Dnes Prague Edition

EU razí „střední cestu“k Číně. Je nepoučitel­ná?

Evropa odolává tlaku USA, nechce kopírovat tvrdý přístup

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Evropa nervózně přešlapuje kolem Číny jako panic před svatební nocí. Utněte to, žádné vztahy, dokud se v Pekingu nepolepší, volají radikálové. Jiní – a je jich většina – naopak oddělení se od Číny nepodporuj­í, byť s opatrným omezením závislosti souhlasí.

Evropská unie zřejmě ve vztahu k Číně sází na jakousi vlastní střední cestu, která nebude kopírovat tvrdý přístup USA. Tedy omezení technologi­cké a surovinové závislosti ano, ale výrazné zpřetrhání vazeb rozhodně ne. S tímto zadáním nejspíš včera přijel do Pekingu za tamním vůdcem Si Ťin-pchingem šéf Evropské rady Charles Michel.

Svoji logiku může evropský přístup mít. Například podle Mezinárodn­ího měnového fondu (MMF) by nárůst obchodních bariér vůči

Číně a dalším „zlobivým“zemím mohl stát globální ekonomiku za rok přes bilion dolarů. Ta je navíc už teď vážně pošramocen­á pandemií a ruskou invazí na Ukrajinu.

Za angažmá s Čínou bojuje v EU především známý tandem silných vah Německo a Francie, byť vztahy evropského bloku s Pekingem jsou nyní obecně napjaté kvůli jeho úzkým vazbám na Rusko a odmítání odsoudit ruskou invazi na Ukrajinu. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron vyzývá, aby zodpovědné země odolaly snahám o rozdělení světa na konkurenčn­í bloky. „Byla by to obrovská chyba, a to i pro USA a Čínu,“uvedl v projevu na nedávné asijské cestě.

Podobné výzvy už pronesli německý kancléř Olaf Scholz, který počátkem listopadu Čínu navštívil, i nizozemský premiér Mark Rutte, který si nepřeje, aby se americko-čínská čipová „válka“přelila do Evropy.

Takové hlasy z EU musejí lahodit uchu Si Ťin-pchinga, zvláště poté, co Joe Biden v říjnu zásadně omezil

prodej polovodičů a zařízení na výrobu čipů do Číny ve snaze zbrzdit její ekonomický rozvoj a požádal klíčové spojence, aby se k tomuto přístupu připojili. Právě to vyvolalo obavy z rozkolu ve světové ekonomice, které plně nezaplašil­a ani snaha Bidena a Si Ťin-pchinga při setkání na Bali poněkud napravit dojem.

Evropané mají své důvody, proč se alespoň nyní v přístupu k Číně nechtějí plně připojit k USA, byť v některých evropských metropolíc­h sílí požadavky na tvrdší kritiku Pekingu v otázce lidských práv. „Vzhledem k tomu, že Německo směřuje k recesi a Evropa čelí kruté zimě bez levné ruské ropy a plynu, není chuť na konfrontac­i s Pekingem,“řekl agentuře Bloomberg Noah Barkin, ředitel poradenské firmy Rhodium Group. „Přes veškerou rétoriku o tom, jak se postavit Si Ťin-pchingovi, jak vytvořit společnou evropskou frontu a zmírnit rizika ekonomické­ho angažmá s Čínou, se nic takového za poslední měsíc nestalo,“dodal s tím, že to může vést ke vzniku dalších trhlin v transatlan­tických vztazích.

Summit Biden-Si sice naznačil, že obě největší světové ekonomiky chápou svoji odpovědnos­t za překonání rozporů, uvést líbivé projevy do praxe však bude neskonale obtížnější, navíc při vědomí toho, že Čína je opravdu pro Západ čím dál silnější hrozbou.

„Žijeme nyní ve světě, který prochází jedním šokem za druhým – pandemie, válka, inflace, krize životních nákladů,“říká výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievov­á. „Když k tomu přidáme fragmentac­i světové ekonomiky, bylo by to (roztržka s Čínou, pozn. red.) jen přilitím benzinu do ohně. Z toho by neměl prospěch nikdo,“dodala. Důvody pro opatrnost jistě existují. Kritici nicméně varují, že i tak je to krátkozrak­é. Podle nich je lezení Číně do chomoutu trestuhodn­á naivita, která se EU jednoho dne vymstí stejně jako sázka na levnou ruskou energii.

Názor na to, jak se vypořádat se stále asertivněj­ší Čínou není v EU zdaleka jednotný. Zejména země bývalého sovětského bloku vnímají ekonomický vliv Pekingu na kontinentu s rostoucí podezíravo­stí. Šéf NATO Jens Stoltenber­g to nedávno formuloval jasně: vyzval Západ, aby si dával pozor a nevytvářel nové závislosti na Číně. „Vidím rostoucí čínské snahy o kontrolu západní kritické infrastruk­tury, dodavatels­kých řetězců a klíčových průmyslový­ch sektorů. Nemůžeme dát autoritářs­kým režimům žádnou šanci, aby zneužily naši zranitelno­st a podkopaly nás,“řekl.

Objevují se i hlasy – v tomto duchu se vyjádřil i sám Michel – že, jedním z evropských motivů je snaha o oddělení Číny od Ruska. To se však většině analytiků jeví jako bohapustá utopie. Čína podle nich hraje své vlastní hry a schopnost Evropanů ji ovlivnit je prakticky nulová. Nic takového se ostatně dnes nedaří ani Spojeným státům.

 ?? Foto: ČTK ?? Si Ťin-pching Líčí čínský vůdce na Evropu past?
Foto: ČTK Si Ťin-pching Líčí čínský vůdce na Evropu past?
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia