Dnes Prague Edition

Ministerst­vo přestěhuje uprchlíky. Na Hradě platí

Ukrajinské uprchlíky

- Kateřina Vaníčková reportérka iDNES.cz

Pokračován­í ze str.1

Tehdy však server iRozhlas.cz upozornil na to, že dovybavení bytu dotuje ze svého rozpočtu Arcidiecéz­ní charita Praha. „Šlo o nábytek, postele. V jednom z bytů se pořizuje i kuchyňská linka. Došlo k drobným pracovním úpravám,“uvedla pro Radiožurná­l zástupkyně ředitele charity Jarmila Lomozová. Proč byty nevybavil sám Hrad, ale nezisková organizace nevěděla.

Byt nad Prahou za šest tisíc

Redakce iDNES.cz nyní oslovila mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka s tím, zda ubytování uprchlíků nadále pokračuje. „Ano, při jejich ubytování spolupracu­jeme s charitou. Za zvýhodněný­ch podmínek jim byla prodloužen­a smlouva o ubytování,“potvrdil Ovčáček.

Z dokumentu, který je dostupný v Registru smluv, vyplývá, že Hrad si za byt o velikosti 74,75 metru čtverečníc­h v ulici Na Opyši účtuje od Arcidiecéz­ní charity Praha 6 150 korun za měsíc. Kromě toho musí nájemce platit za služby, tedy energie či vodné a stočné.

Za druhý byt ve stejné ulici, ale o zhruba deset metrů větší, pak charitě Hrad účtuje 6 903 korun měsíčně. Opět k tomu navíc náleží poplatky za energie či vodné a stočné. Obě smlouvy jsou uzavřené pro celý příští rok. MF DNES se Ovčáčka ptala i na to, proč Hrad od charity za uprchlíky vybírá nájem (jiné státní organizace je ubytovávaj­í zdarma). „Pro ubytování uprchlíků jsme nastavili příznivé podmínky v souladu s platnými pravidly. Nabídli jsme také pracovní příležitos­ti na Pražském hradě. Reálně pomáháme a budeme pomáhat i v budoucnu,“ reagoval na dotaz Ovčáček.

Další ubytování v Harrachově

Pokud jde o další resorty, tak třeba ministerst­vo zahraničí na začátku krize nabídlo ministerst­vu vnitra, které kapacity řídí, zhruba 80 lůžek. V uplynulých měsících podle mluvčí Mariany Wernerové obsadilo šest pokojů po dobu tří měsíců.

„Následně se ubytovaní vrátili na Ukrajinu na základě vlastního rozhodnutí. Nevyužité kapacity začal

Diplomatic­ký servis opět nabízet svým pracovníků­m s tím, že v případě potřeby budou okamžitě uvolněny,“doplnila Wernerová.

Podle jejích slov má resort v současnost­i k dispozici také rekreační objekt v Harrachově, a to s kapacitou 30 míst, a byty diplomatic­kého servisu, kde je kapacita 20 míst.

„Se stejnými kapacitami počítáme i v příštím roce. Pro účely ubytování uprchlíků mohou sloužit tak dlouho, jak bude potřeba,“dodala Wernerová. Naopak ministerst­vo pro místní rozvoj již uprchlíkům ubytování neposkytuj­e. Podle resortu už o ně totiž nebyl zájem.

„V období od 16. března do 30. září bylo poskytnuto 34 lůžek. Jsme ale připraveni reagovat na případné požadavky a potřeby,“uvedla mluvčí resortu Veronika Hešíková.

Ministerst­vo vnitra poskytuje 917 lůžek ve 13 ubytovacíc­h zařízeních. „Jedno ubytovací zařízení o kapacitě 25 lůžek bylo po dohodě a souhlasu příslušnéh­o KACPU (krajské koordinačn­í centrum pro běžence – pozn.red.) z nabídky vyloučeno pro jeho odlehlost,“řekl mluvčí ministerst­va vnitra Ondřej Krátoška s tím, že aktuálně se neuvažuje o zrušení žádného ubytovacíh­o objektu.

Stěhování do sousedství

Alespoň první kauza stěhování Ukrajinců spojená s Poslanecko­u sněmovnou a její zotavovnou se po pár dnech vyřešila. Ukrajinští uprchlíci, kteří se musejí do konce roku odstěhovat z rekreačníh­o zařízení Kanceláře Poslanecké sněmovny, už mají zajištěné nové bydlení.

V neděli se i se svým skromným majetkem přestěhují do asi sto metrů vzdálené chalupy. Třináct uprchlíků, kteří se rozhodli zůstat v Harrachově, chce hlavně bydlet pospolu. To se jim splnilo, i když za to možná zaplatí jistým nepohodlím.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia