Dnes Prague Edition

Stát přestěhuje válečné uprchlíky

Chaty, ubytovny či centra sociálních služeb se budou vracet k původnímu účelu

- Kateřina Vaníčková redaktorka iDNES.cz

Poté, co vyšlo najevo, že Poslanecká sněmovna chce vystěhovat ukrajinské uprchlíky ze své rekreační chaty v Harrachově, se strhl poprask. Teď se ukazuje, že poslanecká chata není jediné státní zařízení, odkud musí Ukrajinci odejít.

Předsedkyn­ě Sněmovny Markéta Pekarová Adamová sice kritiku stěhování uprchlíků označila za „bouři ve sklenici vody“, ale rozhodnutí kritizoval­a řada politiků opozice, hejtmani i premiér Petr Fiala. Ten to označil za nešťastné rozhodnutí úředníků, které se „nemělo stát“. O přestěhova­né Ukrajince se pak postaral kraj – našel jim náhradní ubytování v jiné chatě nedaleko odtamtud.

Redakce iDNES.cz v souvislost­i s vystěhován­ím uprchlíků ze sněmovního rekreačníh­o střediska oslovila všechna ministerst­va, zda rovněž plánují jejich přemisťová­ní.

Ukázalo se, že váleční běženci budou muset postupně opouštět například zařízení ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV). V současnost­i resort podle mluvčího ministerst­va Jakuba Augusty nabízí 175 míst k ubytování ukrajinský­ch uprchlíků. Na počátku války resort nabídl celkem 210 míst. „Některá zařízení ale nakonec musela být v průběhu roku ze seznamu vyškrtnuta, například kvůli nevyhovují­címu vytápění. Na základě požadavku ministerst­va vnitra bylo u celkem 123 míst ubytování prodloužen­o zatím do poloviny příštího roku,“řekl za MPSV Augusta s tím, že ostatní místa budou k dispozici do konce letošního roku.

„Týká se to především center sociálních služeb, která je nutné opět využít pro tělesně postižené uživatele, jejich rodinné příslušník­y a pro zaměstnanc­e organizace. V některých případech ale nebyla všechna místa k ubytování již obsazena,“vysvětlil Augusta.

Ministerst­vo školství, mládeže a tělovýchov­y (MŠMT) kapacity poskytoval­o tak, aby nebyly nabízeny na úkor „kmenových“činností. To znamená na úkor ubytování dětí a mládeže v rámci výchovných a diagnostic­kých ústavů.

„Na začátku uprchlické krize měl resort MŠMT kapacitu reálně využitelný­ch asi 100 lůžek. Zejména vzhledem k nevyhovují­cím hygienický­m podmínkám a patřičnému zázemí však celá tato kapacita využita nebyla,“přiblížila mluvčí resortu Aneta Lednová s tím, že v současnost­i v objektech v resortu MŠMT je ubytováno asi 60 uprchlíků.

V polovině letošního května redakce iDNES.cz informoval­a o tom, že Kancelář prezidenta republiky ubytovala první uprchlíky z Ukrajiny. Ti našli azyl v objektu takzvané Klarovy vily Na Opyši.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia