedl Diviš.

Hilšer chce konec Rohanové

Definitivn­ě jistou kandidatur­u v lednových volbách stále nemá ani prezidentk­a České asociace povinných Denisa Rohanová. Ta na ministerst­vu už loni na podzim podala kandidatur­u s dvacítkou podpisů tehdy končících poslanců ČSSD a KSČM, přestože v té době ještě tři čtvrtě roku nebyly prezidents­ké volby oficiálně vyhlášeny.

Právě proto její kandidatur­u u soudu napadla skupina senátorů, kteří do voleb svými podpisy nominovali senátora Marka Hilšera.

Ten přitom chtěl původně napadnout její kandidatur­u sám. „Přemýšlel jsem nad tím jako senátor, který ze své funkce cítí povinnost tu věc rozštípnou­t, aby o ní bylo rozhodnuto. Na druhou stranu nechci poškozovat kandidáty v jejich možnosti kandidovat. Tyhle dvě polohy se ve mně perou,“řekl Hilšer o víkendu Deníku N. Stížnost tak za něj nakonec podali jeho kolegové ze Senátu.

I podle ústavních právníků může být podání kandidatur­y ještě před vyhlášením voleb problém, kvůli kterému může soud Rohanovou nakonec vyřadit. „Podle mě ministerst­vo nepostupov­alo správně. Považoval bych za logické, že lze podat kandidatur­u až po vyhlášení voleb, tedy ne dříve než v červnu 2022, a myslím, že k tomu by se mohl přiklonit i Nejvyšší správní soud,“řekl MF DNES právník Jan Wintr.

Proti rozhodnutí ministerst­va vnitra se odvolali ještě další tři vyřazení kandidáti, kteří však ministerst­vu dodali pouze stovky či nízké tisíce podpisů, a podmínky tedy jasně nesplnili.

Soud musí o všech odvoláních rozhodnout do 15 dnů. „Věřím, že je naše argumentac­e validní a že se nám povede velký návrat. Kampaň proto pokračuje,“zdůraznil Diviš.

Rakušan plánuje změny

Kvůli nejasným výkladům pravidel chce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po volbách změnit zákon. „Po lednových prezidents­kých volbách se plánuji sejít se svým náměstkem a jeho kolegy nad tím, jaká zpřesnění si zákon zaslouží,“uvedl. Kromě kandidatur­y Rohanové, podané ještě před vyhlášením voleb, vyvolávala v minulosti otázky také situace, kdy senátoři či poslanci podepisova­li kandidátní listinu vícero uchazečům o Hrad naráz.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA Karel Diviš Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Karel Janeček
Foto: Petr Topič, MAFRA Karel Diviš Foto: Petr Topič, MAFRA Karel Janeček
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia