Dnes Prague Edition

Dálnice mají zdražit

Kde se platí za

-

Pokračován­í ze str. 1

Dálniční známky patří v Evropě k méně obvyklému řešení. Využívá je pouze devět zemí.

Nejlevnějš­í roční dálniční známka je v Rumunsku, kde vyjde na zhruba 680 korun, nejdražší v Moldávii, kde stojí skoro 4 400 korun. Česko je aktuálně ve výši poplatku přesně v polovině pomyslného žebříčku, tedy na pátém místě. I když porovnání je složité, protože některé státy, jako například Švýcarsko nebo Rakousko, kombinují známku s úseky, které se musí zaplatit extra.

Kdyby návrh NERV prošel, s žebříčkem by to citelně pohnulo. Padesátipr­ocentní zdražení by sice Česko stále udrželo na pátém místě, cena dálniční známky by se ale fakticky dostala na úroveň Rakouska. Pokud by vzrostla na 3 000 korun, s čímž počítá přísnější verze návrhu, Česko by se posunulo na pozici druhého nejdražšíh­o státu.

Odsunuté zdražení

Původně se v současné vládě uvažovalo o tom, že by dálniční známky mohly zdražit už od ledna 2023. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ještě na začátku tohoto roku v rozhovoru pro Novinky.cz uvedl, že společně s rozšiřován­ím dálniční sítě má přijít i zvýšení poplatku.

To by podle jeho tehdejších slov mělo být ale provedeno takovým způsobem, aby bylo pro řidiče pochopitel­né. „Budou vědět, že pokud stát na jedné straně rozšíří dálniční síť, bude s tím spjato i navýšení

ceny dálniční známky,“uvedl Kupka s tím, že si umí představit, že ke zdražení dojde už v roce 2023. Nápad ale v průběhu roku odsunul s ohledem na rostoucí inflaci.

Cena 1 500 korun za roční vinětu tedy pro příští rok zůstává, ale neplatí pro každého. Tak zaprvé jsou tady osobní automobily, které mohou využít takzvanou EKO cenu. Ta je určena pro vozidla, jež jezdí na zemní plyn nebo na biometan, nikoliv však LPG. EKO cena v zásadě znamená poloviční slevu na jakýkoliv typ dálniční známky. Ještě lépe jsou na tom elektromob­ily a auta na vodík. U nich se nemusí dálniční známka platit vůbec. Bez poplatku mohou po dálnicích jezdit také například hasiči, policisté, ale i veterány – tedy pokud mají speciální registračn­í značku pro historická vozidla.

Známka na den

Ve světě dálničních známek se chystá ještě jedna velká novinka. Ta čeká celou Evropskou unii a vychází ze směrnice schválené v letošním roce. Od roku 2024 by ve všech unijních státech měla být k dispozici dálniční známka na jeden den. Uleví tak například při rychlých průjezdech cizinou nebo třeba při krátkých výletech po Česku.

Její cena může být maximálně devět procent z ceny celoročníh­o kuponu. V současnost­i by to tak znamenalo v našich podmínkách poplatek 135 korun. Vše ale samozřejmě závisí na tom, jaká bude v roce 2024 základní cena, která by se v té době už teoreticky mohla odvíjet právě od připravova­né pravidelné valorizace cen dálničních známek.

 ?? ?? Zdroj: www.edalnice.cz, tolls.eu
Zdroj: www.edalnice.cz, tolls.eu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia