Dnes Prague Edition

Ovzduší se opět zhoršuje. Lidi ohrožuje špatné topení

-

Pokračován­í ze str. 1

Jestli se z komínů v českých obcích bude valit nažloutlý smradlavý kouř, nebo obyčejný dým, lze podle odborníků snadno ovlivnit.

Záleží na typu a kvalitě paliva, typu kotle, způsobu jeho údržby, ale třeba i na teplotě, na kterou je vytápění v místnostec­h nastaveno. A v neposlední řadě na obsluze topného zařízení, tedy samotné regulaci. Významné je i použití akumulační­ch nádob, které umožní provoz kotle na minimální výkon.

V případě, že lidé topí letos mimořádně populárním dřevem, je důležité, aby bylo řádně vysušené.

Teplejší zima by pomohla

Vliv na to, jaký vzduch budeme v zimě dýchat, bude mít i počasí. „Jestli se kvalita ovzduší zhorší a v jaké míře, bude záležet jednak na míře zvýšení emisí znečišťují­cích látek z lokálního vytápění, jednak na meteorolog­ických podmínkách, které mohou velmi výrazně hodnoty naměřených koncentrac­í ovlivňovat,“ vysvětluje vedoucí oddělení kvality ovzduší ČHMÚ v Brně Jáchym Brzezina.

Nejhorší variantou by podle něj byl dlouhodobý výskyt velmi chladných dní v kombinaci se špatnými rozptylový­mi podmínkami – nízkou rychlostí větru, absencí srážek a přízemní teplotní inverzí. „Naopak v případě teplejší zimy a při absenci inverzního počasí lze očekávat i nižší emise z vytápění, a tedy lepší kvalitu ovzduší,“říká.

Podle Brzeziny je mýtus, že nejhorší ovzduší je ve velkoměste­ch. „Obecně je totiž největším zdrojem znečištění v republice v současnost­i lokální vytápění domácností. V tomto směru bývá nejhorší situace v topné sezoně v malých obcích, kde je vyšší podíl obyvatel, kteří topí tuhými palivy,“vysvětluje.

Dalším mýtem je, že problemati­cké je pouze topení uhlím. To sice produkuje při pálení nejvíce emisí, ale dřevo v tomto ohledu není rovněž ideální.

„Důležité je, zda je kontrolová­n přísun paliva a vzduchu, což v případě starých kotlů nebo třeba krbů není. Dochází tak k nedokonalé­mu spalování a do okolí se uvolňuje velké množství znečištění,“upozorňuje Brzezina.

Dotace na lepší kotle

Stát v minulých letech investoval prostředni­ctvím různých programů miliardy do nových kotlů, to se samozřejmě projevilo i na kvalitě ovzduší. Výměna starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtě­jší alternativ­y je podle odborníků jednoznačn­ě nejlepším opatřením k výraznému zlepšení kvality ovzduší v Česku. Jediný starý kotel na tuhá paliva dokáže do ovzduší vypustit velmi velké množství různých znečišťují­cích látek.

Na výměnu starého kotle za nový stát každý rok vypisuje takzvané kotlíkové dotace, jejichž prostředni­ctvím lze získat prostředky na výměnu kotle za ekologičtě­jší, letos byly určeny převážně pro sociálně slabší domácnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia