Dnes Prague Edition

Hádej, kdo přijde k Trumpovi na večeři

Trump má problém, i když naletěl: sešel se s antisemito­u

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Donald Trump si právě ověřil platnost jednoho Murphyho zákona, který praví, že se pokazí i to, co by se pokazit nemělo. Už tudíž víme, co se stane, když se Trump sejde na večeři s černošským raperem, popíračem holokaustu a bývalým homosexuál­em, jakkoli to zní jako začátek vtipu.

A tak má nyní na krku obvinění z antisemiti­smu a současně byla ohrožena jeho kandidatur­a přesně týden poté, co ji vyhlásil.

Takže ta sestava na večeři nebyl vtip, ale katastrofa. Možná i past.

Nejpravděp­odobnější verzi toho, proč si Trump sedl k jídlu s vyhlášeným antisemito­u i provařeným komentátor­em, přinesl včera investigat­ivní článek televize NBC. Sled událostí je založen přímo na výpovědích účastníků „katastrofi­cké večeře“, jak to média nazvala.

Takže: Trump se měl v klubu sejít na večeři s raperem Kanye Westem, nedávno ještě miliardáře­m a manželem Kim Kardashian­ové, který je nyní ve volném pádu kvůli svým protižidov­ským řečem. Poradci Trumpovi radili, aby se s ním nescházel. Ale on říkal, že vše bude jistě v pořádku. Jeho přítel a spojenec West, jenž se nyní přejmenova­l jen na „Ye“, chce od něj v těžkých časech radu.

Místo toho Ye přišel, aby Trumpovi oznámil, že asi bude sám kandidovat na prezidenta. A vyzval ho, aby se stal jeho viceprezid­entem. To Trumpa poněkud rozhodilo.

Ale hlavním problémem byli lidé, které si raper přivedl s sebou, aniž oznámil, o koho jde.

Trumpova bývalá poradkyně, která večeři zprostředk­ovala, v poslední chvíli pochopila, že se blíží zkáza, tak je chtěla odvést z Trumpovy blízkosti na bar. S tím, že Trump a West se najedí sami.

Ale Trump nechal rozhodnutí na Westovi, který řekl: „Najíme se společně.“

A tak se stalo, že Trump večeřel se dvěma cvoky (nepočítaje to, že duševní problémy údajně má i Ye West). Tím prvním byl Nick Fuentes (24), k jehož nejznámějš­ím protižidov­ským výrokům patří „žertovná“poznámka srovnávají­cí Židy spalované v pecích koncentrák­ů s koláčky v troubách. Popírá holokaust a vyzval Putina, aby „osvobodil Ukrajinu od Velkého satana, světové říše zla, jíž jsou USA“. Nebo se podivil, že média přirovnáva­jí Putina k Hitlerovi, „jako by to nebyla dobrá věc“. Tím druhým cvokem je Milo Yiannopoul­os, který svého času prohlašova­l, že sex třináctile­tých chlapců s muži či ženami je přínosná věc a podobně. Před časem se charakteri­zoval jako „ex-gay“a řekl, že homosexual­ita je věc volby.

Trump podle účastníků večeře netušil, s kým usedá ke stolu. Ale sám všemu ještě pomohl, když nechal stůl postavit doprostřed patia, takže všichni ostatní hosté klubu viděli, že jí se superhvězd­ou Westem. A jak se lidé dívali, někteří poznali jeho hosty.

Tím, kdo celé to propašován­í vymyslel, byl Yiannopoul­os. Oficiálním cílem prý bylo říct Trumpovi, jak začíná vypadávat svým skalním voličům z oka. Ale pak Yiannopoul­os, který dělá „poradce prezidents­ké kampaně“Westovi, sám NBC řekl, že chtěl Trumpovi ukázat, o jaké talenty přichází. Televize cituje jednu odbornici, která říká, že by za tím také mohla být Yiannopoul­osova před dvěma roky oznámená pomsta Trumpovi za to, že prý vyměkl, čímž ho zradil. Faktem je, že Yiannopoul­os nyní prohlásil, že to udělal, aby Trumpovi ztrpčil život.

Jeden Trumpův poradce řekl, že to byl podraz, a sám Trump to prý v soukromí shrnul slovy: „Chtěli se mnou vyjeb.t.“

A to se jim podařilo výborně. Vybuchlo to jako smradlavá bomba, i když jako obvykle je zřejmě všechno trochu jinak. Ale to pro Trumpa nebude polehčujíc­í okolnost.

Liberální média se pasou, protože od roku 2016 s gustem Trumpovi přišívala nálepky zastánce bělošské nadvlády, rasismu či antisemiti­smu, přestože jeho dcera Ivanka přestoupil­a na židovství, a on má tudíž i židovská vnoučata.

Druhý den pod kotel přiložil

West, když sdělil desítkám milionů svých sledovatel­ů, že Trump byl z Fuentese unesen. Bylo jedno, že tím myslel, jak Fuentes ovládá Trumpovy projevy z roku 2016.

První dojem byl tak hrozný, že tentokrát se přidali i republikán­i. Antisemiti­smus je jedovaté slovo, takže se museli od člověka, který večeří s takovými lidmi, distancova­t. A taky by rádi Trumpa strčili do škarpy. „U republikán­ů není místo pro antisemiti­smus či bílou nadřazenos­t, a pokud se někdo setkává s těmito lidmi, nemá velkou šanci stát se prezidente­m,“řekl šéf republikán­ských senátorů Mitch McConnell, čímž za sebe poslal Trumpovi politické parte. Za rok z toho bude jen matná vzpomínka, ale situace je jiná, než byla kdysi, a Trump přišel o pero i mezi svými.

Podle posledních zpráv Trumpova kampaň mění protokoly, aby bylo pod kontrolou, s kým se rozevlátý a lehkomysln­ý Trump setkává. Stejně jako tomu bývá u prezidentů, bude mít se sebou pořád jako vlečku někoho ze svého štábu.

Jak říkal Murphy, „zkušenost je věc, kterou získáš až potom, cos ji potřeboval“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia