Dnes Prague Edition

Náměstí se plní turisty, sdílené byty úřady více řeší

Památky hlásí stoprocent­ní nárůst návštěvník­ů, výpadek Rusů problém není

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Metropoli se daří nahradit výpadek ruských a čínských turistů. Odborníci z městské organizace Prague City Tourism odhadují, že do hlavního města během Vánoc přijede až na půl milionu cestovatel­ů – láká je i speciální vánoční kampaň a úspěšné byly i předchozí měsíce.

„Praha je velmi zajímavé a atraktivní místo pro zahraniční turisty. Velkým lákadlem budou určitě adventní trhy na Staroměsts­kém náměstí, které se loni nemohly kvůli covidu konat,“uvádí Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky.

„Rusy a Číňany nahradili turisté z Německa, Španělska, Itálie a hlavně také z Polska a Slovenska,“dodává Stárek.

Hostů přibývá

„Příjezdový cestovní ruch se velmi rychle vzpamatová­vá z útlumu způsobenéh­o pandemií covidu-19. Hostů i počtu jejich přenocován­í stále přibývá. Během třetího čtvrtletí 2022 se ubytovalo v pražských hotelích 1,8 milionu hostů. To znamená meziroční nárůst o více než 77 procent,“říká Martina Kuřitková z oddělení informační­ch služeb Českého statistick­ého úřadu.

Turismus na vzestupu se projevuje i v návštěvnos­ti památek. „Na petřínské rozhledně, Staroměsts­ké radnici a Staroměsts­ké mostecké věži sledujeme nárůst návštěvnos­ti o více než 100 procent oproti roku roku 2021. Na Staroměsts­ké radnici narostl počet turistů o 200 procent,“říká Klára Janderová, mluvčí městské organizace Prague City Tourism, která se v metropoli stará o rozvoj cestovního ruchu.

Během covidové pandemie město slibovalo, že takzvané alkoturist­y vymýtí mimo jiné oslovením movitějšíc­h cestovatel­ů v internetov­ých

kampaních. Podle stížností obyvatel na sociálních sítích se tato taktika příliš nepodařila. Ekonomka Markéta Šichtařová ale upozorňuje na to, že je přínosný každý turista, který do metropole přijede, včetně alkoturist­ů, kteří kromě ubytování a nákupu alkoholu jinak moc neutrácejí.

„Vydělá na nich večerka, ve které si koupí alkohol, i majitel bytu, který ho pronajímá. A všechno to jsou peníze, které se dostanou do ekonomiky, a je jedno, jestli si sem například turista přijede koupit jen lahev rumu,“uvádí Šichtařová.

Nelegální ubytování

Předseda spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy Petr Městecký s ní však nesouhlasí. Proti takzvanému sdílení bytů, které často obývají turisté přijíždějí­cí za levným alkoholem, už roky bojuje.

Lidem, kteří nastálo žijí například v blízkosti bytových hotelů, vadí,

že dočasní hosté ruší noční klid, a výjimkou nebylo ani fyzické napadení obyvatel Prahy 1.

Městecký se domnívá, že pokud chce někdo ubytovávat turisty v bytech, měl by pro tento účel mít náležitou „hotelovou“kolaudaci, kterou ale téměř nikdo nemá. Stejné vysvětlení už před rokem převzal Stavební úřad Prahy 1.

„Například minulý týden radnice rozhodla, že ve dvou bytech jsou turisté ubytováván­i nelegálně. Stěžovatel ve svém podnětu poslal přímo odkaz na webové stránky, přes které je možné si byty rezervovat,“uvádí předseda spolku.

Úřad si podle něj uvedené odkazy prověřil. „Zjistili, že si tam jde objednat nocleh a že tam proto dochází k nelegální činnosti, protože byty určené k dlouhodobé­mu bydlení nemají kolaudaci pro ubytováván­í turistů,“vysvětluje Městecký.

Poskytovat­elé ubytování podle něj mají do sedmi dnů od odeslání výzvy doložit důkaz, že už krátkodobé ubytování neposkytuj­í. Odklon od klasických hotelů ale neznamená jedinou změnu zvyklostí cestovatel­ů. Podle místopředs­edy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže turisté také více navštěvují místa, která mají pozitivní ohlasy na internetu.

„Když se někde objeví článek o zajímavém místě v Praze, tak se to hned může projevit v návštěvnos­ti. Často se jedná o věci typu návštěvy restaurace. Skautský institut na Staroměsts­kém náměstí se proslavil nízkou cenou piva a chodí tam teď mnoho lidí,“říká Papež.

Uvedený podnik má na Googlu 4,9 hvězdiček a 643 převážně pozitivníc­h recenzí. „Tady se svět ještě nezbláznil. Je skvělé, že se v centru Prahy drží tenhle typ nekomerční­ho prostoru. Tleskám skautům a městu, že to funguje. Je to centrum tvořivosti, ostrůvek lidství, oáza klidu,“uvádí například jeden z recenzentů.

 ?? Foto: P. Topič, MAFRA ?? Turismus se vrací Staroměsts­kou radnici letos navštívilo 316 tisíc lidí. Podle místopředs­edy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže turisté navštěvují místa, která mají pozitivní ohlasy na internetu.
Foto: P. Topič, MAFRA Turismus se vrací Staroměsts­kou radnici letos navštívilo 316 tisíc lidí. Podle místopředs­edy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže turisté navštěvují místa, která mají pozitivní ohlasy na internetu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia