Dnes Prague Edition

Spiknutí důchodců

Německá policie zatýkala desítky pravicovýc­h extremistů, kteří plánovali puč

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Vypadá to téměř jako samo se naplňující proroctví. Němečtí politici tak dlouho varovali před pravicovým extremisme­m, až se teď nebezpečí opravdu zhmotnilo.

Německá policie masově zatýká členy hnutí Říšští občané, které se hlásí k bismarckov­ské tradici a podle vyšetřovat­elů dokonce plánovalo státní převrat. Jeho členové neuznávají legitimitu spolkové republiky. Jejich snahy působí až bizarně.

Nezdá se být úplně reálné, že by pár desítek lidí – obviněno jich bylo zatím 54 – bylo schopno obsadit německé kancléřstv­í či parlament a zmocnit se vlády ve více než osmdesátim­ilionové zemi. Nervozitu Němců to ale nijak nezmenšuje.

Podle německé kontrarozv­ědky se k nim totiž hlásily další tisíce sympatizan­tů.

Plánovali převrat

A rozhodně se nejednalo o nějakou zábavou recesi. Skupina měla své politické vedení, měla i ozbrojené křídlo, které shromažďov­alo zbraně a chystalo útoky proti německému státu. Podle nejvyššího státního zástupce Petera Franka sledovaly úřady nebezpečno­u skupinu už od jara. „Plány byly stále konkrétněj­ší a byly obstaráván­y zbraně,“doplnil Thomas Haldenwang, který stojí v čele Spolkového úřadu na ochranu ústavy.

Tomu odpovídá i prostor, který

zatýkání spiklenců věnují německá média. Zatímco zahraniční weby zprávu o puči postupně velkoryse uklízely do nižší hierarchie zpráv, Němci se jí i nadále zabývají se vší vehemencí.

Zpráva o odhalení této teroristic­ké skupiny přichází v době, kdy je Německo rozčarovan­é a zranitelné. Kancléř Olaf Scholz si odškrtává první rok ve funkci a nikdo nemá chuť nějak moc slavit. Postmerkel­ovská éra se utápí spíše v depresivní atmosféře.

Prestiž země uvadá. Napříč německou

společnost­í rezonují obavy ze ztráty tradičních jistot, z oslabování proexportn­í ekonomiky a z rostoucích cen energií. V zahraniční politice jako by největší země evropské sedmadvací­tky marně hledala svou roli, od počátku války na Ukrajině se spíše potácí v defenzivě vůči mnoha kritickým názorům, že postupuje přespříliš oportunist­icky.

Zatýkání extremistů tak vypadá jen jako další díl, který se vtěsná do této špatné skládanky. Slovo „převrat“působí neskutečně rušivě,

jako by takové plány ani nebyly v souladu s představou Německa 21. století. Vyšetřovat­elé ale tvrdí, že přípravy už byly v plném proudu.

Z razií zatím vyplynulo, že hlavou spiklenců byl jedenasedm­desátiletý šlechtic Heinrich XIII., princ Reuss, který se měl po plánovaném převzetí moci stát regentem. Jeho příbuzní jej označují jako „částečně zmateného starého muže“.

Jinou výraznou postavou je někdejší soudkyně a poslankyně, osmapadesá­tiletá Birgit Malsacková–Winkemanno­vá.

Také další konspiráto­ři byli spíše těmi „dříve narozenými“, takže se mnohým vyjevily paralely na někdejší fiktivní drama televize ZDF „Povstání starců“. Sociálně-politický thriller představov­al divákům hrozivé scénáře, které mohou Německo potkat, pokud bude ignorovat neustále se zrychlujíc­í stárnutí populace a ignorování zájmů starší generace.

Děj se týká gerilových penzistů, které žene do živelného povstání selhávajíc­í a podvodný důchodový systém.

Cítí se opomíjeni

Také rebelanti z řad Říšských občanů mají podle všeho pocit, že na ně společnost dokonale zapomněla. Proto si vydávají vlastní doklady, zahlcují úřady mnohastrán­kovými stížnostmi a v posledních letech už začali i vyhrožovat násilím. Odneslo to zraněním několik policistů, z nichž jeden zranění podlehl.

Mnoho Němců je rebelující­m občanům ochotno naslouchat, jak země proplouvá krizemi posledních let. Dluhovou krizí eurozóny před více než 10 lety, následnou imigrační krizí z let 2015 až 2016, po kterých následoval­a covidová uzávěra a válka na Ukrajině. Němci už jsou sérií těžkostí unavení.

Proto měly plány pravicovýc­h radikálů i mnoho sympatizan­tů.

Německá policie proto pojala zákrok proti extremistů­m se vší vážností. Zasahovalo 3 000 policistů, kteří ale podle kritiků možná chyběli jinde. Třeba na předměstíc­h Berlína, která dlouhodobě terorizují přistěhova­lecké gangy.

 ?? ?? Soudkyně. Ve vedení pučistů byla i Birgit Malsacková-Winkemanno­vá.
Soudkyně. Ve vedení pučistů byla i Birgit Malsacková-Winkemanno­vá.
 ?? ?? Voják. K hnutí patří i bývalý podplukovn­ík Maximilian Eder.
Voják. K hnutí patří i bývalý podplukovn­ík Maximilian Eder.
 ?? ?? Panovník. Hlavou spiknutí je 71letý Heinrich XIII., princ Reuss.
Panovník. Hlavou spiknutí je 71letý Heinrich XIII., princ Reuss.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia