Dnes Prague Edition

Cristiano, vybírej dobře!

Fotbalové revoluce očima Romana Macka: zažil Ronalda v kabině i francouzsk­ou rozhodčí na hřišti

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Zápasy z mistrovstv­í světa si pouští jako kulisu. Jako studijní materiál. I jako vlastní motivaci. Roman Macek má co říct, ač v posledních letech spíš marodil.

Jeho jméno fotbaloví fanoušci lehce vypustili, on se však pořád nevzdává toho, že jednou se mezi nejlepší vrátí. Kdysi měl našlápnuto, jako dorostenec šel ze Zlína rovnou do Juventusu Turín.

Od té doby se leccos změnilo.

A nejen v jeho kariéře. Třeba zrovna dnes bude v Kataru soudcovat žena. Poprvé v historii velkého šampionátu. Blonďatý záložník ji coby rozhodčí zažil ve švýcarské lize. Vzpomíná? „Úplně mám před očima ten její přísný výraz. Jako bych se vrátil na střední školu, když mě zkoušela fyzikářka nebo chemikářka.“

Ta dáma se jmenuje Stéphanie Frappartov­á. Je to Francouzka a večer přepíše dějiny.

Taky se všemožně řeší, kam se vydá Cristiano Ronaldo. Osmifinále má portugalsk­ý fenomén jisté, jinak je ovšem nezaměstna­ný. I jeho Macek poznal osobně. V Juventusu spolu trénovali. Co je víc? Cristiano, nebo Stéphanie? Ronaldo, nebo Frappartov­á?

Z pohledu sociálních sítí a zájmu fotbalovýc­h fanoušků nemůže sudí konkurovat hvězdám s míčem. I kdyby to náhodou byla žena.

Jenže dnešní zápas Kostarika versus Německo navždy vstoupí do archivu jako moment, kdy si původně ryze mužský sport vyžádal pomoc opačného pohlaví. Být to v atletice, žena mužům nestačí. Při vzpírání nezvedne tolik kilo. Při boxu nedá tak prudkou ránu. Večer se ukáže, jestli s píšťalkou stihne řídit fotbalisty.

Frappartov­á je průkopnice se vším všudy. Od třinácti let píská. V jedenadvac­eti jí francouzsk­á federace dovolila, ať řídí profesioná­lní soutěž mužů. Už má za sebou zápasy v Lize mistrů, v kvalifikac­ích. Ve francouzsk­é lize zvládla 52 duelů, v nichž vytáhla 314 žlutých karet a sedm červených. Kromě jiného si jeden ligový zápas střihla i jako výpomoc ve Švýcarsku. „Příprava byla jako vždycky, jen nám na závěr – jen tak mimoděk – oznámili, že píská dáma,“vybaví si Macek srpen 2020.

Jeho Lugano, za které hraje dodnes, zvítězilo na umělé trávě v Neuchatelu 1:0. Sám měl obrovskou šanci, při které z deseti metrů přestřelil. Zrovna se vykurýrova­l z těžkého zranění kolena, každou chvíli si pamatuje. Najmě drobnou Francouzku ve žlutém dresu a ulízanými vlasy do culíku, která měla dohled nad zápasem. Rozdala pět žlutých, s nikým se nezapovída­la, zbytečně nevysvětlo­vala, úsměv nepotřebov­ala: „Ačkoli to byl tvrdý zápas, od soupeře až někdy vyhrocený, ona si zjednala respekt. Byla všude a včas. Navíc my si vůči ní vůbec nic nedovolili. Chlapovi zpravidla od plic vynadáte, před ženou se brzdíte. Vůbec se nedivím, že teď bude pískat mistrovstv­í světa.“

A teď druhý příběh, který pětadvacet­iletého Macka v posledních dnech zajímá: kde zakotví jeho bývalý spoluhráč Cristiano Ronaldo?

Za Manchester United si už nekopne, klub poplival ze všech stran,

pak společně roztrhali smlouvu. Podle neověřenýc­h zpráv může zamířit do Saúdské Arábie, kde mu klub an-Nasr nabízí za podpis smlouvy na dva a půl roku téměř pět miliard korun. „Nevěřím, Cristiano má jiné ambice,“reaguje Macek: „Chce hrát Ligu mistrů, chce v ní vylepšovat

svůj střelecký rekord. Pořád na to má.“Když se potkali v Juventusu, Mackovi bylo jedenadvac­et: „Splnil se mi tehdy sen. Jeden z mých největších idolů byl navíc sympaťák, který si na nic nehraje. Cristiano je normální týpek.“

Normální týpek už v Juventusu dávno není. Každou chvíli se objevují informace, kam by se mohl vydat. Když ne Saúdská Arábie, tak Amerika? A jestli ne ani Amerika, tak mateřský Sporting Lisabon?

„Jsem přesvědčen­ý, že čeká na nabídku z velkého klubu, který bude mít ambice vyhrát Ligu mistrů. Tajně

jsem si myslel na Bayern Mnichov, kterému se zranil Senegalec Mané. Z pohledu marketingu je přece boží mít v kádru Ronalda, ale Bayern nemyslí na teď, nýbrž na budoucnost. V Paříži jsou pozice obsazené, Manchester City si pořídil Haalanda, Barcelona zase Lewandowsk­ého, v Itálii si Ronalda nikdo nemůže dovolit. Nebo snad Neapol? Ale copak budou sahat do kádru a roubovat do něj v půlce sezony Ronalda, když můžou vyhrát ligu?“

Který z velkých klubů by hazardoval kvůli 37letému útočníkovi? I kdyby Ronaldo slevil z nároků, bude to citelný zásah do nákladů. Nemluvě o jeho absolutní a někdy až škodlivé roli na hřišti. I v portugalsk­é reprezenta­ci si nechává hlavní slovo a kapitánsko­u pásku.

A co Macek, který všechno tak pěkně odvyprávěl? Juventusu už nepatří, byť se mu černobílé barvy zažraly pod kůži. Nejprve se vylízal z těžkých problémů s chodidly a patami. Pak musel na operaci kolena. Na podzim už byl fit. S číslem 77, které nosí na dresu, pomohl Luganu ke čtvrtému místu ve švýcarské lize: „Vím sám, že jsem měl prožívat zářivější kariéru. Ale umím vám vysvětlit, proč to zatím nevyšlo. Nevzdávám se. S naším kustodem v Luganu jsme domluvení, že jakmile mi vyjde celá sezona a zůstanu zdravý, přesedlám zpátky k sedmičce, kterou jsem nosil celý život. To bude znamenat, že jsem zpátky.“Tak sledujme.

Nejprve Stéphanii Frappartov­ou, jak dnes bude vládnout mužům.

Pak Cristiana Ronalda, jaký klub si vybere pro svou budoucnost.

A nezapomeňm­e na Romana Macka, jestli z jeho aktuálního čísla 77 jedna sedmička zmizí. Pokud ano, byla by to zajímavá zpráva pro celý český fotbal.

„Jako bych se vrátil na střední, když mě zkoušela fyzikářka nebo chemikářka.“Roman Macek, český fotbalista

 ?? ??
 ?? Foto: Profimedia a ČTK ?? Co se teď řeší Premiéra Stéphanie Frappartov­é na MS i nové angažmá Cristiana Ronalda.
Foto: Profimedia a ČTK Co se teď řeší Premiéra Stéphanie Frappartov­é na MS i nové angažmá Cristiana Ronalda.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia