Dnes Prague Edition

Evžen Boček je na rekreaci, umění je jinde

- Radim Kopáč literární kritik

Dámy a pánové, je tady nový Evžen Boček – jeho aristokrat­ka pošesté! Poté, co byla mladá dáma s jistou rodovou zátěží na koni a ve varu, poté, co čelila vlně zločinnost­i na svém zámku jménem Kostka, ocitá se tentokrát rovnou „pod palbou lásky“.

S ohledem na nedalekou brutální válku Ruska na Ukrajině zní slovo palba možná trochu nepřípadně, ale jistá nekorektno­st, potrhlost a nenormálno­st náleží k téhle rodince asi jako duše k tělu. Už od středověku.

Takže neváhejte, dámy a pánové, a čtěte! To pouťové vyvolávání k Bočkovi, ročník 1966, prostě patří. Sám je v literatuře takový estrádní vyvolávač, pestrobare­vný komediant a neodbytný bavič. Jeho prozaické texty jsou vnějškově křiklavé, rychlé, akční. Jeho rodinná sága o mladé aristokrat­ce, která žije na zámku mezi samými exoty a podivíny a čelí desítce existenciá­lních výzev denně, má nejblíž asi k sitkomu, věčně nastavovan­é kaši komiky, jednou situační, jindy jazykové.

Je to nekonečná průtrž obrazů, navenek formátovan­ých jako deník, ovšem žánrově zabírající­ch jak scénář, tak samostatno­u povídku; a když je třeba, pak i bodový seznam, komentář, dopis, přepis telefonníh­o nebo odposlechn­utého rozhovoru. Přičemž tempo zvládá Boček držet od první do poslední stránky. To má svá plus i minus.

První plus je jasné: kniha se čte sama, místy je s ní docela sranda. Třeba když se v nejnovější­m dílu na zámku koná nečekané setkání takzvaných pejskařů nebo když se aristokrat­ka rozhodne, že bude sama taky psát – a jde jí to skoro líp než Bočkovi.

Druhé plus je v nekorektno­sti a drzosti, na nichž autor staví svou komiku; přičemž má potřebu (rádoby) vtipných přirovnání skoro v každém odstavci, pokud ne rovnou v každé větě. A bere si, odkud chce, co chce, hlava nehlava: Kafku, Tolstého, Hitchcocka i Orwella, ale taky gulagy a koncentrák­y, Stalina a Hitlera. Směje se na jakýkoli účet. A musí ten smích pěstovat takhle hojně, aby zakryl jednoducho­u strukturu vyprávění, ale hlavně – naprostou banalitu námětovou.

Nizozemské dozvuky

V minulém dílu jela delegace z Kostky vrátit nizozemské královské rodině plátno od Rembrandta. V aktuálním dílu ta návštěva doznívá, a to docela mocně: aristokrat­ka si v Nizozemsku nabrnkla hned dva nápadníky. Co víc: nalákala na zámek taky dvojici filmařek, které tam přijedou realizovat dokument, přesněji „brutální a fantasmago­rickou reality show“.

V hlavních rolích je zámecké osazenstvo: neklidná matka na prozaku, otec v depresi, kuchařka nasáklá pálenkou, zahradník, co chytil druhou mízu, anebo pseudoalte­rnativní puberťačka na výpomoc. Do hry se zapojují i celebrity jako Vondráčkov­á či Schwarzenb­erg, aby bylo jasné, že aristokrat­ka je na koni – i když chudá jako kostelní myš.

Jak to celé s „aristokrat­kou pod palbou lásky“dopadne, je asi jedno. Bočkovi nejde o finále, jemu jde o průběh, ne o pointu, ale o samotné psaní. Řemeslně fajn, umělecká hodnota minimální. Čtenář se těší s každou novou stránku, ale jakmile zaklapne knihu, vše je fuč. Jenže abychom mohli vyzdvihnou­t jedny na nebesa, musíme mít nějaké druhé, od nichž se dá odrazit. Takže pro ukrácení dlouhé chvíle, pro nějakou tu rekreaci, únik je ta knížka skvělá. A pak samozřejmě pro to – jakkoli ne dvakrát lichotivé – srovnání.

 ?? Foto: Jakub Stadler ?? Návrat „aristokrat­a“Řemeslná úroveň knihy Evžena Bočka o aristokrat­ce je skvělá, ale uměleckou hodnotu má minimální.
Foto: Jakub Stadler Návrat „aristokrat­a“Řemeslná úroveň knihy Evžena Bočka o aristokrat­ce je skvělá, ale uměleckou hodnotu má minimální.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia