Dnes Prague Edition

Rakušan, Hlubučkovi „pohrobci“a magistrát

- Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

Za normálních okolností by to byla jen klasická politická šarvátka, které by z celostátní­ho hlediska nebylo třeba přikládat valné pozornosti. Jenže týden staré výsledky sněmu pražské organizace hnutí STAN mohou mít na celostátní politiku významné dopady. Hrálo se totiž i o podobu příští koalice na magistrátu v Praze, do které se špičky stran vládní koalice silně míchají. Zadruhé mohou být signálem o měnící se pozici předsedy STAN a ministra vnitra Víta Rakušana. Ale popořádku.

Když v červnu vypukla kauza Dozimetr spojovaná hlavně s podnikatel­em Michalem Redlem a tehdejším náměstkem primátora i šéfem pražského STAN Petrem Hlubučkem, stranu to poškodilo. Rakušanovi, který měl s Hlubučkem dlouhodobé spory, to však pomohlo prosadit v pražské organizaci změny. Významně posílil i vliv pražského poslance a Rakušanova spojence Jana Laciny a také pozice lídra do komunálníc­h voleb Petra Hlaváčka. Společně z kandidátky vymetli téměř všechny Hlubučkovy spojence.

Po volbách především Hlaváček tvrdě prosazoval variantu preferovan­ou stranickým­i šéfy vládní koalice včetně Rakušana – ať nová koalice v Praze kopíruje tu vládní. Hlaváček – jenž byl v minulém volebním období radním za TOP 09 – dokonce hrozil, že kdyby se měl STAN podílet na jakékoli pražské vládě s ANO, halasně práskne dveřmi.

Jenže od června se událo pár věcí. Petr Hlubuček byl propuštěn z vazby a v kauze Dozimetr se nic moc nového neděje. Jeho spojenci vyřazení z celopražsk­é kandidátky vesměs uspěli ve svých městských částech. Poté, co od Hlubučka dali po vypuknutí kauzy všichni ruce pryč, si řada z nich začala uvědomovat, že se pod jeho vedením neměli tak špatně. I proto, že vždy pracoval s představit­eli menších pražských částí, zatímco Hlaváček sází spíš na celopražsk­ou politiku.

Do opozice se nechce

V neposlední řadě mnoho představit­elů STAN nehodlá skončit na magistrátu v opozici. Vzhledem k zřejmě nepřekonat­elným rozporům pražských představit­elů SPOLU a Pirátů je čím dál pravděpodo­bnější, že bez ohledu na přání stranickýc­h lídrů vznikne nějaká forma vlády koalice SPOLU a hnutí ANO. Obě formace by rády přizvaly i STAN, což dosud blokoval hlavně Petr Hlaváček.

Pražský sněm STAN tak byl zajímavým průzkumem o poměru sil. Rakušan, Lacina a Hlaváček chtěli za předsedu Davida Kašpara.

Hlubučkovi „pohrobci“plédovali za Antonína Klecandu a jeho spojence. Ti nakonec ovládli čtyřčlenné pražské předsednic­tvo, jediným zástupcem opačného tábora se stal Kašpar, který dosáhl na funkci místopředs­edy. Hlaváček – jenž dosud není ani členem hnutí – následně Klecandovi veřejně vytkl, že kandidoval za jeho zády s tím, že je mezi nimi příkop.

Dnes bude poprvé zasedat nově zvolený krajský výbor, kde by měli mít vítězové také většinu. A měl by zvolit nové vyjednavač­e o celopražsk­é koalici. Je téměř jisté, že v něm zasedne Klecanda, jenž veřejně říká, že „pokud by nebyla jiná možnost, jednání (s ANO o vládě) by bylo přípustné“. Vypadnout z vyjednávac­ího týmu naopak mohou Rakušanovi spojenci. Ať už Lacina, nebo sám Hlaváček.

Vzhledem k tomu, že kandidát na primátora za ODS Bohuslav Svoboda už připouští alespoň dočasnou dohodu o vytvoření menšinové vlády SPOLU s podporou ANO z opozice, aby skončila rada vedená pirátským primátorem Zdeňkem Hřibem, mohlo by být brzy – nejspíš po prezidents­ké volbě – v Praze „posekáno“. I za účasti hnutí STAN. Ať už se to stranickým bossům a Petru Hlaváčkovi bude líbit, nebo ne.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia