Dnes Prague Edition

Kdo vyhlásí válku? Určitě ne vojáci!

- Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Náčelník generálníh­o štábu generálmaj­or Karel Řehka na velitelské­m shromážděn­í řekl, že dojde-li ke střetu mezi Ruskem a NATO, bude naše armáda jeho aktivním účastníkem od první minuty. Tím potvrdil slova francouzsk­ého premiéra za první světové války Georgese Clemenceau­a, že válka je příliš vážná věc na to, aby se ponechala vojákům.

Válku nepovede NATO, ale členské státy. A každý sám za sebe rozhodne, zda se války zúčastní. Severoatla­ntická smlouva nestanoví automatick­ou povinnost vstoupit do války při napadení jiného členského státu, neboť stát „podnikne sám a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatla­ntické oblasti“. Slova o nutné akci nejsou příkazem ke vstupu do války.

Nebude-li Česká republika napadena, ale ve válce bude jiný členský stát NATO, nevstoupí náš stát do války od první minuty, ale až po jejím vyhlášení. Ústava přímo neříká, kdo má právo vyhlásit válku, v předcházej­ících ústavách toto právo měl výslovně prezident republiky. Ústava stanoví, že parlament má právo vyhlásit válečný stav.

Vyhlášení válečného stavu je předstupně­m vyhlášení války, ale teprve vyhlášením války druhé straně se náš stát do války dostane. Nejprve musí o válečném stavu rozhodnout Poslanecká sněmovna i Senát nadpolovič­ní většinou svých členů a následně v rámci svého práva zastupovat stát navenek vyhlásí válku jako mezinárodn­ěprávní akt prezident republiky s kontrasign­ací předsedy vlády. Jiné cesty jsou neústavní.

Každý poslanec, senátor i prezident se musí rozhodnout, zda válka je skutečně jediná možnost, kterou lze v dané chvíli vyložit jako nutnou akci podle Severoatla­ntické smlouvy. Některé situace nemusí být jednoznačn­é. Koho bychom měli podpořit v hypotetick­é válce řecko-turecké, když oba jsou v NATO? I válka mezi členem a nečlenem NATO nevede automatick­y k povinnosti jiných států pomoci, protože povinnost nutné akce máme jen při napadení našeho spojence. Nikoli, když náš spojenec zaútočí či válku vyprovokuj­e.

Ústavní cesta k vyhlášení války vede přes poslance, senátory, prezidenta a předsedu vlády. Náčelník generálníh­o štábu zde žádnou roli nemá.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia