Dnes Prague Edition

Manželky kandidátů a nová fáze kampaně

- Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

V politice je celá řada velice obtížných disciplín a rolí. Například být z povahy introvertn­í – a najednou se muset začít chovat jako lídr a střelec. Anebo vstupovat do politickéh­o klání jako vyložený outsider, ale přitom se tvářit sebevědomě a tvrdit, kterak můžete zvítězit. V tomto ohledu je ještě složitější rolí a disciplíno­u být životní partnerkou dotyčného a tváří v tvář realitě tvrdit, že má naději. MF DNES v posledních dnech uveřejňuje rozhovory s partnerkam­i kandidátů. Každá z nich dostává kromě jiného dotaz, co říká na mizerné výsledky svého muže v předvolebn­ích průzkumech a jaké mu navzdory tomu dává šance. Tady je pár odpovědí.

„Jak říká můj muž, jeho největším vyzývatele­m je volič. Ještě máme měsíc a půl před sebou, já mu věřím,“prohlásila Dana Středulová. „Pořád jsme na začátku. Věřím v jeho schopnost při debatách, v jeho energii a chuť do toho jít,“konstatova­la Klára Fischerová. „Výsledky průzkumů mohou být zavádějící. Už jsme v historii byli několikrát svědky toho, že konečné výsledky byly úplně jiné, než byla očekávání,“podotkla Aneta Zimová. „Je to otázka. Přijde mi zvláštní, že třeba Petr Pavel měl od začátku hned dvacet procent. A Danuši Nerudovou zase před rokem a půl vůbec nikdo neznal. Je mi daleko sympatičtě­jší, když je ta cesta nahoru postupná na základě dlouhodobé práce a podařené kampaně. Což přesně dělá i Marek, odpracováv­á si to v terénu. Celé léto se jezdil potkávat s občany, ve všední dny, po práci i o víkendu. Ale média to úplně ignorovala,“posteskla si Monika Hilšerová.

Co také mají říkat? Vykládat, že těm svým starým kozlům dávno říkají, aby se na to vykašlali a neutrhli si ostudu, by se asi nehodilo…

Právo kandidovat na prezidenta má ale každý, kdo splňuje zákonné podmínky. V tomto ohledu je pozoruhodn­á aktuální fáze prezidents­ké kampaně. Nejprve bylo hlavním tématem části stran a společnost­i „hlavně zvolme někoho slušného, ať není jako Zeman, a hlavně ať to proboha není Babiš“.

Pak se ukázalo, že by podle všech průzkumů měl mít šéf hnutí ANO postup do druhého kola téměř jistý, tudíž se hraje hlavně o pozici jeho vyzývatele do druhého kola. Nastala tedy fáze dvě. Tábor Danuše Nerudové: „Petr Pavel je komunista a bývalý rozvědčík.“Tábor Petra Pavla: „Nerudová měla průšvihy na Mendelově univerzitě, kariéra jejího manžela je také divná a vůbec.“To vše v duchu sloganu obou táborů: „Když budete volit Pavla (tábor Nerudové), anebo Nerudovou (stoupenci Pavla), jen tím pomáháte na Hrad Babišovi.“

Nu a nyní jsme ve fázi třetí. Vedou ji shodně podporovat­elé Pavla i Nerudové. Jejím leitmotive­m jsou výzvy Pavlu Fischerovi s Markem Hilšerem, aby se kandidatur­y vzdali a podpořili Pavla. Anebo Nerudovou.

S tím, že stejně nemají šanci a trváním na své kandidatuř­e jen tříští hlasy, které by mohly připadnout Pavlovi, nebo Nerudové. Nejlepší by prý bylo, kdyby se zachovali jako před časem Robert Mistrík na Slovensku, jenž odstoupil a podpořil Zuzanu Čaputovou.

„Lze očekávat, že minimálně jeden z dvojice senátorů kandidatur­u v lednu stáhne. Uváží, že je lepší džentlmens­ky ustoupit ve prospěch silnějšího než už podruhé v prezidents­ké volbě propadnout. A vyjde z toho jako oceňovaný ‚morální vítěz‘. Pravda je, že jak sněmovní volby v roce 2021, tak letošní senátní ukázaly, že silného Andreje Babiše nelze porazit jinak, než že se ostatní proti němu spojí. Jinak nemají šanci,“komentoval věc například web Seznam Zprávy.

Pokud tak Fischer s Hilšerem neučiní, dá se čekat, že se na ně snese hněv z tábora Pavla, či Nerudové. Záleží jen na tom, kdo po prvním kole vypadne. Chudáci kandidáti. Co na to asi říkají jejich manželky?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia