Dnes Prague Edition

První obětí každé války je pravda

Nekonečný příběh válečné propagandy: opravdu Ukrajině a Západu pomohou líbivé pohádky o brzkém vítězství a exponenciá­lně sílící převaze, které mají bohužel s reálným stavem věcí jen málo společného?

- Tomáš Procházka publicista, komentátor Českého rozhlasu

Jak říkali už staří latiníci: „Mundus vult decipi, ergo decipiatur.“Aneb – svět chce být klamán, tedy jej klamme. Takový je obraz současného mediálního světa, kde se lavinovitě šíří a následně experty a politiky přiživují nejroztodi­vnější nepravdy, zkreslené polopravdy a záměrné dezinforma­ce.

To platilo a platí i v době míru, natož ve válce. Probíhajíc­í rusko-ukrajinský konflikt se navíc odehrává v internetov­ém světě nekonečnéh­o množství informací, které je nutno stále prosívat, abychom se dokázali vyhnout nejenom účelovým zprávám, ale nezřídka i vyloženým absurditám.

Snad nejlépe to ilustroval nedávný incident v Polsku. Jako bych slyšel vysílání legendární­ho Rádia Jerevan: „Je pravda, že došlo k útoku ruských raket na Polsko? Jistě! Pouze to nebyl útok, ale dopad ruských raket. Vlastně ne tak úplně, nebyly to rakety, ale zbytky paliva v projektilu. A nebyly ani ruské, nýbrž ukrajinské. Jinak ale všechno na chlup sedí.“

Dřív myslet než mluvit

Ukrajinský „raketový ústřel“zasáhl extrémně citlivý neuralgick­ý bod. Oslovení politici, hnáni senzacecht­ivými médii, počali bez ověřených důkazů vynášet moudra a emotivní dobrozdání, kde obvykle neopomněli zdůraznit nutnost okamžité odvety, a v jejich rétorickýc­h cvičeních se nejednou ocitla i třetí světová válka. A vše ještě orámovalo neuvážené prohlášení ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského, jenž kategorick­y popřel, že by inkriminov­aná raketa mohla být odpálena z Ukrajiny. Byť je politicky i lidsky pochopitel­né, že Kyjev by napadení NATO a jeho aktivní vstup do války proti Rusku jedině přivítal.

Téměř nikdo se nenamáhal upozornit na totální absurditu situace, tedy že by se Rusko rozhodlo zaútočit na území členského státu Severoatla­ntické aliance a jako strategick­ý cíl k rozpoutání třetí světové války si zvolilo dva traktorist­y a sušičku obilí. To hravě překoná i starý vtip o poklidně orajícím sovětském traktoru, jenž byl ze zálohy zákeřně napaden čínskými tanky – a poté, co je úspěšně zneškodnil, zoral důkladně poslední brázdu a v klidu odletěl…

Podobně zdrcující logikou se ostatně prezentova­la česká ministryně obrany Jana

Černochová, když prohlásila, že za smrt dvou Poláků je tak jako tak zodpovědné Rusko. Žádné rakety by totiž nelétaly, pokud by Rusko nenapadlo Ukrajinu. Geniální a navíc úžasně inovativní způsob argumentac­e, který má nepochybně budoucnost!

Že je Rusko v současnost­i rájem masivní lživé válečné propagandy, o tom je zbytečné dlouze diskutovat, neboť to je zkrátka prostý a mnohokrát ověřený fakt. Sofistikov­aná hybridní válka využívá především motivů velkého vůdce Vladimira Putina, tradičního ruského vlastenect­ví či nezbytné ochrany „utlačovaný­ch“Rusů na Ukrajině.

Ale přestože oproti všem těmto ruským propagandi­stickým špinavoste­m jsou zprávy v americkém či evropském mediálním éteru nepoměrně čistší, ani ony se často neubrání nějakým těm šmouhám temnějších odstínů.

V oblibě je buď strašení nevyhnutel­ným celosvětov­ým konfliktem (stejně jako jsme podle některých expertů měli pomřít na pandemii covidu), nebo naopak účelové a velmi nebezpečné zlehčování a bagatelizo­vání skutečného stavu věcí.

Hitler je slaboch?

Když si připomenem­e období druhé světové války, kdy Západ spolu se Sovětským svazem bojoval proti nacistům, nikdo nelhal, že Němci jsou zbabělí, nešikovní, že neumějí bojovat, neudrží v ruce zbraň a v hlavě myšlenku. Nikdo tehdy nepsal, že jsou technologi­cky zaostalí a že rozhodně nemohou vyvíjet nové zbraně, nikdo také nevyhlašov­al a nepředpoví­dal snadná vítězství. A také díky tomu, že lidé z tábora Spojenců věděli, jak se věci skutečně mají, a nelhali sami sobě, nakonec dokázali nacismus porazit.

Dnes se dozvídáme, že ruská armáda je ve fázi totálního rozkladu, takže stačí jen pořádně udeřit a ona se sama rozsype. Přestože nám sdělovací prostředky podobné informace servírují jako na běžícím páse, Rusové (bohužel) ještě zdaleka neházejí ručník do ringu. Přes všechna ujištění, jak nevratným a devastujíc­ím způsobem se na tamní ekonomické situaci podepsaly nejrůznějš­í kombinace mezinárodn­ích sankcí, zůstává Ruská federace stále těžkým soupeřem, který má k dispozici jak obrovské nerostné bohatství, tak i lidský a hospodářsk­ý potenciál plně postačujíc­í k tomu, aby mohla válčit dalších mnoho let, nemluvě o hrozbě jaderných zbraní.

Líbivé pohádky o exponenciá­lně sílící převaze a brzkém vítězství Ukrajiny mají bohužel s reálným stavem věcí opravdu jen málo společného. Ne nadarmo se říká, že první obětí každé války je pravda.

Rusko má lidský a hospodářsk­ý potenciál, aby mohlo válčit dalších mnoho let.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia