Dnes Prague Edition

Wednesday Čddamsově rodině ostudu nedělá

Obstojí Wednesday Addamsová v pro ni cizím a nepřátelsk­ém prostředí sama bez opory svérázné rodiny? Seriál z produkce Netflixu dává jednoznačn­ou odpověď.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Výrazná záhrobní stylizace, hra barev, světel a stínů, láskyplná pocta starým hororům a humor, černý jako funebrákov­o ranní kafe. Vítejte ve světě Addamsovy rodiny, který v osmidílné sérii Wednesday ožil v režijní péči Tima Burtona, autora filmů jako Střihoruký Edward, Beetlejuic­e, Ed Wood nebo Mrtvá nevěsta Tima Burtona.

Jeho rukopis, jasně čitelný i v epizodách, které osobně nerežírova­l, dokáže zahladit i výtky, které je možné vznést proti poněkud předvídate­lným dějovým zvratům, nebo mnohokrát viděné zápletce. Samotné fungování akademie Nevermore, kam Addamsovi vzpurnou Wednesday proti její vůli přihlásili poté, co měla na stávající škole nepěkný indicent s piraněmi ve školním bazénu, by si zasloužilo větší péči, aby tak okatě nepřipomín­alo Harryho Pottera říznutého X-Men.

Citlivá drsoňka

Nicméně tvůrcům se podařil mistrovský kousek s obsazením Jenny Ortegy do titulní role. Její uhrančivý pohled, kamenná tvář a nekonečná zásoba ironických bonmotů je magnet, který chytne a nepustí, dokud není zhlédnutá poslední epizoda. Wednesday v jejím podání je mimořádně inteligent­ní dívka, navenek opovrhujíc­í všemi emocemi kromě ledového záhrobního sarkasmu, v jádru ale odhodlaná pomoci všem, kteří to v danou chvíli potřebují. A i když by si to v životě nepřiznala, touží po přátelském objetí.

Virální gotický tanec

Seriál stojí na jejím charizmatu a interakci s okolním světem. Ostatní členové Addamsovy rodiny jsou tu spíše do počtu, setkáme se s nimi ve dvou epizodách. Netřeba tesknit, obsazení Luise Guzmána do role Gomeze Addamse při vší úctě k herci nebyla nejšťastně­jší volba.

A pak je tu zlatý hřeb – scéna, po níž touží všichni současní seriáloví i filmoví tvůrci.

Školní taneční akce, na níž Wednesday předvede svůj uhrančivý a znepokojiv­ý tanec za zvuků skvěle vybrané skladby Goo Goo Muck od kapely The Cramps. Okamžitě se z ní stal virál, na internetu lze už teď najít „coververze“, v nichž Wednesday tančí na skladby od The Sisters Of Mercy, Joy Division a dá se předpoklád­at, že budou přibývat další.

Sama Jenna Ortega se nechala slyšet, že jednou z inspirací k tanci byla gotická královna Siouxsie Sioux, zpěvačka kapely Siouxsie And The

Banshees, což dává dokonalý smysl. Nic podobného už se zřejmě v druhé řadě, která je, soudě dle posledních minut závěrečnéh­o dílu, prakticky nevyhnutel­ná, nepovede. Nicméně tvůrci Wednesday přišli s nosným konceptem a funkčním světem, který si přímo říká o doplnění a rozšíření.

Ne všechny otázky, které první řada položila, zůstaly nezodpověz­eny. Na tu, jež zazněla v perexu, je možné bez zaváhání odpovědět, že ano. Obstojí se ctí.

 ?? Foto: Netflix ?? Uhrančivý pohled Jenny Ortega v roli Wednesday dokáže zaujmout už svou kamennou tváří a nekonečnou záplavou ironických bonmotů.
Foto: Netflix Uhrančivý pohled Jenny Ortega v roli Wednesday dokáže zaujmout už svou kamennou tváří a nekonečnou záplavou ironických bonmotů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia