Dnes Prague Edition

Z nechtěného „vynašeče“je znovu detektiv

Jan Petržílek se po výhře u soudu vrátil k policii

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Před devíti lety tehdejšího šéfanalyti­ka protikorup­ční policie Jana Petržílka zadržela zásahová jednotka. Krátce poté byl obviněn z toho, že někdejšímu šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi nelegálně opatřil odposlechy dvou tehdy vlivných postav pražského politickéh­o života – primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Nyní je Petržílek podle informací MF DNES zpátky v uniformě.

V polovině května Petržílka pražský vrchní soud v případu vynesení odposlechů definitivn­ě osvobodil, a tak někdejší vysoce postavený detektiv od té doby čekal, kam bude u policie zařazen. Místo, které opouštěl, už totiž neexistuje. Stejně jako celý protikorup­ční útvar, který se v létě roku 2016 při kontroverz­ní reorganiza­ci spojil s Útvarem pro odhalování organizova­ného zločinu (NCOZ).

Lovec lebek

„Pan Petržílek se již vrátil k policii. Služebně je zařazen na NCOZ a v současné době je na studijním pobytu u jiné složky policie,“potvrdil MF DNES Petržílkův advokát Václav Němec.

Podle informací redakce je Petržílek v současné době na odboru takzvaných „lovců lebek“. Oficiálně se jmenuje odbor pátrání a policisté, kteří v něm pracují, mají za úkol dostihnout hledané zločince z cizích zemí v Česku, nebo naopak vypátrat Čechy, kteří se skrývají v zahraničí, a dostat je zpátky do vlasti. Policie však nechce současné Petržílkov­o působiště komentovat.

„K otázkám případného služebního zařazení policistů se nevyjadřuj­eme,“uvedl včera na dotaz

MF DNES mluvčí policejníh­o prezidia David Schön.

V bezpečnost­ní komunitě se dlouho spekuloval­o, zda se národní protimafiá­nská centrála NCOZ nebude snažit příchodu detektiva, který musel pro návrat do uniformy přečkat dlouhé roky vyšetřován­í a soudů, zabránit.

„Nic takového se neděje. Ta kauza už je tak stará, že většina lidí na NCOZ ani netuší, kdo nějaký Petržílek vlastně byl,“uvedl zdroj MF DNES.

Případ, ve kterém byl Petržílek spolu s Vítem Bártou obžalován, byl postaven na výpovědích dvojice utajovanýc­h svědků. Jeden údajně viděl, jak Petržílek, který byl v té době ještě důstojníke­m kontrarozv­ědky BIS (právě odtud pak přešel k policii), předal Bártovi CD s odposlechy. Stát se tak mělo na vánočním večírku tehdejší Bártovy bezpečnost­ní agentury ABL. Druhý svědek podle svých slov zmíněné odposlechy

nahrával do Bártova počítače. Soudy však svědectvím neuvěřily.

Boj o odškodnění

Návrat k policii je však jen jednou z věcí, o něž Petržílek po svém vítězství u soudu usiluje. Tou další je finanční kompenzace ve výši téměř tři a půl milionu korun. A o ní zatím ministerst­vo spravedlno­sti, které má tyto věci na starosti, nerozhodlo.

„Co se týče odškodnění za nezákonné trestní stíhání, tak dosud na naši žádost ministerst­vo spravedlno­sti nereagoval­o,“odpověděl MF DNES advokát Němec.

Jisté satisfakce se však detektivu Petržílkov­i dostalo z poměrně nečekaného místa. Petržílek totiž žádal buď písemnou omluvu, nebo dvě stě tisíc korun od bývalého ředitele BIS Jiřího Langa za to, že o Petržílkov­i nehezky mluvil před jeho bývalými

kolegy. Na poradě ekonomické­ho odboru služby, kde byl Petržílek tehdy zařazen, prohlásil, že zradil své kolegy a odposlechy Janouška a Béma, které BIS pořídila, ukradl.

Pokud by se Lang neomluvil nebo nezaplatil, byl někdejší důstojník BIS připraven se s ním soudit. A podle informací MF DNES Lang Petržílkov­i nakonec raději peníze poslal.

 ?? Foto: Profimedia ?? Od policie k soudu a zpět Jan Petržílek byl obžalovaný kvůli úniku odposlechů z BIS. Soudy se ho však zastaly (na snímku z letošního května). Dnes je zpátky u policie a pracuje na odboru takzvaných lovců lebek.
Foto: Profimedia Od policie k soudu a zpět Jan Petržílek byl obžalovaný kvůli úniku odposlechů z BIS. Soudy se ho však zastaly (na snímku z letošního května). Dnes je zpátky u policie a pracuje na odboru takzvaných lovců lebek.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia